Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Aurinkoteosten ketju halki Hämeenlinnan on valmis

Hämeenlinnaan on valmistunut kuvanveistäjä Olli Larjon ja Anssi Taulun ja kirjailija Olli Jalosen ympäristötaideteos Sininen aurinko. Poltinahon uudelle asuntoalueelle Kruununkadun ja Rakuunankadun risteykseen tehty teos on kumpumainen saari, jossa kohoaa hiottuja ja hiekkauurrettuja luonnonkiviä. Teos muuttuu ja kerrostuu ajan myötä pihlajien ja rantavehnän kasvaessa.

Linjakiveen on kaiverrettu aurinkokivien linjan paikkakuntien nimiä. Kiviä voi paitsi tunnustella myös kuunnella nettisivuilta. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo

Linjakiveen on kaiverrettu aurinkokivien linjan paikkakuntien nimiä. Kiviä voi paitsi tunnustella myös kuunnella nettisivuilta. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo

Sininen aurinko kuuluu kaupungin halki kulkevaan Auringon piirissä -teosketjuun. Sinisen auringon vuonna 2007 valmistuneet sisarteokset ovat Hämeenlinnan Verkatehtaan Musta aurinko ja Harvoilanmäen asuntomessujen puistoksi tehty Punainen aurinko.

Auringon piirissä -teossarja sai alkunsa 15 vuotta sitten, kun lama-ajan jälkeen käynnistyi suuria rakennushankkeita. Hämeenlinnassa haluttiin jättää rakentamisen ajasta merkki kaupunkikuvaan myös taiteen keinoin. Aurinkoteosten ketju kulkee rakennuspaikasta toiseen niin, että uuden tieltä pois kaivettua, purettua ja muuta hylättyä materiaalia on kierrätetty aina seuraavaan paikkaan.

Poltinahon vanhalta kasarmialueelta on siirtynyt metalliromua Verkatehtaan lattian Mustaan aurinkoon. Verkatehtaan puretuista punatiiliseinistä on saatu materiaalia Punaiseen aurinkoon. Sininen aurinko taas on tehty uusien kulkuväylien ja rakennusten alta pois kaivetuista kivistä.

Aurinkoteokset kulkevat suorassa linjassa Hämeenlinnan kantakaupungin lävitse. Jokainen kuvaa omalla tavallaan ihmisen asuinpaikkojen ja ajan kerroksellisuutta. Kaikissa on mukana kuvioita ja kertomuksia kulkuväylistä, ajasta, kartoista ja tähtitaivaalta.

Kauan kestäneessä ympäristötaideprojektissa on ollut mukana Hämeenlinnan kaupungin infrarakentamisen eri organisaatioiden ohella myös kymmeniä talkoolaisia.

Teoksia on työstetty niin hitsaamalla ja hiomalla metalliromua kuin valamalla pronssia ja väribetonia. Sinisen auringon kivet Olli Larjo ja Anssi Taulu ovat muotoilleet hämeenlinnalaisella J.E. Kailan kiviveistämöllä.

Kiviin uurretut kuvat ja tekstit ovat kuin nykyajan kalliopiirroksia. Auringon piirissä -teosten kotisivuille vievä QR-koodikin on tehty hiekkapuhaltamalla kiveen. Teosketjun uusinta osaa Sinistä aurinkoa voi paitsi katsella myös tunnustella kivien pinnoilta ja kuunnella kotisivuilta.

Sininen aurinko -ympäristöteoksen julkistus- ja tiedotustilaisuus on ke 30.8. klo 11, Poltinahon uusi asuntoalue, Rakuunankadun ja Kruununkadun risteys, Hämeenlinna.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.