Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Hauhon maisemasta löytyy vuoden 1918 muistijälki

Hauholla järjestetään ensi viikon lauantaina vuoden 1918 tapahtumia käsittelevä seminaari. Hauho-Seura on kutsunut tapahtumaan asiantuntijoiksi historiantutkijat Ilkka Teerijoen ja Tuomas Hopun.

kapina_hauta_web

Hauholaisesta maisemasta löytyy vuoden 1918 tapahtumien muistijälkiä. Kuvassa punaisten toverihauta Alvettulassa. Kuva: Jouni Lehtonen.

Ilkka Teerijoelta ilmestyi viime vuonna kirja Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917-1918. Parhaillaan hän viimeistelee Hauhon historian kolmatta osaa, johon sisältyy myös sisällissodan aika. Hän käsittelee luennossaan punaisen Hauhon hallintoa ja elämää keväällä 1918. Hauho oli punaisten vallassa kolmen kuukauden ajan helmikuun alusta huhtikuun lopulle.

Historiantutkija ja tietokirjailija Tuomas Hoppu on kirjoittanut ja toimittanut vuoden 1918 tapahtumia, syitä ja seurauksia käsitelleitä kirjoja. Viime vuonna kirjassa Sisällissodan naiskaartit – suomalaisnaiset aseissa 1918 hän käsitteli naissotilaita Suomessa. Seminaarissa Hoppu kertoo sodan tapahtumista ennen Hauhon seudun taisteluja otsikolla Punaisten pohjoisrintaman romahtaminen.

Hauholainen paikallishistorian harrastaja Jouni Lehtonen kertoo kapinan muistijäljistä, joita Hauhon maisema kätkee sisälleen tänäkin päivänä. Hauholla käytiin ankaria taisteluja 5-6 viikon ajan valkoisten ja punaisten välillä pääsiäisestä eli maaliskuun lopulta aina vappuun saakka. Kansainvälisyyttä taiteluihin toivat saksalaiset Itämeren divisioonan ammattisotilaat. Lisäksi jälkiselvittelyissä oli mukana myös ruotsalaisia valkoisen Suomen avuksi tulleita vapaaehtoisia.

Hauho-Seuran järjestämä seminaari on maksullinen ja siihen tulee ilmoittautua ennakkoon.

Kapina 1918 -seminaari Hauhotalossa, Kirkkotie 5, Hauho, lauantaina 24.3.2018 kello 9.30-14. Seminaarimaksu 20 euroa. Ennakkoilmoittautumiset 20.3.2018 mennessä osoitteeseen info@hauho-seura.fi tai puh. 040 589 3313

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.