Perjantai 05.06.2020
Nimipäivät: Sulevi
Lammi
Pilvistä
10°C
Tuuli: 4 m/s P
 

Lammi-viikolla tapahtuu taas aivan mahlottomasti

Lammi-viikolla sukelletaan satuihin, aarrekarttoihin ja runoihin, nautitaan musiikista ja yhdessä tekemisestä. Lammi-viikon runko rakentuu perinteisten tapahtumien, kuten käsityönystävien kirjallisuuspiirin, museotapahtuman, Evon kyläyhdistyksen yhteislauluillan, partiolaisten syyskauden avajaisten, Lammin seurakunnan kirkkokonsertin, Sydänlammin kyläyhdistyksen iltatapahtuman ja hautausmaakävelyn ja Tapulisoiton ympärille.

Mukana on tuttuun tapaan paljon uuttakin. Esimerkiksi runoilta Vaahailassa, puistokonsertti torstaina ja perjantain taiteiden ilta. Lammi-viikolla tapahtuu myös Lammin kouluissa. Koko viikon ajan yleisö voi nauttia koululaisten pop up -kahvilan tuotteista, kuvataidenäyttelystä sekä Peltolehdon vanhojen valokuvien näyttelystä.

Eila Rokkila kehräsi Lammin Pellava- ja sahtimuseon museotapahtumassa vuoden 2017 Lammi-viikolla. Kuva: Susanna Mattila

Lammi-viikko käynnistyy maanantaina saduilla, aarekartoilla ja runoilla. Lastenkirjailija Ella Brigatti on Lammin kirjaston vieraana. Hän lukee aamupäivällä lapsille satuja ja hänen töitään on esillä myös näyttelytilassa. Päivällä Hakkalan koululla koululaiset saavat suunnitella omat aarrekartat Maarit Holmin opastuksella ja viideltä Maarit opastaa niiden tekemisessä myös muita asiasta kiinnostuneita Lammin kirjastolla.

Illalla kokoonnutaan Kuurikan kylälle, Vaahailan taloon. Runoillan aiheena on Larin-Kyöstin murrerunot ja hänen kytkösensä Lammiin. Asiantuntijavieraana on lammilaissyntyinen professori Juhani Niemi Tampereen yliopistosta. Vaahailan isäntäpari Anne ja Kim Malmström tarjoavat kahvit, kahvista saa halutessaan jättää vapaaehtoisen kahvirahan.

Tiistaipäivä on perinteisesti Lammin museoiden päivä. Keskiaikamarkkinoille -hanke pitää päivällä teemapäivän Konnarin koulun 2-luokan oppilaille ja kaikille avoimen museotapahtuman Lammin kotiseutumuseolla yhdessä Ajan patina -hankkeen ja Lammi-Seuran kanssa.

Illalla kokoontuu kirjastolle jälleen kirjallisuuspiiri käsitöiden ystäville. Illan teemana on kesän satoa. Keskiviikkona kirkonkylällä vedetään henkeä, mutta tapahtumannälkäiset ovat tervetulleita Evon kyläyhdistyksen saunalle yhteislauluiltaan.

Torstaina jumpataan laviksen tahtiin Untulassa Päivi Kankaanmäen ohjauksessa. Samana päivänä vietetään myös Partiolippukunta Evonkävijöiden syyskauden avausta Kalevalapuistossa. Illan päätteeksi Lammin Soittokunta esiintyy Puistosoitossa samalla paikalla johtajanaan Jukka Hanhisalo. Jos sade sattuu yllättämään, soitto siirtyy Pasaapelin katokseen. Mukana on myös Asikkalan musiikkiopiston viuluryhmän nuoria soittajia.

Perjantaina Lammilla vietetään taiteiden iltaa. Ohjelmat alkavat pääsääntöisesti neljän aikoihin iltapäivällä. Lammin kirjasto on poikkeuksellisesti avoinna ilta-aikaan. Kello neljältä alkaa Ihan kummaa -pajatoiminta lapsille ja lapsenmielisille. Neljältä avautuu myös iltatori Lammin Säästökarien ja Lammin Kopin piha-alueilla. Torilla kenellä tahansa on tilaisuus myydä tuotteitaan ilmaisella myyntipaikalla.

