POLITIIKKA: Lammin–Tuuloksen alue pääsee tiennäyttäjäksi sote-uudistuksessa
Hämeenlinnan kaupungin budjettiesitys vuodelle 2017 on kiritty nipin napin eli vähän yli 100.000 euroa ylijäämäiseksi. Kaupunginhallituksen ensin nipistettyä 25 äyripenniä pois kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan 0,5 prosenttiyksikön tuloverojen korotusesityksestä kirittiin budjettia kasaan kuulemma lähes 12 tunnin istunnolla. Tuloveroprosentiksi esitetään 20,75:ä.
– Vuoden 2017 vuosikate on 19 miljoonaa euroa ja sen pitäisi kattaa poistot. Kovan investointitahdin takia joudumme kuitenkin ensi vuonna ottamaan noin 11 miljoonaa euroa lisää lainaa, Kenakkala sanoi budjetti-infossa tänään Raatihuoneella.
Kulujen karsinnat ja odotettavissa olevat asiakasmaksujen korotukset korvaavat suunnitellun suuruisen tuloveroprosentin noston kariutumista.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio iloitsee muun muassa Liikkuva Koulu -hankkeen ulottamisesta kaikkiin Hämeenlinnan kouluihin.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) esitteli ensi vuoden painopisteiksi muun muasssa aseman lasten ja nuorten kaupunkina, Suomi 100 -juhlavuoden ja aktiiviset kansalaiset. Rautio myös korosti Hämeenlinnan halua olla eturintamassa kokeilemassa uusia digitalisaatioon liittyviä palveluja. “Etukenoon” sisältyy halu mahdollistaa ja sallia myös epäonnistumiset.
– Digitalisaatio on poikkileikkaava teema jolla myös on mahdollista saada taloutta kestävämmälle pohjalle. Haluamme olla mukana kokeilemassa ja mahdollistamassa ja se sisältää myös sen mahdollisuuden, että kaikki ei mene heti putkeen, Rautio kertoi.
Tavoite olla “hyvinvointia edistävä kaupunki jossa on aktiiviset asukkaat” sisältää Raution mukaan myös huolehtimisen maaseutupitäjien kehityksestä. Lammin–Tuuloksen terveyskeskusalue on toinen kokeilualueista, joihin kaupunki on vuosina 2017 ja 2018 päättänyt kohdentaa sosiaali- ja terveysministeriön kahden miljoonan euron rahoituksen.
Rahoitus käytetään sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilun käynnistämiseksi Lammin–Tuuloksen ja Hämeenlinnan Jukolan alueella.
– Mukana on tarkoituksella kaksi erityyppistä aluetta. Toinen on maaseutualue ja toinen kantakaupungin laita-alue, jossa on jo monenlaista palvelua valmiina.
Kokeilussa mukana olevat hämeenlinnalaiset saavat valita oman terveysasemansa sijaan myös yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan ja olla näin osana kokeilua näyttämässä suuntaa muulle Suomelle.
Juha Reinikainen
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.