Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

“Hauhon kirkkokonsertti vetää yhteen koko vuoden”

Risto Lassilan soittoharrastus alkoi jo 6-vuotiaana. Vanhemmat panivat merkille lastensa musikaalisuuden ja harkitsivat jonkun soittimen ostoa. Riston ja sisaren yhteinen toive oli piano.

– Edelleenkin kaikkien näiden vuosien jälkeen ihmettelen, miten se ylipäätänsä eräs päivä tuli meille kotiin. Olemme maanviljelijäperheestä, raha oli aina tiukalla ja piano oli valtava investointi. Heti pianon saavuttua aloin tapailla radiosta kuulemiani kappaleita, ensin vaan melodioita, sitten vähitellen myös sointuja haeskellen ääni kerrallaan.

Lammilaissyntyinen Risto Lassila esiintyy keskiviikkona Hauhon kirkossa yhdessä Aikakoneen Sanin kanssa. Kuva: Susanna Mattila

Lammilaissyntyinen Risto Lassila esiintyy keskiviikkona Hauhon kirkossa yhdessä Aikakoneen Sanin kanssa. Kuva: Susanna Mattila

Ristolle kehittyi taito omaksua kappaleita melko nopeasti korvakuulolla, taito joka osoittautui myöhemmin hyödylliseksi, kun soittamisesta tuli ammattimaisempaa. Melko pian pianon kotiuduttua lapsille järjestettiin soitto-opetusta, ja niin tulivat myös Michael Aaronin pianokoulut soitettua läpi.

– Teini-iässä ja varhaisessa aikuisiässä oli jotain bändivirityksiä, satunnaisia keikkoja ja omakustannelevytyksiä, mutta musiikki oli lähinnä rakas harrastus, toimeentulo oli hankittava toisella tavalla.

Risto oli hankkinut parikin ammattia. Hän toimi pianonvirittäjänä Hellaksen tehtaalla Rajamäellä, jossa hän oppi ammattiin työn ohessa. Sitten hän kiinnostui sosiaalialasta, ja opiskeli sosiaaliohjaajaksi. Sen alan töitä hän teki useamman vuoden.

– Jossain vaiheessa Tampereella toiminut cover-bändi haki uutta kosketinsoittajaa riveihinsä. Asuin tuolloin Hämeenlinnassa ja eräs ystäväni soitti kyseisessä yhtyeessä bassoa. Hän suositteli minua bändiin ja muutaman keikan jälkeen olinkin vakiomiehityksessä.

Bändi teki paljon keikkoja Tampereella ja myös muualla Suomessa, parhaimillaan noin 150 vuodessa. Säestettävänä oli usein tunnettuja vierailevia artisteja  eri tilaisuuksissa. Esiintymisiä oli ravintoloissa, festareilla, isoissa yritysten tapahtumissa.

– Vähitellen myös muita työtilaisuuksia alettiin tarjota minulle ja 2000-luvun alussa kalenteri alkoi täyttyä myös keskellä viikkoa olevista töistä. Olikin suhteellisen helppo päätös ryhtyä tekemään musiikkialan töitä kokoaikaisesti.

Risto kertoo olleensa onnekas, kun on tutustunut ihmisiin, joiden kautta hän on saanut olla osallisena monissa hienoissa tapahtumissa ja esiintyä hienojen artistien ja muusikkojen kanssa. Viimeiset 15 vuotta hän on elättänyt itsensä kokonaan musiikilla.

– Mieleenpainuvia hetkiä on monia. Ulkomaisista artisteista varmaankin Deep Purple ja Rainbow -bändeistä tutun Joe Lynn Turnerin kanssa tehdyt keikat ovat siitä kärkipäästä, erityisesti festarikeikka Latviassa jäi mieleen. Samoin Doogie Whiten kanssa tehdyt parikin kiertuetta ovat hyvin muistissa.

Isompiin konsertteihin valmistautuminen on aina omanlaistaan. Niihin valmistautuminen aloitetaan ajoissa ja niissä on omanlaisensa säheltäminen ja säätäminen, mikä tekee niistä aina mieleenpainuvia.

– Niissä on omanlainen jännitys. Mutta kun on hyvin valmistautunut, voi nauttia soittamisesta, bändin yhteensoittamisesta, tunnelmasta, siitä hyvänolon tunteesta, kun kaikki toimii. Yksi hienoimmista konserttisalikokemuksista on varmaankin Mikko Alatalon 60-vuotisjuhlakonsertti Tampere-talolla muutama vuosi sitten. Säestimme siellä vierailevia artisteja, kuten Pauli Hanhiniemi, Pate Mustajärvi, Juha Tapio ja Anna Hanski. On myös monia muita vastaavia konsertteja, joissa olen saanut olla mukana, mutta kyseinen konsertti televisioitiin ja se loi ennakkoon oman lisäjännityksensä.

Viimeiset 4–5 vuotta Risto on pääasiallisesti soittanut teattereissa monissa eri musikaaleissa, sekä tehnyt niiden kanssa myös vierailunäytöksiä pitkin Suomea suuremmissa konserttisaleissa. Toinen osa työtä on perusravintolakeikat eri artistien ja kokoonpanojen kanssa.

– Jonkinlainen lama on näkynyt myös musiikkialan hommissa. Varsinkin yritysten järjestämien tilaisuuksien määrä romahti muutama vuosi sitten, vähitellen pientä nousua on havaittavissa. Myös monet ravintolat alkoivat tinkiä ohjelmatarjonnastaan elävän musiikin osalta. Valitaan mieluummin trubaduuri tai duo bändin asemasta. Työtilaisuuksia on tarjolla entistä vähemmän entistä harvemmalle muusikkojoukolle.

Tilanne on vaatinut myös aktivoitumista, uusien tuotteiden ja kokonaisuuksien kehittelyä sekä markkinointia, tapahtumien tuottamista myös muusikoilta.  Myös aika muuttuu, eri sukupolvilla on käsitys musiikista.

– Itse olen vanhakantainen, musiikissa pitää olla rytmi, selkeä melodia ja soinnut. Toivottavasti kuuntelijoita ja tilaajia löytyy myös jatkossakin tämän tyyppiselle elävälle musiikille.

Töitä on riittänyt mukavasti, tähän syksyyn on kuulunut konserttisalikiertueita pitkin Suomea. Mukavana erityisenä lisänä on kahden kirkkokonsertin sarja Aikakoneen Sanin kanssa. Jälkimmäinen konsertti on Hauhon kirkossa 14.12 on samalla vuoden viimeinen konsertti.

– Hauhon kirkkokonsertti vetää yhteen koko vuoden, ja samalla varmasti herkistää hiljentymään joulun odotukseen ja tunnelmaan. Toivottavasti mahdollisimman moni saapuu paikalle.

Sani – Joulun odotus, Hauhon kirkko 14.12 klo 19. Liput 20 euroa, ovelta alkaen klo 18. Sania säestävät Risto Lassila, piano, Samuli Erkkilä, kitara ja Katja Sirkiä, huilu. Vierailijana Matti Oikarinen, piano.

 

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.