Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 

Kyläturvallisuutta syyskuun alussa

Hausjärvellä on opeteltu varautumista myös tutustumalla Pelastuslaitoksen ensivasteyksikköön. Kuva: Hämeen Kylät ry.

Syyskuun 4.–8. päivänä järjestetään Panssariprikaatin koordinoima eri viranomaiskenttien yhteistoimintaharjoitus VALPAS 2023. Järjestöt ja kyläyhteisöt ovat nyt ensimmäistä kertaa laajana joukkona Kanta-Hämeessä mukana harjoituksessa. VALPAS 2023 -harjoitukseen osallistuminen ei tarkoita sotilaallista toimintaa, vaan kolmannen sektorin toimijoiden valmiustaitojen esilletuontia ja niiden kehittämistä.

Kyläturvallisuus on teemana keskiviikkoiltana 6.9. Kylissä on poikkeusoloihin liittyen ainutlaatuista tietoa niin alueensa maastosta kuin paikallisista asiantuntijoista ja heidän erityisosaamisestaankin. Kyläyhteisö voi tehdä monia asioita paikallisten valmiuksien ja myös turvallisuustunteen vahvistamiseksi.

Hämeen Kylät ry kutsuu kuuntelemaan alustukset kyläturvallisuudesta ja kyläradiotoiminnasta kriisitilanteessa. Alustuksia voi tulla kuuntelemaan myös etäkatsomoissa kylissä eri puolilla Kanta-Hämettä. Niissä katsotaan alustukset yhdessä ja sen jälkeen keskustellaan paikallisesta tilanteesta. Alustukset pidetään hybridinä Riihimäen kirjastosta käsin ja niitä on mahdollista seurata myös kotisohvalta.

Etäkatsomoja ympäri Kanta-Hämettä

Hämeen Kylät ry haluaa tilaisuudella herätellä keskustelua paikallisesta turvallisuudesta. Etäkatsomoja järjestetään eri puolilla maakuntaa.

–Nyt mukaan on ilmoittautunut kuusi paikkaa mutta vielä ehtii koota etäkatsomon omalle kylälle, kertoo kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylät ry:stä.

Kyläturvallisuusilta on avoin kaikille kiinnostuneille. Etäkatsomoihin toivotaan osallistujia monista paikallisista yhdistyksistä, joilla on turvallisuuteen liittyvää toimintaa tai vaikka maastotuntemusta.

– Voisiko tämä olla alku laajemmalle kylien turvallisuustyölle Hämeessä, pohtii Leppänen.

Jos kiinnostusta on, voi Hämeen Kylät ottaa koppia verkoston koolle kutsumisesta.

Etäkatsomojen paikat ja järjestäjät

• Hauhon kirjasto (Punnanmäentie 18, 14700 Hauho), SPR Hauho
• Koijärven koulu-päiväkoti (Pukkilantie 131, 31130 Koijärvi) Koijärven alueen kylät ry
• Kouvalan maamiesseurantalo (Hyrväläntie 771, 13500 Hämeenlinna) kahvitarjoilu, Etelä-Hattulan
maa-ja kotitalousseura
• Lammin kirjasto (Linjatie 12, 16900 Lammi), Sydänlammin kyläyhdistys ry
• Sappeen juhlakota (Lepolantie 183, 14930 Sappee), Sappeen Eräveikot / kylätoimikunta
• Vojakkalan kylätupa (Vojakkalantie 56, 12950 Loppi) Vojakkalalaiset ry
• Vielä ehtii koota paikan etäkatsomolle

Esimerkit kyläturvallisuudesta Hausjärveltä

Hausjärvellä Haminankylä-Mommilassa kehitettiin kyläyhteisön turvallisuustyökaluja osana Suomen Kylät ry:n kyläturvallisuushanketta. Kyläradio on radiopuhelinverkko, jota voidaan käyttää kylien ja viranomaisten väliseen kommunikointiin poikkeus- ja häiriötilanteissa, jolloin esimerkiksi matkapuhelinverkko ei ole käytettävissä.

Tilannetiedon välittäminen myös kyläläisille on mahdollista, sillä kyläradio käyttää metsästäjien käytössä olevaa RHA68-radiotekniikkaa. Tällaisia radiopuhelimia on Suomessa kymmeniätuhansia. Hausjärvellä kyläradiot on nyt asennettu Haminankylän, Ryttylän, Oitin ja Hikiän kylille.

Hausjärvellä 6.9. päiväharjoituksessa testataan hälytysviestin kulkemista viimeisillekin kylän mökeille. Jarkko Stråhle ja Kyösti Laitinen kertovat illan alustuksessa, mikä on kyläradio sekä kokemuksista päivän radioharjoituksesta Hausjärvellä.

Toinen alustus on Paikallisyhteisö turvallisuustoimijana ja työkaluja kyläturvallisuuteen. Haminankylä-Mommila toimi valtakunnallisena pilottina esimerkillisesti. Markku Juhola kertoo, kuinka heidän kylällään lähdettiin vahvistamaan kyläturvallisuutta. Alkuun toteutettiin turvallisuuskysely asukkaille ja mökkiläisille.

Kylän turvallisuusryhmä toimii nyt aktiivisesti. Kylätalo Kotipirttiä on varusteltu kriisitilanteiden kokoontumispaikaksi. Varautumiseen liittyviä taitoja on opeteltu sekä luotu yhteyksiä muihin
turvallisuustyötä tekeviin toimijoihin.

Yleisölle avoimia iltatapahtumia

Yleisölle avoimia harjoitukseen liittyviä iltatapahtumia järjestetään Forssassa 5.9., Riihimäellä 6.9. ja Hämeenlinnassa 7.9.

  • ti 5.9. klo 17.30–20.30 Forssan akvarelli, Pihlajakatu 9, 30420 Forssa
  • ke 6.9. klo 17.30–20.30 Riihimäen Kirjasto, Kauppakatu 16, 11100 Riihimäki
  • to 7.9. klo 17.30–20.30 Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1, 13100 Hämeenlinna

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.