Sunnuntai 08.12.2019
Nimipäivät: Kyllikki, Kylli
Lammi
Melkein pilvistä
1°C
Tuuli: 1 m/s EEL
 

Huolestu vasta jos lapsi ei nuku, kaverit katoavat ja koulu kärsii

Tietokoneet, tabletit, älypuhelimet appeineen haukkaavat helposti suuren osan ihmisten arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piirin kouluttaja Timo Vilen kehotti miettimään, miten suhtautuisimme siihen, jos lapsemme esimerkiksi lukisi viisi tuntia putkeen Harry Potteria.

“Aiemmin lukemista pidettiin ajan tuhlaamisena, aikaa piti käyttää hyödyllisempiin asioihin ja silloin sitä tekemistä oli paljon enemmän kuin nykyään,” hän totesi.

Hakkalan koulun ruokasalissa olisi ollut tilaa useammallekin kuulijalle vanhempainyhdistysten järjestämässä Mediaillassa. Kuva: Susanna Mattila

Älypuhelinten yleistymisen kanssa yhtäaikaa nuoriso on vähentänyt päihteiden käyttöä, tappelemista ja muuta häiriökäyttäytymistä. Vilen arveli, että osansa on varmasti sosiaalisella medialla ja sen tuomalla mahdollisuudella olla yhteydessä muihin nuoriin.

Vilenin mukaan vanhemman tehtävä on olla kiinnostunut lapsen tekemisistä myös sosiaalisessa mediassa. Hän kannustaa kiinnostumaan, kyselemään ja keskustelemaan lapsen kanssa kaikesta siitä, mitä lapsi tekee sosiaalisessa mediassa. On hyvä jutella myös siitä, miten sosiaalisessa mediassa käyttäydytään, mitä kaikkea voi esimerkiksi whatsapp-ryhmässä kirjoittaa.

Vanhempien tehtävä on toimia samaan aikaan mahdollistajana ja suojelijana. Yhteiset pelisäännöt helpottavat arkea, ja vanhempien on hyvä olla perillä siitä, mitä ikärajamerkinnät esimerkiksi pelin kohdalla tarkoittavat. Hän itse pitää K18 -merkkiä ehdottomana, sillä näin merkityt sisällöt on aina suunnattu aikuisille.

Vilen kehotti googlaamaan hakusanoilla whatsapp vanhemmille ja youtube vanhemmille. Ikärajat ovat menettäneet merkityksensä aikoja sitten, joten näiltä sivuistoilta voi löytyä vastauksia, jos ohjelmien käyttö arveluttaa.

“Lasten suhtautuminen esimerkiksi paikantamispalveluihin on aivan erilainen kuin meillä vanhemmilla. Heille se on itsestäänselvyys, että tietenkin kavereiden pitää tietää aina missä mä oon. Esimerkiksi, jos lapsi on potkimassa palloa kentällä, kavereiden on tärkeä tietää milloin hän on siellä, etteivät tule paikalle vasta kun hän on lähtenyt pois,” Vilen totesi.

Timo Vilen on Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeen piirin kouluttaja. Kuva: Mari Nokkonen

Vanhemmat olivat huomanneet lasten asennoitumisen esimerkiksi kuvattavana olemiseen olevan aivan toista luokkaa kuin arkojen vanhempiensa. Nykyisin esimerkiksi työhakemuksiin pyydetään usein liittämään parin minuutin video, mikä saattaa aikuista hieman hirvittää. Lasten mielestä otetaan vain puhelin käteen ja kuvataan.

Vilenin mukaan kaikissa perheissä on sääntöjä, ja niistä säännöistä kannattaa keskustella lasten kanssa. On hyvä kertoa aika ajoin, miksi sääntöjä täytyy olla olemassa ja miksi on hyvä, että lapsi tekisi välillä jotain muutakin kuin istuu nenä kiinni puhelimessa. Vilen kehotti aikuisia ottamaan keskustelevan ja kiinnostuneen asenteen silloinkin, kun puhelimen tai sosiaalisen median käyttö tuntuisi ärsyttävältä.

“Huolestukaa, jos lapsi ei enää nuku, kaverit tuntuvat kadonneen, pelaaminen tai sosiaalinen media alkaa viedä aikaa normaalilta elämältä ja koulunkäynti kärsii.”

Mediakasvatus on Vilenin mukaan pohjimmiltaan kasvatusta yleensä. Tärkeää on huolehtia, että lapsi nukkuu tarpeeksi ja että illat on ennen nukkumaan menoa on rauhoitettu sosiaaliselta medialta.

Vilen oli Hakkalan koulun ja Lammin lukion vanhempainyhdistysten vieraana Hakkalan koululla. Ilta oli järjestetty yhteistyössä Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistyksen kanssa. Tilaisuus oli avoin kaikille koululaisten vanhemmille.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.