Maanantai 14.10.2019
Nimipäivät: Elsa, Else, Elsi
Lammi
Pilvistä
3°C
Tuuli: 1 m/s IEI
 

Avoimet maatilat kutsuvat tutustumaan nykyaikaiseen maatalouteen

Miten maito päätyy lehmästä tilan maitotankkiin tai mitä kesällä tapahtuu viljatilalla? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus, kun yli 30 maatilaa ympäri Kanta- ja Päijät-Hämettä avaa ovensa vierailijoille ja kutsuu kylään lauantaina 13.7. klo 11-15. Avointen maatilojen päivänä jokaisella halukkaalla on mahdollisuus päästä tutustumaan hämäläiseen ruoantuotantoon – nähtävää ja koettavaa löytyy koko perheelle!

Pekkolan tila on tuuloslaisen Setälä-Eerolan tilan tapaan mukana Carbon Action -hiilipilotissa, jossa selvitetään nurmensidonnan hiilipotentiaalia. Siri Taalas on Pekkolan tilan emäntä. Kuva: Susanna Mattila

Tänä vuonna avoimilla maatiloilla puhutaan myös maatalouden roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä. Esimerkiksi Setälä-Eerolan tila Tuuloksesta ja Pekkolan tila Hauholta ovat molemmat mukana valtakunnallisessa Carbon Action-hiilipilotissa, jossa selvitetään nurmensidonnan hiilipotentiaalia. Hämäläiseltä maaseudulta löytyy nykyään myös monia maatiloja, jotka myyvät kasvattamiaan ja jalostamiaan tuotteita suoraan kuluttajille.

Nykymuotoinen maatalous on muuta kuin heinäseipäitä ja harmaita latoja. Tiloilla tehdään töitä koneilla ja osin jopa roboteilla. Digitalisaatio tekee tuloaan rytinällä. Paljon on silti myös ihmissilmin tehtävää havainnointia ja lihasvoimalla tapahtuvaa työtä. Jos tietosi ruuantuotannosta kaipaavat päivitystä, on aika tehdä retki maatiloille. Heinäkuun 13. päivänä 35 maatilaa Kanta- ja Päijät-Hämeessä avaavat ovensa ja kutsuvat kylään.

Avoimet maatilat -tapahtuma alkaa jo vakiintua osaksi hämäläistä kesätarjontaa. Ovet ovat avoinna jo neljättä vuotta peräkkäin. Osa tiloista on ollut tapahtumassa joka vuosi, osa tiloista on ensikertalaisia. Mukana on maito-, lammas- ja lihanautatiloja, marja-, vihannes- ja viljatiloja sekä hevostiloja. Aika monella tilalla harjoitetaan suoramyyntiä sesonkiluonteisesti tai ympärivuoden, joten kuluttajakohtaamiset ovat tuttuja entuudestaan.

“Tällaiselle tapahtumalle on selkeästi tarvetta”, sanoo ohjelmapäällikkö Päivi Rönni MTK Hämeestä. “Kun maitopurkki ostetaan kaupasta ja marjat popsitaan pakastimisesta, voi toisinaan olla vaikeaa ymmärtää sitä työmäärää tai matkaa, minkä ruoka tekee maatilalta lautaselle tai lasiin. Aikaisempina vuosina tiloilla on käynyt vierailijoita muutamasta sadasta jopa kahdeksaansataan. Lapsiperheiden mieleen ovat tilat, joissa on nähtävää ja koettavaa kaikilla aistilla. Eläimet ja koneet ovat aina kestosuosikkeja.”

Avoimet maatilat ovat itse suunnitelleet tapahtumasta oman näköisensä. Joissakin järjestetään opastettuja esittelyjä tiettyinä kellonaikoina. Monilla tiloilla on tarjolla jotain maisteltavaa tai ostettavissa pientä purtavaa tai kotiinviemisiä. Tiloille on vapaa pääsy, mutta mahdollisia tarjoiluita tai ostoksia varten on hyvä varata mukaan käteistä rahaa tai pankkikortti.

Ruuan alkujuurille pääsee ympäri Hämettä. Tilakohteet esittelyineen löytyvät Kasvua Hämeessä -sivustolta sekä Facebookissa: Avoimet maatilat Hämeessä 2019. Tapahtuman aihetunnisteita sosiaalisessa mediassa ovat #avoimetmaatilat2019, #avoimetmaatilathäme sekä #RuokaMatkallaHämeessä.

Voit katsoa Ydin-Hämeen avoimet maatilat täältä >>

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.