Maanantai 10.08.2020
Nimipäivät: Lauri, Lasse, Lassi
Lammi
Selkeää
18°C
Tuuli: 4 m/s P
 

LAMMI-VIIKKO: Taiteiden ilta toi raitille Haavoittuneen enkelin

Lammi-viikon perjantaina Lammin kirkonkylällä oli tavanomaista enemmän elämää. Taiteiden ilta ja toritapahtuma Lammin Säästökarien edessä toi paikalle mukavasti väkeä. Kaupan oli villasukkia, kosmetiikkaa, koruja ja puutarhan satoa, Mikko Haltian tuohitöitä ja Köyhän ritarin herkullisia hodareita. Ritarin herkut osoittautuivat niin suosituiksi, että ritarin oli pakattava kimpsunsa suunniteltua aiemmin.

Monet lammilaiset liikkeet olivat avoinna tavallisuudesta poiketen kahdeksaan asti illalla ja R-kioskille oli pystytetty ulkomyyntipiste jo iltapäivällä. Parturikampaamo Jadessa tehtiin pikamanikyyrejä ja  -hiustenleikkauksia edulliseen hintaan, myös Niko & Liina, Kukkakulma ja Säästökarit olivat avoinna.

“Mukavaa, että kun kello tuli neljä ja torimyyjiä alkoi olla paikalla, torilla oli myös väkeä,” totesi kauppias Leena-Maija Tuomi.

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli heräsi henkiin myös Peltolehdossa. Opettaja Jaana Hanhimäki johdatti joukkoa. Kuva: Susanna Mattila

Torilla tapahtui myös pieni ihme, kun Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli heräsi eloon. Kyseessä oli Hakkalan koulun oppilaiden esitys, jonka oli suunnitellut ja ohjannut opettaja Jaana Hanhimäki. Simbergin Haavoittunut enkeli vieraili myös Peltolehdossa ja esiintyi eri puolilla kylää.

Mikko Haltia oli tuohitöineen paikalla, samoin kuin taustalla näkyvä Köyhä ritari. Kuva: Susanna Mattila

Lammin kirjaston Ihan kummaa -työpaja sai lapsiperheet liikkeelle. Kirjasto oli avoinna poikkeuksellisesti Taiteiden iltana seitsemään saakka ja lapset ja lapsenmieliset saivat askarrella kirjastolla teeman mukaisia juttuja.

Lammin seurakunnan perinteinen Lammi-viikon konsertti kiinnosti lammilaisia. Kirkko täyttyi  kuulijoista, kun Tenorissimo esiintyi laulaen Mauno Kuusiston esittämää musiikkia. Mauno Kuusiston syntymästä tuli kuluneeksi viime vuonna sata vuotta.

Tenorissimo koostuu kahdesta tenorista, sellosta ja harpusta. Tenorit ovat Reijo Ikonen ja Lasse Riutamaa, selloa soittaa Mika Seppänen ja harppua Ulla-Stina Ikonen. Ohjelmisto koostui Mauno Kuusiston esittämästä ohjelmistosta, alkaen Elämäni on lauluni ja Kertokaa se hänelle aina Palaja Sorrentoon asti. Lisäksi kuultiin kaksi ylimääräistä. Yleisöä oli Lammin kirkossa noin 200 ja kaikki osoittivat suosiotaan seisten konsertin lopuksi.

Vintage OD -bändi rockasi kirkonkylän. Kuva: Susanna Mattila

Musiikkitarjonta jatkui kirkkokonsertin jälkeen Lammin Säästökarien edessä, kun Vintage OD räjäytti rock’n’rollia kehiin. Meno oli sananmukaisesti rock ja yleisöäkin kerääntyi kuulolle mukavan oloisesti.

Musiikkia oli tarjolla myös Riikosten kylällä, jossa aloiteltiin Rapufestiä perjantaina. Kirkonkylältä oli festeille kuljetus, johon pääsi kyytin kympillä ja samalla rahalla myös sisälle festivaalialueelle.

Matti Siivonen paljastaa seuraavan tehtävän Lammin Kotiseutulehden Valokuvamailista. Osanottajat vain jäivät puuttumaan. Kuva: Susanna Mattila

Peltolehdossa pyörähteli kävijöitä tutustumassa vanhoihin valokuviin. Valokuvamaili herätti kiinnostusta, mutta useammalla asiasta kiinnostuneella kirkkokonsertti ohitti tärkeysjärjestyksessä valokuvaamisen.

“Kiersin itse kuvaamassa Siivosen Matin valitsemat kuvauskohteet, ja hauskaa oli. Vaikka tehtävät olivat osin melko helppoja, oli osa todella kinkkisiä. Saatoin herättää ohikulkijoissa hämmennystä, kun pasteerasin keskellä Lamminraittia fysioterapian kohdalla ja yritin käsittää missä kohtaa Pellavamakasiini on joskus tien varrella ollut. Pieleen taisi mennä sekin arvaus. Yllättävän koukuttavan tehtäväradan Matti oli onnistunut rakentamaan. Hienointa oli, kun mielikuvitus alkoi kasvattaa paloasemaa ja osuuskaupan rakennusta virastotalon ja ruman kylmäaseman tilalle. Valokuvamaili toteutetaan ensi vuonna varmasti uudelleen, mutta ehkä hieman mietimme ajankohtaa tarkemmin,” Lammin Kotiseutulehden päätoimittaja Susanna Mattila kertoo.

Eläkkeensaajien näytelmäryhmä Vyhtöin esitti Asta Granat-Tapailan kesän aikana Lammin murteella kirjoittamia mummorunoja. Kuva: Susanna Mattila

Illan aikana saatiin muutama pisara sadettakin, ja kun Eläkkeensaajien näytelmäryhmä Vyhtöin aloitti runoesityksensä kirjaston edessä kymmeneltä illalla, sateen tihuutus oli jo melko yhtenäistä. Vyhtöimen lausujat esittivät Asta Granat-Tapailan kesän mittaan kirjoittamia mummorunoja, jotka jättivät kuulijoihinsa sateesta huolimatta lämpimän tunnun ja kirvoittivat muutamia naurunhörähdyksiäkin.

Lisää kuvia Lammi-galleriassa.

Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.