Maanantai 13.07.2020
Nimipäivät: Joel, Ilari, Lari
Lammi
Pilvistä
12°C
Tuuli: 1 m/s LPL
 

Kesäkuun toinen lauantai on kylätapahtumien superpäivä

Kesäkuun 2. lauantai kannattaa lähteä kiertelemään kyliä. Kylät eri puolin Kanta-Hämettä ja koko Suomea järjestävät omanlaisiaan tapahtumia. Kanta-Hämeessä voit valita 46 kylätapahtumasta, kaikkiin ei päivässä ehdi mutta useammalla kylällä ehtii hyvin poiketa. Tapahtumapäivä esittelee kylätoimintaa ja tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua kyliin ajanvietto- ja asumispaikkoina. Avoimet Kylät -päivän järjestelyissä on mukana satoja talkoolaisia, kaikenikäisiä nuorista muoreihin ja vaareihin. Kanta-Hämeessä avoimen kyläpäivän kokoajana toimii Hämeen Kylät ry ja valtakunnallisesti Suomen Kylät ry.

Reipasta ulkoilua luonnossa: Kokkilassa on tarjolla reipasta yhdessäoloa ja luonnontarkkailua Veberin kävelyn merkeissä. Yhteislähtö tapahtuu klo 14 ja matkaa voi taittaa niin tietä pitkin kuin maastossa. Tietä pitkin matkan pituudeksi tulee 2,4 km ja maastossa 5,2 km. Nummenkylässä kisaillaan Pursun lenkin merkeissä. Kolmen kilometrin lenkki kulkee Pursujärven ympäri ja lähtö tapahtuu klo 14. Sarja löytyy varmasti kaikille, etenet sitten juosten, kävellen tai hölkäten. Lenkin jälkeen on mahdollisuus pelata kylätalon pihalla mölkkyä, saunoa ja uida Pursunjärvessä. Liesjärvellä järjestetään opastettu luontoretki Peukaloisen laavulle. Retkelle lähdetään kello kymmenen Eräkeskuksesta. Kuittilassa  ja Viralassa voit nauttia myös nokipannukahvit talkoovoimin rakennettussa kodassa tai laavulla.

Ryttylän Kakslammin ulkoilualueen luonnonsuojelualueella järjestetään lupiinitalkoot. Viime vuonna lupiinikasvustojen kimpussa huhki lähes 30 talkoolaista. Ryttylän Kiri tarjoaa talkoolaisille lounaan.  

Kylätalot avoinna: lounasta, kahviloita ja erilaista kivaa.

Lounaalle voi poiketa mm. Susikkaan kylätalolle ja Kaloisten TukikohdanTervapirtillä. Kaloisilla esiintyy lapsille ja lastenmielisille Taikuri Luttinen, pääsymaksuna kaunis hymy. Paikalla on myös lemmikkieläinpiha, jonne voi tuoda oman lemmikkinsä. Hyvikkälässä, VPK-talolla, on tarjolla poniratsastusta sekä vasikat näytillä. Paikalla pääsee myös tutustumaan vanhaan paloautoon ja traktoriin. Myös keppihevosille on oma ratansa.

Lammin kirkonkylällä, Peltolehdon talossa on esillä lammilaisittain kiinnostavaa taidetta ja Lammin kylien pienoismessut. Mukaan ovat ilmoittautuneet Sydänlammin ja Kataloisten kyläyhdistykset ja Riikosten kyläseura. Lisää mahtuu, sillä riittää kun toimittaa Peltolehdon toimijoille materiaalia esitettäväksi omasta kylästä. Vaikkapa valokuvia tapahtumista, karttakuvaa tai leikekirja menneiltä vuosilta. Päivän ajaksi lainataan lisäksi Lammin kirjastosta Kotiseutukokoelman ilmakuvia Lammin kylistä yleisön tutkittavaksi. Lisäksi Lammilla vietetään maailmanlaajuista Neulotaan yhdessä -päivää Leipomo-kahvila Lammittaren terassilla ja Kataloisten kylällä esitellään remontoitua seurojentaloa ja kahvila on avoinna.

Peltolehdossa kuultiin viime kesänä Jaakko Rautavirran kertomana, miltä Lammi näytti ennen vanhaan ja miten kirkonkylä on muuttunut. Tänä kesänä Peltolehdossa on kylien yhteiset messut Avoimet kylät -päivänä 8.6. Kuva: Susanna Mattila

Kirpputorien aarteita pääsee tutkimaan mm. Alvettulassa, Kouvalassa, Läyliäisissä ja Matkussa. Erilaisia kesäkahviloita löytyy mm. Arolammelta, Etelä-Hattulasta, Kaloisista, Tuittulasta, jossa laulatetaan kävijöitä ”elävän jukeboksin” merkeissä sekä Räyskälän Perunakuopasta. Letkulla mitellään letkunheiton MM:n merkeissä ja vietetään kyläkauppapäivää Letkun Puodilla.

Pienet museot avoinna: Lopella voi tutustua satavuotiaaseen Vanhankosken mylly- ja sähkömuseoon ja  Salonkylän perinnemuseoon, Janakkalassa Napialan Wanhan Koulun koulumuseoon ja osallistua wanhan ajan oppitunnille. Vihavuoden koskikahvilassa ja myllymuseossa on Vihavuoden vaiheita kuvin ja kartoin -näyttely. Museon puolella järjestetään perinnepajoja lapsille ja iltapäivällä juhlitaan Vihavuosiyhdistyksen 20-vuotisjuhlia. Veden vilja siunataan klo 17.

Musiikkia: Elävä jukeboksi laulattaa Tuittulassa ja Läyliäisissä on perheen pienemmille Mukulaperunarock. Mukava kesälauantai on kiva päättää lavatansseihin Vojakkalan lavalla tai Läyliäisten Perunarockiin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.