Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 

Lammin Säästöpankin ja LähiTapiolan yrittäjätilaisuus kokosi Verkatehtaalle satoja kiinnostuneita

Tohtorintakkeihin pukeutuneet yrityspankinjohtaja Miika Koskinen ja liiketoimintajohtaja Marko Sinkkonen avasivat tilaisuuden pienoisnäytelmällä eli valmistautuivat “diagnosoimaan potilaita”.

Yrittäminen ei ole hullun hommaa, mutta on hullua olla yrittämättä. Suunnilleen näihin sanoihin päättyi Lammin Säästöpankin ja LähiTapiolan järjestämä yrittäjätapahtuma Hullun Hommaa vol. 2 Verkatehtaalla keskiviikkona. Mukana oli satoja yrittäjiä, joista osa Ydin-Hämeen alueelta.

Aamupäivän aikana kuultiin niin startup-sijoittaja Kim Väisästä, Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsolaa, startup-yrittäjä Perttu Pölöstä kuin kansanedustaja, yrittäjä Hjallis Harkimoakin.

Startup-sijoittaja Kim Väisänen kertoi, että erittäin harva startup-yritys on rahoittajilleen tuottava sijoitus.

Väisäsen puheista oli karsittu pois turha hehkutus ja hän kertoi, että startup-sijoittajan kannattaa hajauttaa panostuksiaan laajalle, koska vain erittäin harva startup-yritys lopulta on rahoittajilleen kannattava sijoitus.

Hämeenlinnassa varttunut Timo Metsola kertoi tehneensä yrittäjänuransa alkuvuosina ovimiehen töitä, jotta sai rahoitettua päiväsaikaisen yrittäjyytensä.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola lähti esityksessään liikkeelle lapsuusvuosiensa “yritteliäisyydestä”, ovelta-ovelle -kaupustelusta jonka päämääränä oli ansaita rahaa lego-ostoksia varten.

Hän kertoi myös yrittäjäntaipaleensa alkuvuosien ongelmista ja epäonnistumisista ennen kuin toiminta kääntyi lopulta voitolliseksi. Hän korosti myös “vastavirtaan uimisen” tärkeyttä, eli oman etenemistien löytämistä.

Perttu Pölönen sanoi, että suurin uhka yrityksille ei välttämättä ole saman toimialan kilpailijat, vaan täysin uudet keksinnöt jotka kyseenalaistavat nykyisten tuotteiden tarpeen.

Keksijä, futuristi, säveltäjä ja startup-yrittäjä Perttu Pölönen kertoi kehystarinana, miten ensin jäälohkareet ja sittemmin edistyneemmät jäähdystekniikat eli ruoan säilyvyyden parantaminen romauttivat mausteiden hinnat.

Hän luonnehti tätä esimerkiksi siitä, että yrityksen suurimmat uhat ovat usein täysin uusia keksintöjä, jotka syrjäyttävät vallalla olevat tuotteet.

Harry “Hjallis” Harkimo on saavuttanut kotimaisen business-ikonin aseman. Hän muisteli myös myyntiuransa alkua, jolloin sisu meni kaulaan monta kertaa.

Hjallis Harkimo kertoi lopuksi omasta menestystarinastaan. Maailmanympäripurjehtijana ja urheiluvaikuttajana tunnettu nykyinen kansanedustaja ei kertomansa mukaan ollut ensimmäisillä myyntitoimeksiannoillaan erityisen rohkea, vaan sisu meni jopa kaulaan, kun kauppaa piti lähteä tekemään asiakkaiden luo.

Rohkeutta ja ideoita kuitenkin riitti, ensimmäisiksi menestyksikseen Harkimo listasi mattopesureiden myyntimatkat itänaapuriin, jossa vastaavaa laitteistoa ei ollut tuolloin tarjolla.

Luottamuksen omiin kykyihin loi häneen mukaansa lopullisesti purjehdus yksin maailman ympäri. Tunnetuimpia Harkimon projekteja ovat olleet Jokereiden pyörittämisen ohella Hartwall Areenan ja Hampurin monitoimiareenan rakennuttaminen.

– Lähden täysillä mukaan kaikkeen mihin päätän lähteä, kertoi hän periaatteekseen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.