Lammi-viikon toimikunta on esittänyt lammilaisille liikkeille myös toiveen, että nämä pitäisivät oviaan auki tavanomaista myöhempään ja osallistuisivat iltaan omalla ohjelmallaan tai taiteiden illan tarjouksin. Hakkalan koulun oppilaat esiintyvät torilla ja mahdollisesti myös muualla Lammin keskustassa illan aikana. Torilla kuullaan myös musiikkia, kun Vintage O.D.tulee esiintymään.

Neljältä alkaa myös Lammin Kotiseutulehden valokuvausmaraton tai pikemminkin -maili: ensimmäinen tehtävä avautuu kello 16 ja tehtävät tulee palauttaa kello 19 mennesä. Tehtäviä on yhteensä kahdeksan ja ne avataan vartin välein kello 16 alkaen. Peltolehdosta löytyy hyviä vihjeitä kuvaustehtävien toteuttamiseen. Kilpailuvastauksena hyväksytään yksi kuva per tehtävä. Voittaja julkistetaan sunnuntaina.

Lammin seurakunnan perinteisessä perjantai-illan kirkkokonsertissa Tenorissimo esiintyvät tenorit Reijo Ikonen ja Lasse Riutamaa sekä Ulla-Stina Ikonen, joka soittaa harppua ja kannelta. He esittävät Mauno Kuusiston rakastettuja lauluja. Ilta päättyy Näytelmäryhmä Vyhtöimen Murrerunoja -esitykseen Lammin kirjaston pihalla kello 22.

Illan aikana voi myös vierailla Riikosten kylällä, jossa alkaa kotimaisen musiikin festivaali Rapufest. Perjantai-illan aikana esiintyvät Nicky Rothen & Arthur Von Slappenstein, Kaapo Vola & Lintsausmafia, Trio Metris ja Vesa Häkli Duo. Rapufesteille on non stop -kuljetus Lammin linja-autoasemalta pääsylipun hinnalla.

Lauantaina meno jatkuu kiivaana. Jo aamusta kokoonnutaan pesiskentälle pelaamaan puulaakipesistä ja kymmeneltä kiivetään Ormajärven lintutorniin yhdessä Karri Jutilan kanssa. Porkkalan kartanon puutarhassa kierretään tutustumassa yleisesti puistoon yhdeltätoista ja kahdelta. Illalla Sydänlammin kyläyhdistys kutsuu viihtymään Untulaan. Esiintymään tulee RRR-bändi Hämeenlinnasta ja loppuiltaa vietetään Popmastersin karaoketanssien tunnelmissa.

Päätöspäivän sunnuntain aluksi Sirkka Välivehmas johdattaa väkeä hautausmaakävelylle jumalanpalveluksen jälkeen. Kävelyn päätteeksi Lammin Soittokunta esiintyy perinteisessä tapulisoitossaan, johtajanaan Jukka Hanhisalo. Athos-Säätiön avoimet ovet ja myyjäiset alkavat kello 12 ja kello kahdelta esiintyy jousikvartetti Melodos: Romano ja Anna Repo, Pekka Laakkonen ja Hannu Naukkarinen soittavat Schubertia, Bachia ja Mozartia.

Peltolehdon talon ovet avautuvat viimeistä kertaa sunnuntaina kello 16 ja kello 18.30 julkistetaan Lammin Kotiseutulehden valokuvausmaratonin tulokset. Kaikki Lammi-viikon toimijat ovat erityisesti tervetulleita tilaisuuteen, sillä ensimmäistä kertaa on tarkoitus juhlistaa Lammi-viikkoa ja samalla myös Peltolehdon näyttelykesää päättäjäispirskeillä.

Koko Lammi-viikon ajan leirikoululaiset pitävät pop up -kahvilaa Lammin kirjaston pihamaalla. Kirjastossa on esillä Ella Brigatin Sängynaluskansa-kirjojen kuvataidenäyttely. Peltolehdossa pääsee tutustumaan Jaakko Rautavirran vanhojen Lammi-valokuvien kokoelmaan joka päivä, ja Rautavirta on itse erikseen ilmoitettavina aikoina paikalla esittelemässä kuvia videotykillä. Näyttely on avoinna iltaisin neljästä kahdeksaan.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.