Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Hauhon musiikkijuhlilla kävijöitä entiseen malliin

Hauhon musiikkijuhlien taiteellisesta johtajakaksikosta Olli Kilpiö kertoi ennen Lammin Turvantalon konsertin alkua, että musiikkijuhlien kävijämäärä on hyvin vakiintunut. Samoihin lukemiin ylletään tänäkin vuonna. Kilpiön mukaan kirkkokonserteissa oli tänäkin vuonna mukavasti kävijöitä ja Hahkialan konserteista yksi myytiin loppuun.

“Olemme oikein tyytyväisiä kesään,” hän kertoi.

Olli Leppäniemi, Eriikka Maalismaa, Riitta-Liisa Ristiluoma ja Mikko Ivars. Kuva: Susanna Mattila

Hauhon musiikkijuhlat aloitettiin tänä vuonna Hahkialan kartanokonsertilla, joista saatiin nauttia keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Keskiviikkoiltana Hauhon musiikkijuhlat soi tuttuun tapaan Rengon kirkossa, torstaina pienen tauon jälkeen taas Hattulan kirkossa ja perjantai-iltana totuttuun tapaan Hauhon kirkossa. Musiikkijuhlat päättyvät tänään lauantaina Hahkialan Makasiiniklubin konserttiin.

Turvantalon konsertin ohjelmassa oli suurelle yleisölle hieman tuntemattomampien säveltäjien tuotantoa. Ensin kuultiin Mozartin ja Beethovenin aikalaisen, Franz Krommerin klarinettikvartetto B-duuri opus 83. Krommer oli yksi aikansa menestyneimpiä säveltäjiä Wienin musiikkipiireissä. Nykyisin Krommerin tuotannosta ovat usein esillä juuri klarinettikvartetot ja konsertot.

Konserttiyleisö palaamassa väliajalta saliin. Kuva: Susanna Mattila

Väliajan jälkeen Virtuosi di Kuhmo esitti Frank Bridgen Seksteton jousille Es-duuri. Bridgen nimi saattaa olla monelle tuttu Benjamin Brittenin jousiorkesteriteoksesta Variations on a theme of Frank Bridge. Bridgen tuotannosta suosituinta ja esitetyinä on ollut juuri kamarimusiikki, vaikka säveltäjä sävelsikin myös sinfoniaorkesterille.

Noin 70 lippunsa lunastanutta kuulijaa sai nauttia wieniläisklassismin kepeästä tanssillisuudesta, jonka jälkeen suunnattiin kohti jyhkeämmän romanttisia tunnelmia. Olli Leppäniemen klarinetti soi loputtomana kuin vuoristopuro jousien lehahdellessa ympärillä. Mikko Ivarsin sello maadoitti tunnelmaa lempeänä ja tummana.

Virtuosi di Kuhmo: Elina Vähälä, Eriikka Maalismaa, Riitta-Liisa Ristiluoma, Olli Kilpiö, Mikko Ivars ja Jussi Vähälä. Kuva: Susanna Mattila

Virtuosi di Kuhmon tulkinta Bridgen sekstetosta oli täynnä tunnetta niin kuin romanttiseen tyyliin sopiikin. Kuudella jousisoittimella saavutettiin välillä rock-konserttimainen resonanssi, mikä teki kuuntelukokemuksesta erityisen nautittavan.

Turvantalon sali todisti jälleen sopivansa mitä mainioimmin kamarimusiikkikonsertin estradiksi. Toivottavasti Turvantalo on myös ensi vuonna mukana Hauhon musiikkijuhlien ohjelmassa yhtenä esiintymispaikkana.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.