Tiistai 28.03.2023
Nimipäivät: Armas
Lammi
Lumikuuroja
-2°C
Tuuli: 2 m/s ENE
 

Kuuden kirjailijan ilta Janne-salissa

Syksyn uutuuskirjat tarjoavat kiinnostavia aiheita moneen makuun faktasta fiktioon, fintiaaneista kummituksiin. Ensi keskiviikkona 23.11. klo 19-21 Lyseon Janne-salissa järjestettävässä kirjailijaillassa on mukana kuusi kirjailijaa esittelemässä uutuustuotantoaan. Mukana ovat Juha Itkonen, Katja Kettu, Matti Salminen, Eero Ojanen, Tapani Bagge ja Terttu Autere. Kirjailijoita haastattelevat Arto Pakkanen ja Sini Kiuas.

Juha Itkonen tulee kertomaan uutuuskirjastaan kuuden kirjailijan kirjailijailtaan Lyseon Janne-saliin ensi keskiviikkona. Kuva: Otava

Juha Itkonen tulee kertomaan uutuuskirjastaan kuuden kirjailijan kirjailijailtaan Lyseon Janne-saliin ensi keskiviikkona. Kuva: Otava

Juha Itkosen Palatkaa perhoset liikkuu samoissa teemoissa kuin hänen kiitelty ja paljon huomiota osakseen saanut esikoisteoksensakin Anna minun rakastaa enemmän. Uutuuskirjan päähenkilöinä ovat samat kuin yksitoista vuotta sitten ilmestyneessä esikoisteoksessakin, rock-tähti Suvi Vaahtera ja hänen entinen poikaystävänsä Antti Salokoski sekä Suvin äiti Leena. Mitä heille on tapahtunut kymmenessä vuodessa? Itsenäisessä jatko-osassa keskiössä ovat musiikki, unelmat, rakkaus ja kohtaamattomuus.

Fintiaaneja ja toisinajattelijoita. Katja Kettu esittelee Kirjallisuusillassa Fintiaanien mailla -teosta, jonka hän on tehnyt yhteistyössä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Maria Seppälän kanssa. Fintiaanien mailla on ensimmäinen tietokirja suomalaisten siirtolaisten ja ojibwa-intiaanien yhteisistä jälkeläisistä. Suomesta lähti vuosina 1860–1924 noin 370 000 siirtolaista Pohjois-Amerikkaan etsimään parempaa elämää. Amerikassa suomalaiset työllistyivät metsätyömaille ja kaivoksiin. Savotoissa ja ammattiyhdistysten illoissa he tutustuivat intiaaneihin. Teoksen tekijät dokumentoivat suomalaisten siirtolaisten ja intiaanien jälkeläisten elämää kolmen vuoden ajan. Kohtaamisista syntyi upeasti kuvitettu kirja, johon Katja Kettu on kirjoittanut fiktiivisiä kertomuksia fintiaanien elämästä ja historiasta.

Tietokirjailijan ja toimittajan Matti Salmisen uutuusteos Toisinajattelijoiden Suomi: Tarinoita yhden totouuden maasta on katsaus suomalaisiin toisinajattelijoihin, joista virallinen historiantutkimus yleensä vaikenee. Teos tarkastelee sitä, miten käy yksilölle, joka ajattelee vallitsevan mielipiteen vastaisesti. Salmisen mukaan toisinajattelijan tärkeimmät piirteet ovat itsenäinen ajattelu, rohkeus ja vahva huoli muista ihmisistä, yhteiskunnasta ja luonnosta. Näillä perusteilla teokseen on valikoitunut sellaisia henkilöitä kuin Maiju Lassila, Erkki ja Katri Vala, Elvi Sinervo, Hella Wuolijoki, Paavo Haavikko, Jörn Donner, Arvid Järnefelt, Erno Paasilinna ja Pentti Linkola, mutta myös yllättävämpiä nimiä kuten K. J. Ståhlberg ja Urho Kekkonen.

Dekkareita ja kummitustarinoita. Eero Ojasen kirja Suuri suomalainen kummituskirja: kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen esittelee suomalaista kummitustarinaperinnettä. Kirjassa kerrotaan Suomen vanhimmista kummitustarinoista, sota-ajan kummituskokemuksista, kummitustaloista ja paikkoihin liittyvistä tarinoista. Kirja käsittelee myös enteitä, etiäisiä, ennusmerkkejä ja kummia kohtaamisia.

Kirjallisuusillassa esitellään myös kaksi uutuusdekkaria. Tapani Baggen uutuus Pikku enkeli aloittaa uuden Elvira Noir –sarjan. Kirjan pääosissa ovat rikoskomisario Sundman ja hänen tiiminsä. Kirja sijoittuu kuvitteelliseen suomalaiseen pikkukaupunkiin, jonka idyllin murhaaja rikkoo surmaamalla nuoren tytön.

Terttu Autereen toinen salapoliisiromaani Kuolema Eedenissä puolestaan sijoittuu nostalgiselle 1930-luvulle. Edellisestä kirjasta tuttu lääninetsivä Kuikka ratkaisee täyshoitola Eedenissä tapahtunutta murhaa.

Kirjallisuusillan järjestävät Kirja & Idea -kirjakauppa ja Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.

Suomiklezmeriä pääkirjaston Avolavalla

Edellisenä iltana Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkiosaston Avolavalla on luvassa mukaansatempaava keikka, kun lavalle astuu Sampo Lassila Narinkka –trio tiistaina 22.11. klo 18.

Sampo Lassila Narinkka -trio  on kansainvälisesti menestynyt suomiklezmer -trio, joka on konsertoinut laajasti vuodesta 2011 lähtien festivaaleilla ja konserteissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Yhtye on julkaissut kaksi albumia, Suomiklezmer (2013) ja Vierailla mailla (2016), jotka molemmat ovat nousseet kansainvälisille maailmanmusiikkilistoille Top20:een  ja ihastuttaneet  kriitikot ja radio-dj:t ympäri maailman.

Klezmer on perinteistä, erityisesti häissä soitettua  juutalaisten juhlamusiikkia – suomiklezmer sen sijaan on musiikkia, jossa tähän perinteeseen liittyy suomalainen äänimaisema sekä mielenmaisema. Musiikki mukaansatempaavaa ja virtuoosistakin, toisaalta välillä melodisen kaihoisaa suomalaista klezmeriä. Musiikki höystyy lisäksi omaperäisillä sanallisilla tarinoilla, jotka käsittelevät koskettavia ja yllättäviä ihmiskohtaloita. Yhtyeessä soittavat Sampo Lassila (kontrabasso), Aleksi Trygg (alttoviulu) ja Harri Kuusijärvi (harmonikka).

Muusikot ovat ammattilaisia mm. Sinfonia Lahdesta ja tunnettuja useista suomalaisista eturivin jazz- ja maailmanmusiikin yhtyeistä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sampo Lassila Narinkka -trio Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkiosaston Avolavallatiistaina 22.11. klo 18.

Kirjallisuusilta ke 23.11. klo 19-21 Hämeenlinnan lyseon Janne-salissa (Linnankatu 12-14)

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.