Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Kielletty kohuelokuva filmattiin Hauholla 80 vuotta sitten

Tasan 80 vuotta sitten Hauholla Rukkoilan kylässä alkoi teatterissa menestystä saavuttaneen Hella Wuolijoen, salanimellä Juhani Tervapää, kirjoittaman Niskavuoren naiset -näytelmän filmaaminen. Ohjaaja Valentin Vaala filmiryhmineen löysi hämäläisimmän Hämeen ensimmäisen Niskavuori-elokuvan kuvausmiljööksi Hauholta, Niskavuoren juurilta.

Kuva: KAVI

Niskavuoren naiset -elokuvaa filmattiin Hauholla 80 vuotta sitten. Räväsmäki Rukkoilassa on elokuvan Niskavuori. Kyläläisiä pääsi avustajiksi elokuvan joukkokohtauksiin. Kuvassa juhlavieraita saapumassa Loviisan päiville. Kuva: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI

Juhlavuoden kunniaksi Niskavuoriviikon seminaarissa käsitellään Niskavuoren naiset -elokuvaa ja sen kuvauspaikkoja. Seminaari järjestetään Rukkoilan kylässä Ilorannan matkailutilalla. Ilorannan täysihoitolatoiminta alkoi filmiryhmän jäsenten majoittamisesta vuonna 1937.

Seminaarissa elokuvasta puhuu elokuvatutkija Sisko Rytkönen. Hän on tutkinut kotimaista 1930- ja 1940 -luvun elokuvaa, erityisesti tähtikulttia, sotapropagandaa ja elokuvayleisöä.

Ensimmäinen Niskavuori-elokuva joutui välittömästi sensuurin hampaisiin. Se määrättiin esityskieltoon, joka purettiin kun Suomi-Filmi suostui tekemään siihen vaaditut leikkaukset. Tuotantoyhtiö hyödynsi sensuurikohua taitavasti elokuvaa mainostaessaan. Niskavuoren naiset (1938) aiheutti ennennäkemättömän kohun yleisön keskuudessa. Sitä pidettiin suorastaan vaarallisena elokuvana. Mikä aiheutti sensuurin ja kohun? Siitä elokuvatutkija Sisko Rytkönen kertoo.

Jouni Lehtonen kertoo seminaarissa elokuvan kuvauspaikoista ja siinä esiintyvistä ihmisistä, joista on koottu talteen tietoa Kansallinen audiovisuaalinen instituutin KAVIn muisti- ja perinnetiedon keräyksessä. Perinnetutkija Juha Seitajärvi KAVIsta on pyrkinyt selvittämään tietoja muun muassa elokuvan kuvauspaikoista ja rakennuksista. Hän on kiinnostunut edelleen Hauholla kuvattuihin elokuviin liittyvistä tiedoista ja muistoista.

Seminaarissa esitetään elokuvan päätähdestä Sirkka Sarista ja elämän katoavaisuudesta kertova lyhytfilmi Savupiippu sekä tapahtuman päätteeksi katsotaan kyseinen, Hauholla kuvattu Niskavuoren naiset -elokuva.

Niskavuoriseminaari järjestetään torstaina 29.6. klo 13–17 Ilorannassa, Rukkoilantie 129, Hauho.
Ennen seminaaria kello 12 tarjolla lounas noutopöydästä tunnelmallisessa vanhassa riihessä. Lounaan hinta on 20 euroa. Seminaarin hinta on 20 euroa.
Seminaarin järjestää Hauho-Seura yhteistyössä Ilorannan kanssa.

Ilmoittautumiset seminaariin ja lounaalle su 25.6. mennessä info@hauho-seura.fi tai puh. 040 589 3313.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.