Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Katua saa maalata luvan kanssa

Tiistaina saa Lammilla piirtää katuun luvan kanssa. Hämeenlinnan nuorisopalvelujen Reetta Kortelainen ja Toni Koski tuovat Hakkalan koululle katuliituja ja maalia, joilla saa taiteilla kuka tahansa katutaiteesta kiinnostunut. Graffitiseinää saa maalata ja mahdollisesti jopa kokeilla katutanssia.

Mira Suovanen, Toni Koski ja Reetta Kortelainen Hämeenlinnan nuorispalveluista toimivat ohjaajina Lammilla. Kuva: Susanna Mattila

Mira Suovanen, Toni Koski ja Reetta Kortelainen luotsaavat Hämeenlinnan nuorisopalvelujen toimintaa Lammilla. Kuva: Susanna Mattila

– Graffitiseinä on nyt saanut uudet maalaukset vasta pariin kertaan. Toiselle puolelle on kyllä tullut kaikenlaista töhryä. Siitä on ollut vähän epäselvyyttä, mutta joo, seinää saa täydentää tai maalata uudelleen. Maalattavaksihan se seinä on siihen tuotu, kertoo Lammi-Tuulos -alueen nuorisotyöntekijä Toni Koski.

Koski kertoo, että nuorisotoimelle on tullut vanhemmilta lammilaisilta positiivista palautetta graffitiseinästä, ihan ovelle asti on tultu kiittämään väriläiskästä. Graffitiseinää on Lammilla tehty taiteilija Mikko Myöhäsen osaavassa ohjauksessa. Tiistain katutaide-iltaan on tulossa tekninen tuottaja Juuso Suuronen antamaan vinkkejä.

Reetta Kortelainen toivoo, että mahdollisimman moni tulisi kokeilemaan tiistaina maalaamista, ikään ja muihin määreisiin katsomatta. Katumaalaus-tapahtuma on tarkoitettu kaikille, vauvasta vaariin.

– Jos sää menee huonoksi, sitten taiteilemme sisätiloissa, hän lupaa.

Reetta Kortelainen on ohjaustoiminnan artenomi, joka toimii Lähiyhteisöllisyyttä rikastamassa Lammin ja Rengon alueella -projektin työntekijänä. Kortelaisen ominta aluetta on sarjakuva, ja hän vetää myös manga-kerhoa Hämeenlinnan 4H:lla. Hankkeeseen liittyy myös vihapuhetta ennaltaehkäisevä työ.

– Se on työtä, jonka huomaa vasta kun se puuttuu, Toni Koski toteaa.

Perjantaina pelataan roolipelejä nuorisotoimen järjestämänä Hakkalan koululla. Roolipeli-illan ideoijana on iltaohjaajana Lammilla työskentelevä Mira Suovalainen, joka on myös Todellisuuspakolaiset ry:n jäsen.

– Samaan aikana on Hämeenlinnassa Taiteiden yö, jossa meillä on ohjelmaa Kumppanuustalolla, joten en itse pääse paikalle. Mutta me teemme Lammin roolipeliä varten kehyskertomuksen, jota pelinjohtaja sitten luotsaa eteenpäin osallistujien viitoittamaa tietä, hän kertoo.

Tarkoitus on, että peliin voi hypätä mukaan kesken illan ja missä kohti tarinaa tahansa. Rooliasuja, maskeerauksia eikä lavasteita tällä kertaa käytetä, vaan lyhyemmissä roolipeleissä luotetaan mielikuvituksen voimaan. Suovasen mukaan roolipelit ovat saaneet Lammilla jo oman harrastajakuntansa.

– Nuokkarilla kokoontuu porukka, joka toimii varsin itsenäisesti. He vetävät meille ohjaajille jo omia pelejä. Meiltä he saavat sitten palautetta ja vinkkejä, miten voisi mahdollisesti edetä, Suovanen kertoo.

Toni Koski toteaa, että näinhän se parhaimmillaan meneekin, että nuoret järjestävät toisilleen kivaa tekemistä. Katutaide- ja Roolipeli-ilta ovat osa Lammi-viikon tapahtumia. Kosken mukaan aikaisempinakin vuosina nuorisotoimi on ollut mukana, mutta ei vastaavassa mittakaavassa.

– Aikaisempina vuosina on esimerkiksi pidetty nuokkarilla ovet auki. Tänä vuonna on teemana lapset ja nuoret, joten oli hyvä lähteä näkyvämmin mukaan, Koski kertoo.

Hämeenlinnan nuorisopalvelujen Katutaidetta kaikille Hakkalan koulun pihalla tiistaina 22.8. klo 15–19 ja Roolipeli-ilta Hakkalan koululla pihalla 25.8. klo 15–19.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.