Perjantai 19.04.2019
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi
Lammi
Pilvistä
8°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Avoimet ovet esitteli monipuolisesti opiskelua Evolla

Evon metsäopistolla vieraili lauantaina reilut 50 vierasta avointen ovien päivänä. Opiskelijat esittelivät koulua ja opiskelua paitsi kierrättämällä vieraita kampusalueella, myös erilaisin toiminnoin. Lähes 160-vuotiaan opiston kalustehallien pihalla esiteltiin puukuormantekoa eri kokoisilla metsätyökoneilla isosta Ponssesta mönkijään.

Opiskelijat esittelivät taitojaan piha-alueella monin eri tavoin. Koululla on opetuskäytössä myös Ponsse-metsäkone. Kuva: Susanna Mattila

Hallissa oli esillä kalustoa niin menneiltä ajoilta kuin nykyhetkestäkin. Sahat ovat hieman muuttuneet aikojen saatossa, siitä kertoivat opiston vanhat sahat. Käytettävyyskin on ehkä hieman eri luokkaa nykyajan sahoissa.

Sisällä kalustohalleissa oli esillä Evon opiston kalustoa sekä vanhemmasta että uudemmasta päästä. Kuva: Susanna Mattila

Kolmannen vuoden opiskelijat Hanno Hovi ja Daniel Nummela kiipesivät köysillä lähes katonrajaan, ja näyttivät miten korkealta pelastaminen onnistu. Opettaja Jyrki Haavisto kertoi, että pelastuslaitos ei aina ehdi apuun ajoissa.

“Kiipeilyä vaativissa tehtävissä pitää aina olla työpari, ja molempien tulee olla pelastustaitoisia,” kertoi Haavisto.

Kolmannen vuoden opiskelijat Hanno Hovi ja Daniel Nummela näyttivät, miten yläilmoista pelastaminen tapahtuu. Kuva: Susanna Mattila

Hanno esittää pelastettavaa, ja Daniel pelastaa. Kuva: Susanna Mattila

Hallissa oli mahdollisuus kokeilla myös ajokonesimulaattoreita. Tulevaisuuden ponssekuskia opastamassa oli opettaja Juha Mäkelä.

Juha Mäkelä neuvoi pientä koneenkäyttäjää metsäkonesimulaattorilla. Kuva: Susanna Mattila

Hamin toisen vuoden opiskelijoiden sahauskilpajoukkueesta Lasse Nikkilä ja Kasimir Kannisto näyttivät, miten kilpailusahaus sujuu. He olivat viime vuonna jo mukana Unkarissa, kun takana oli vasta kuukauden verran treenausta. Ensimmäinen kilpailumatka tuottikin lähinnä kokemusta, mutta toukokuun kilpailut Ruotsissa otetaan jo toisenlaisella vakavuudella, kun alla on enemmän kokemusta ja harjoitusta.

Lasse Nikkilä vauhdissa. Kohta on treenattu vuosi Ruotsin kisoja varten. Kuva: Susanna Mattila

“Talvi on ollut kylmä, joten treenaaminenkin on jäänyt vähän vähemmälle. Mutta kun kevät tästä etenee, niin sitten harjoitellaan taas enemmän,” pojat kertoivat.

Lasse Nikkilä on toisen vuoden opiskelija Hamissa. Kuva: Susanna Mattila

Karsintapöllin pää tulee Kasimir Kannistolla nopeasti vastaan. Kilpailulajeja on yhteensä viisi. Kuva: Susanna Mattila

Metsätalousinsinööriopiskelija Pasi Lehtosen mukaan avoimien ovien päivän varsinkin Evon tarjoama oppimisympäristö sai kehuja vierailta. Lehtonen arvioi, että tulevia opiskelijoita oli vieraista valtaosa. Vieraat olivat kiinnostuneita erityisesti ammattiopetuksen reformista sekä ammattikorkeakoulun opetusmalleista eli päivä- ja monimuoto-opetuksesta.

“Kaikkiaan meillä oli kävijöitä viitsenkymmentä, ja varmasti Evolle hakijoita tuli toistakymmentä. Instituutin puolen hakijat tulivat yleensä huoltajan kanssa. Ammattikorkeakoulun tulevat hakijat tulivat yksistään tai koko perheen voimin,” kertoi Hamkissa lehtorina ja koulutuspäällikkönä työskentelevä Antti Sipilä.

Puunkorjuuta hieman pienemmällä välineellä. Kuva: Antti Sipilä

Evon metsäosuuskunta esittäytyi. Kuva: Antti Sipilä

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin avoimet ovet keräsi viitisenkymmentä vierasta, valtaosa tulevia opiskelijoita vanhempineen. Kuva: Antti Sipilä

Hamin opiskelijoiden sytyttämät jätkänkynttilät ehtivät päivän aikana palaa loppuun saakka. Kuva: Antti Sipilä

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.