Maanantai 20.03.2023
Nimipäivät: Aki, Kim, Joakim, Jaakkima
Lammi
Pilvistä
2°C
Tuuli: 1 m/s NW
 

Bachin lempisoitin, klavikordi soi Panagiassa

Athos-Säätiön luostarikeskus Panagiassa, Lammin Ronnin kylässä, järjestetään sunnuntaina 14.7. klo 14.00 monessa mielessä harvinaislaatuinen konsertti. Konsertissa Anna Maria McElwain tulkitsee klavikordilla ohjelman, joka rakentuu naissäveltäjien ja luontoteeman ympärille. Kaksiosaisen esityksen toinen puolisko pysyttelee luonto-teemassa, mutta vie paljon kauemmas historiaan. Siinä McElwain resitoi hepreankielisestä Raamatusta mm. 1. Mooseksen kirjasta löytyvän Luomiskertomuksen sekä Psalmeja.

Athos-Säätiön luostarikeskus Panagiassa kuullaan klavikordia. Kuva: Wikipedia

Nykyisin harvoin kuultavalla klavikordilla on uljas historia. Klavikordi on mainittu historiallisissa lähteissä jo 1300-luvulla. Niitä rakennettiin 1840-luvulle saakka, kunnes piano syrjäytti klavikordin. Se ei ole ainoastaan maailman hiljaisin soitin, vaan sen sanotaan myös olleen Johann Sebastian Bachin lempisoitin, jolla säveltäjän mukaan paremmin kuin millään muulla soittimella saattoi tulkita hänen teostensa hienouksia.

Athos-Säätiön Luostarikeskuksen konsertissa Anna Maria McElwainin klavikordiosuudessa naisenergiaa edustavat esiintyjän lisäksi säveltäjinä raikas Marianna Martinez, myrskyisän paatoksellinen Anna Bon sekä säkenöivän virtuoottinen Sophia Westenholz. Luontoon viedään tutummin Jean Sibeliuksen Puusarjan osien sekä Beethovenin Pastoraali-sonaatin myötä. Sibeliuksen Kuusi on totuttu kuulemaan poikkeuksetta pianolla soitettuna, joten tämä on mielenkiintoinen tilaisuus kuulla, kuinka tuttu teos soi pianon esiäidin äänellä.

Sisäänpääsy konserttiin on ilmainen, mutta käsiohjelma maksaa 10 euroa. Konsertin tuotolla tuetaan Athos-Säätiön flyygelihankintaa. Athos-Säätiön Luostarikeskuksen kahvila on auki väliajalla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.