Maanantai 25.05.2020
Nimipäivät: Urpo
Lammi
Selkeää
14°C
Tuuli: 2 m/s PPL
 

ARS Peltolehto avattiin Lammin kotiseutulaululla

Lähemmäs 30 henkeä kokoontui eilen tiistaina ARS Peltolehtoon tunnelmalliseen avajaishetkeen. Vieraat toivotettiin tervetulleeksi Reima Nummisen ja Reijo Mikkolan esityksellä Lapsuutein maisemassa eli Lammin kotiseutulaululla.

Lammin Kotiseutulehden päätoimittaja Susanna Mattila totesi, että laulu sopii hyvin tilaisuuden alkuun sillä kotiseudun vuoksihan tälläkin kertaa koolla ollaan.

– Lammin Kotiseutulehteä tehdään nyt kokonaan uudistuneella vetäjäjoukolla, ja ajattelimme tehdä toiminnasta oman näköistämme. Paitsi että halusimme tällä näyttelyllä tehdä kunniaa menneiden vuosien Lammin taidetapahtumalle, on Lammi ennen vanhaan -palsta Facebookissa noussut suureen suosioon. Tämän vuoksi näyttely on kaksiosainen, on sekä taidetta että valokuvia Lammilta menneiltä ajoilta.

Reima Numminen ja Reijo Mikkola esiinttivät Lammin kotiseutulaulun Lapsuutein maisemassa. Kuva: Susanna Mattila

Reima Numminen ja Reijo Mikkola esittivät Lammin kotiseutulaulun Lapsuutein maisemassa. Kuva: Susanna Mattila

Taiteilijat ovat tuoneet näyttelyyn sopivassa suhteessa Lammi- ja muita aiheita käsitteleviä töitään. Mennyttä Lammia edustavat myös hämeenkoskelaisen Jarmo Kukkosen maalaukset Mommilan suunnalta, Saapaskyläntieltä ja Särkijärveltä. Matti Siivonen selvitti lyhyesti Kotiseutulehden kuulumisia.

– Vuoden alkajaisiksi pidetyssä järjestäytymiskokouksessa päätettiin tuoda lehti digitaaliseen maailmaan. Olemme avaamassa lehdelle nettisivut ja pian sieltä löytyvät kaikkien kotiseutulehtien kannet ja sisällysluettelot. Sivustolle skannataan lehtiä alkaen vanhimmasta päästä, ja selvittelemme mahdollisuutta ostaa uusin lehti näköislehtenä, hän kertoi.

Jaakko Rautavirta kertoi valokuvakokoelmastaan sekä Peltolehdon talosta. Kuva: Susanna Mattila

Jaakko Rautavirta kertoi valokuvakokoelmastaan sekä Peltolehdon talosta. Kuvassa myös taiteilija Petri Silvonen. Kuva: Susanna Mattila

Jaakko Rautavirta kertoi keränneensä Lammi-aiheisia valokuvia jo pitkään. Hän on keskittynyt valokuviin Lammin kirkonkylästä vuosisadan vaihteesta 1960-luvulle saakka. Pohjan kokoelmalle hän sai isältään. Rautavirta kertasi hieman myös Peltolehdon historiaa.

– Peltolehdon talo näkyy hyvin monissa vanhoissa Lammilta otetuissa valokuvissa. Hämeenlinnassa syntynyt Johan Alfred Åkerlund tuli Lammille 1880-luvulla, hän piti kauppaa tällä tontilla olleissa rakennuksissa. Tämän talon hän rakensi 1903 ja nimesi talon Peltolehdoksi jo ennen kuin itse suomensi sukunimensä. Peltolehto kuoli jo 1916 ja hänen vaimonsa Hilja asui talossa vielä 30 vuotta. 1950-luvulla Lammin kunta osti talon, Rautavirta kertoi.

Anne Konttinen lukee kirjoittamaansa runoa Taiteen tekijät. Kuva: Susanna Mattila

Anne Konttinen lukee kirjoittamaansa runoa Taiteen tekijät. Kuva: Susanna Mattila

Taiteilija Anne Konttinen kertoi olevansa ilolla mukana näyttelysssä. Hän luki tyttärelleen Piritalle kirjoittamansa runon Taiteen tekijöistä.

ARS Peltolehdon yhteydessä järjestetään huomenna torstaina Ajan patina -hankkeen Lammi ennen vanhaan – Tarinoita lammilaisilta kyliltä ja kujilta. Illan aikana talletetaan lammilaisia tarinoita hankkeen puolesta. Ensi viikolla järjestetään kaksi tilaisuutta, joissa katsellaan yhdessä vanhoja valokuvia, muistellaan ja tunnistetaan henkilöitä ja kuvia. Lammi-Seuralle voi lahjoittaa säilytettäväksi vanhoja valokuvia.

ARS Peltolehto – Lammin taidekesä 2018 on avoinna joka päivä 12–18 ja ilmotettuina iltoina pidempään. Suljettu maanantaina. Nuorten pop up -kahvila palvelee lähes joka päivä alkaen klo 13 niin kauan kuin myytävää ja asiakkaita riittää. Ensi lauantaina 9.6. ARS Peltolehto on yksi Avoimet kylät -tapahtuman kohteista.

Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.