Sunnuntai 04.06.2023
Nimipäivät: Toivo
Lammi
Pilvistä
6°C
Tuuli: 4 m/s W
 

Laulumusiikin ja ukulelen riemua Naistenpäivänä

Ukulele on soitin, jota ei voi soittaa nauramatta, sanoi George Harrison aikoinaan. Liekö siinä syy, miksi ukulelen soittaminen kiinnostaa yhä useampia. Ukuleleorkestereita on syntynyt vähän jokapuolelle, samoin ukulele-festivaaleja – isompia ja pienempiä, niin kuin orkestereitakin.

Lammin ukuleleorkesterin takana on yhden naisen päähänpinttymä. Lammilainen Susanna Mattila huomasi keväällä 2019 ukulelen alkeiskurssia mainostettavan Vääksyssä. Järjestäjänä oli Asikkalan seudun musiikkiopisto, jolla on opetusta myös Lammilla.

“Silloin tuli mieleen, että miksi ei Lammillakin?”, hän kertoo.

Asiasta aloitettiin neuvottelut musiikkiopiston kanssa, ja tuloksena oli kahden päivän alkeisintensiivikurssi Lammi-viikon yhteydessä elokuussa 2019. Osallistujia saatiin haalittua nippa nappa vaaditut viisi, tai oikeastaan neljä ja kaksi puolikasta.

Susanna Mattila. Kuva: Eeva-Kaisa Takala

Alkeiskurssilta orkesteriksi

Opettajaksi saatiin Hanna Turunen Asikkalan seudun musiikkiopistosta. Hän opettaa basson ja sähkökitaran soittoa Vääksyssä.

“Pystyin osallistumaan vain toiseen kurssipäivään, mutta meillä oli tosi hauskaa! Olen nuorena opetellut kitaransoittoa itsekseni ja mitä nyt koulun tunneilla joskus pääsi soittamaan. Pienellä kitarataustalla ukulelesta sai yllättävän paljon irti muutaman tunnin opastuksen jälkeen. Hauskaa on se, että ukuleleharrastuksesta näyttää olevan hyötyä myös kitaransoitolle”, Susanna Mattila kertoo.

“Kurssin hyvä tunnelma ja soittamisen ilo jäivät kaihertamaan. Muutama viikko siinä meni miettiessä, että mitähän jos. Minulla oli osallistujien sähköpostiosoitteet, ja syksyn edetessä rohkaistuin lähestymään kurssilaisia viestillä. Kun ensimmäinen kokoontuminen oli saatu aikaan, alkoivat asiat sujua ikään kuin omalla painollaan.”

Ukulele-orkesteri alkoi kokoontua kerran viikossa, joskus kaksikin kertaa. Treenikämppä järjestyi Hämeenlinnan kaupungin avustuksella, kun orkesteri teki käyttöoikeusanomuksen tilapalvelujen johtaja Raili Salmiselle myynnissä olevasta Peltolehdon talosta.

“Lupasimme olla tuhlaamatta sähköä ja vettä, ja lakaisemme tilan muutaman viikon välein. Kaupungille ei tule kuluja meistä, mutta pidämme alakertaa asutun näköisenä vähintään kerran viikossa, mikä on taas kaupungille etu”, Mattila sanoo.

Yhteisöllistä toimintaa

Hyvin pian orkesterilaiset alkoivat suunnitella esiintymisiä vanhainkoteihin ja muihin laitoksiin. Ensiesiintyminen oli Lammin itsenäisyyspäivän juhlakahvituksessa. Esityksestä tuli onnistunut, ja se antoi orkesterilaisille lisää itsevarmuutta.

Ukeboxissa soittaa tanssimuusiikkona tunnettu Seppo Vainikainen ukulelebassoa ja rytmistä huolehtii perkussionisti Risto Koskinen cajonilla. Ukulelen soittajista muutamalla on jonkinasteista taustaa kitaransoitosta, kaikille ukulele oli uusi soitin.

