Perjantai 28.02.2020
Nimipäivät: Onni
Lammi
Selkeää
-2°C
Tuuli: 4 m/s PPL
 

Hovinkartanon näyttelyt ja luontopolku avautuvat heinäkuuksi

Taidekartano Hovinkartano avautuu jälleen heinäkuun ajaksi. Kesän näyttelyissä on esillä historiaa ja kuvataidetta. Jugendlinnan kalustetuissa saleissa on ripustettuna Pirjo Heinon Poimintoja-näyttely, joka on laaja retrospektiivinen katsaus Heinon tuotantoon.

Pirjo Heinon puupiirros Säilöntä

Pirjo Heino, Säilöntä, puupiirros

Apteekkimuseolta tyhjäksi jääneessä tilassa on Minttu Saarisen pohdiskeleva näyttely Saako lihava nainen tanssia? Saariselta on esillä kollaasitaidetta ja alushousuinstaallaatioita. Näyttely pohdiskelee tasa-arvoa, naisen asemaa, naiseuden symboliikkaa, ulkonäköpaineita ja ihmisvartalon moninaisuutta.

Makasiinigalleriassa on esillä Eurooppalaisen Kulttuuriyhdistyksen “EKY20” -näyttely jossa on mukana 13 yhdistyksen kuvataiteilijajäsentä. Valkoisen talon vanhassa tuvassa esittelevät valokuviaan Anita Lehtonen ja Johanna Lyömilä. Valotilassa voi tutustua Riitta Tarvaisen kesäateljeehen. Hilmanhovi-gallerian alakerrassa on esillä laaja katsaus Hovinkartanon artist in residence- vuosiin vuodesta 2006 lähtien ja Hilmanhovin yläkerrassa on esillä kartanon vanhoja työ- ja talouskaluja. Siellä on myös Parvikahvila ja kyläyhdistyksen kirpputori.

Näyttelyn avajaisia vietetään heinäkuun 3. päivänä. Tuolloin kokoonnutaan Jugendlinnan edustalle, jossa osallistujille jaetaan ja puetaan rautakautisia kulkuevarusteita, kuten viittoja, miekkoja ja muita rautakauteen liittyviä asusteita. Hovinkartanolta toivotaan, että vieraat olisivat pukeutuneet mahdollisuuksien mukaan aikakauteen liittyviin asusteisiin.

Jugendlinnalla muodostetaan kulkue, jonka kyläpäällikkö Jouni Lehtonen johdattelee uudistettua luontopolkua pitkin rautakautiselle kuppikivelle ja suojelluille metsälehmuksille. Kuppikivellä viikinkiemäntä Anna Toivonen toivottaa väen tervetulleeksi ja Riitta Dunder lukee muinaisia loitsuja. Niitä käytettiin muun muassa elämäntilanteen ja sairauksien parantamiseen. Lopuksi nautitaan ajanmukaisia eväitä ja halukkaat voivat uhrata murusia kuppikivelle.

Näyttelyn aikana Hovinkartanossa järjestetään myös muutamia tapahtumia. Helene Scherfbeckin syntymäpäivänä ja Suomen kuvataiteen päivänä 10. heinäkuuta vietetään Suurta maalaustapahtumaa. Silloin kaikki maalarit pääsevät Hovinkartanoon ilmaiseksi. Sunnuntaina 28.7. on luvassa puistokonsertti, jossa sään salliessa soittaa Haitariorkesteri Pomppaduuri Jugendlinnan edessä. Sateella konsertti siirtyy sisätiloihin. Suurta maalaustapahtumaa vietetään eri puolilla Suomea erilaisissa tapahtumissa, joissa jokainen voi piirtää, maalata tai tehdä yhteistaideteoksen.

Kesän kuluessa Hovinkartanossa vierailee yhteensä 17 taiteilijaa. Taiteilijaresidenssissä on kerrallaan muutama taiteilija työskentelemässä. Tämän kesän taiteilijat tulevat Australiasta, Bangladeshista, Englannista, Havaijilta, Iranista, Kosovosta, Kreikasta, Saksasta, Singaboresta ja Venäjältä. Joukossa on kuvataiteilijoiden lisäksi kirjailijoita ja yksi muusikko. Heinäkuussa taiteilijoilla on avoimet ateljeet sunnuntaisin 11-17.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.