Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Kataloilla loppuvat ennemmin roolit kuin näyttelijät

Kun muualla valitellaan talkooväen vähyyttä, ei Kataloilla tarvitse sellaisesta puhua. Järjestyksessään kymmenenteen kesäjuhlien näytelmään saatiin helposti 25 näyttelijää kokoon ja enemmänkin olisi ollut tulijoita. Kesäjuhlien näytelmä on tänä vuonna Rosvo-Roope, jonka Rauli Syrjälä on kirjoittanut samannimisen laulun pohjalta.

"Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa..." Rauli Syrjänen näyttelee Veetiä, Rosvo-Roopen oikeaa kättä. Kuva: Susanna Mattila

“Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa…” Rauli Syrjänen näyttelee Veetiä, Rosvo-Roopen oikeaa kättä. Kuva: Susanna Mattila

Aikaisemmat näytelmät ovat olleet puolitoista vuotta sitten edesmenneen Sakari Saku Silpolan käsialaa viime vuoden näytelmää myöten, jota Saku ei ehtinyt nähdä valmiina. Syrjälän kertoo räjäyttäneensä laulun säkeistö säkeistöltä näytelmän kohtauksiksi. Kataloislaiseen tapaan musiikki on pidetty osana näytelmää ja jokaista kohtausta seuraa laulun säkeistö joko yhdessä laulettuna tai sooloesityksenä.

– Laulun säkeistöt muuttuivat helposti kohtauksiksi. Menee henkimaailman jutuiksi, mutta kyllä minulla oli sellainen vahva tunne tätä kirjoittaessa, että Sakun henki oli mukana työssä, Syrjälä kertoo.

Lavastukseen on panostettu. Seurantalon pihamaalla seilaa kaksikin laivaa ja yksi soutuvenekin. Kuva: Susanna Mattila

Lavastukseen on panostettu. Seurantalon pihamaalla seilaa kaksikin laivaa ja yksi soutuvenekin. Kuva: Susanna Mattila

– Tarinastahan on tehty useita näytelmiä ja ainakin yksi elokuva. Sitä on esitetty laitos- ja kesäteattereissa. Kesäjuhlan näytelmää varten tarinaa täytyi tiivistää ja hiukan muuttaa niin, että se sopii meidän esitettäväksemme. Miekkailukohtaus esimerkiksi vaihdettiin ampumakohtaukseksi. Me kun emme ole edes harrastajanäyttelijöitä ja asian täytyisi kuitenkin edetä, Syrjälä pohtii.

Niinpä Kataloisten Rosvo-Roope on toiminnallinen näytelmä, jossa tapahtuu koko ajan. Syrjälä toteaa, että kun dialogiin liittyy toimintaa, on vuorosanatkin helpompi muistaa. Ja kun esittäjiä on paljon ja näytelmä puolessa tunnissa ohi, ei yhdelle ihmiselle tule liian paljon muistettavaa.

 

Rosvo-Roopen tarinasta ei traagisia käänteitä puutu. Roope menettää ensin Helenansa kartanonen herralle, sitten Gunillan kuolemalle. Kuva: Susanna Mattila

Rosvo-Roopen tarinasta ei traagisia käänteitä puutu. Roope menettää ensin Helenansa kartanonen herralle, sitten Gunillan kuolemalle. Kuva: Susanna Mattila

Näytelmän puvustuksen ja lavastuksen eteen on nähty erityisesti vaivaa. Puvut on valittu merirosvojen aikakaudelta, noin 1800-luvun alkupuolen henkeen ja ne löytyivät Luotsin Pukuvuokraamosta. Lavasteet on rakennettu niin, että pihamaalta löytyy niin kievari, Pietarin kaupunki kuin lossikin.

Pihamaalla seilaa peräti kaksi laivaa sekä yksi soutuvene. Traktorin peräkärrylle rakennettu laiva oli käytössä jo Kaunis Veera -näytelmässä.

 

Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu, pahamaineinen merirosvo saa perheen. Kuva: Susanna Mattila

Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu, pahamaineinen merirosvo saa Helenansa ja perheen. Kuva: Susanna Mattila

Rosvo-Roope on Kataloisten kyläyhdistyksen kesäjuhlien yhdistyksen historian 10. näytelmä. Yhdistys on perustettu 1981, vaikkakin kesäjuhlia on pidetty iät ja ajat, todennäköisesti enemmän kuin sata vuotta. Talkoina on tehty muutakin kuin näytelmä. Seurantalo on saanut uuden upean maalin ja keittiöremonttikin on kovaa vauhtia valmistumassa.

– Lämminvesivaraaja on jo paikoillaan ja keittiökalusteita asennetaan. Talkoissa on joka maanantai 10–15 henkeä töissä, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Maarit Liukkala kertoo.

Kataloisten perinteiset kesäjuhlat lauantaina 12.8. klo18 alkaen. Näytelmä Rosvo-Roope, kenttäpelejä sekä loppuillasta tanssiorkesteri Titta ja Tuliset tahdit. Buffet sekä kirpputori. Liput yli 15vuotiailta 15€. Järjestäjä Kataloisten Kyläyhdistys.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.