Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Eeva-Kaisa Takalan runollisia maisemia Galleria Koneessa

Eeva-Kaisa Takalan runolliset maisemamaalaukset avaavat rauhallista tilaa kokijalleen Galleria Koneen näyttelyssä Jokaiselle kukka Valosta. Näyttelyssä on taiteilijalta esillä akryyli- ja öljyvärimaalauksia, joissa valolla ja luonnolla on keskeinen rooli. Näyttely avautuu 28.4. perjantaina. Eeva-Kaisa Takalan akvarelleja oli esillä viime kesänä Lammilla Turvantalon yhdistystilassa.

Takala kirjoittaa:
Valo,
näkyvänä ilmiönä ja symbolisena ilmentymänä, on aiheeni.

Valo, joka ei ole olemassa ilman varjoa, päivänä ja yönä
tai kuvainnollisesti elämänkulussa kokemuksien valoissa ja varjoissa.

Kaikenläpäisevä Valo, joka resonoi kaikessa kaikkeudessa.

Eeva-Kaisa Takala: Sarjasta resitaatio IV. akryyli. 23 x 14 cm. 2017

Eeva-Kaisa Takala: Sarjasta resitaatio IV. akryyli. 23 x 14 cm. 2017

Eeva-Kaisa Takala toteaa, että hänen maalauksissaan on riitävän paljon esittäviä elementtejä, jotta niiden katsominen, näkeminen, ei paljon sanoja ja selityksiä kaipaa.

– Ilmaisumuotoni on varsin perinteisen tyylinen maalaus, siksipä teosten sisällön sanalliseen muotoon saattaminen on kankeaa ja vaikeaa. Katsojan läsnäolo ja mahdollinen kiinnostus kuvaa kohtaan riittää, hän sanoo.

Elementteinä maalauksissa ovat ihmisen ja eläinten kaltaiset figuurit, luonto kaikkineen, tila, rakenteet, valo ja varjo, väri. Maalausprosessi on parhaimmillaan vapaata liikettä, virtausta ilman pakotteita.

– Eri elementtejä ilmaantuu kankaalle, jotkut jäävät pysyäkseen ja näkyviksi valmiissa maalauksessa, monet vain käyvät näyttäytymässä hävitäkseen uusien maalikerrosten alle.

GalleriaKONEessa on esillä sekä isoja että pieniä akryyli-ja öljyvärimaalauksia.

– Pienten maalausten sarjaa aloin tehdä kevättalvella, kun sain oivan vinkin vapauttaa ilmaisuani:”Tee intensiivinen, tunnin maalausharjoitus.” Näin alkoi sarja resitaatio, kirjaimellisesti tunnin kestävän resitaatioharjoituksen aikana syntyvät pienet akryylimaalaukset.

Vuonna 1964 Janakkalassa syntynyt Eeva-Kaisa Takala asuu ja työskentelee Hämeenkosken Saapaskylällä. Hän on Taidemaalariliiton, Lahden taiteilijaseuran sekä Ars-Hämeen jäsen. Näyttelytoimintaa hänellä on ollut vuodesta 1988 lähtien. Takalan teoksia löytyy mm. Suomen valtion, Suomen Taideyhdistyksen, Lahden taidemuseon, Lähivakuutuksen ja Väestöliiton kokoelmista. Hän työskentelee kuvataiteiden tuntiopettajana mm. Lahden Wellamo-opistossa sekä Riihimäen kansalaisopistossa.

Eeva-Kaisa Takala, Jokaiselle kukka Valosta 29.4.–23.5.2017, Galleria Kone, Hämeenlinna

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.