Syksyn aikana orkesteri tuplasi jäsenistönsä, kun kurssille osallistuneiden lisäksi mukaan saatiin orkesterilaisten tuttuja. Yhtäkkiä yhdellä jos toisellakin osoittautui olevan ukulele kotona ja myös soittohaluja.

“Harjoitusten järjestäminen on haastavaa, sillä muutamalla on pieniä lapsia, osalla vuorotyö. Aina kaikki eivät pääse harjoituksiin. Siksi on tosi hienoa, että saimme Peltolehdon käyttöömme. Kun talolla ei ole muuta käyttöä, voimme vapaasti vaihtaa harjoituspäivää sellaiseksi mikä sopii useammalle soittajalle”, Mattila kiittelee.

“Ukulele on yhteisöllistä tekemistä. Pienet virheet eivät haittaa, ja jokainen saa soittaa miten omaan osaamistasoon sopii – tai olla soittavinaan. Harjoituksista lähdetään aina vähän viipyillen. Vaikka takana olisi kolme tuntia soittoa, tekisi mieli vielä jatkaa.”

Ukuleleorkesteriin pääsee edelleen mukaan eikä vaatimuksia soittotaidosta ole. Taidot karttuvat vähitellen harjoituksissa ja lisäksi Hanna Turunen käy opettamassa orkesterilaisia omakustannehintaan muutaman kerran kaudessa.

“Olemme esiintyneet Lammin kaikissa kolmessa vanhusten asumisyksikössä ja Attendon hoivakoti Repolassa, ja kaikkiin meidät on kutsuttu esiintymään uudelleen. Kutsuja on tullut myös muualle, olimme esimerkiksi laskiaisen aikaan esiintymässä Tilkunpellossa karavaanareiden laskiaistapahtumassa”, Mattila kertoo.

Ukeboxi valmistautuu esiintymään Tilkunpellossa. Kuva: Paula Vainikainen

Heti esiintymään, kun jotain osataan

Susanna Mattila on harrastanut pitkään yksinlaulua ja esiintynyt Lammilla ja lähialueella Bel Canton ystävät ry:n konserteissa. Nyt hän kertoo löytäneensä musiikintekemisen ilon aivan uudella tavalla ukulele-orkesterissa.

“Ukuleleorkesterista on viime syksyn aikana tullut sellainen henkireikä ja ilo itselleni, että halusin jakaa sitä riemua myös muille. Siksi pyysin orkesterin mukaan esiintymään omassa konsertissani. Yksinlaulu ja etenkin ooppera ovat edelleenkin suuri rakkauteni. Ukulelen soittaminen tukee myös sitä harrastamista”, selvittää Mattila naistenpäivän konsertin taustoja.

“Ukuleleorkesteri sopii myös ajatuksellisesti yhteen Bel Canton ystävät ry:n toiminnan kanssa. Bel cantossa on periaate, että laulajat pääsevät heti esiintymään, kun jotain osaa. Sillä periaatteella Ukeboxissakin olemme edenneet.”

Lammin Turvantalolla koetaan naistenpäivänä yhdessä konsertissa kaksi erilaista tunnelmaa, sillä konsertti on jaettu kahteen osaan: yksinlaulukonserttiin ja ukuleleorkesterin esiintymiseen.

Ensin Susanna Mattila esiintyy pianisti Markku Helkon kanssa esittäen perinteistä klassista laulumusiikkia hiukan kevyemmillä sävelillä höystettynä.
Väliajan jälkeen kuullaan Lammin ukuleleorkesteri Ukeboxia. Ukeboxi esittää reipasta musiikkia country- ja kansanmusiikkihengessä niin kuin ukulelella vain voi soittaa – ilolla!

Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelman voi ostaa 10 euron hinnalla. Käsiohjelman hintaan kuuluu väliaikakahvit. Ilman käsiohjelmaa kahvi maksaa 3 euroa. Konsertin tuotolla tuetaan Ukeboxin esiintymisiä vanhusten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä päiväkodeissa ja muualla. Mukana järjestelyissä Bel Canton ystävät ry.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.