Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Lammin Kotiseutulehti 2022 on julkaistu

Lammin Kotiseutulehden 2022 painos on valmistunut ja toimitukset myyntipisteisiin on aloitettu. Lauantaina Kotiseutulehden toimituskunta ja talkoolaiset myyvät lehteä Lammin joulumyyjäisissä Turvantalolla. Myyntipaikka on varattu myös Antiikki Aitan joulumarkkinoille, joten lehteä voi ostaa myös sieltä jos tarpeeksi talkoolaisia ilmoittautuu.

Kotiseutulehden kansikuvan aiheena on auringonkukkapelto Liesossa, kahdestakin syystä. Jussi Pakarin pellolla kasvaneet kukat ilahduttivat lammilaisia kesän lopulla ja Ukrainan sotapakolaiset puolestaan näkyivät Lammin katukuvassa. Tyhjillään olevat talot ja asunnot saivat asukkaita ja sini-keltaisia lippuja ikkunoihin merkkinä asukkaiden kansallisuudesta. Lammilaiset yhdistivät voimansa auttaakseen näitä usein vain pienen repun kanssa pakoon lähteneitä. Kotiseutulehti raportoi auttamisen vaiheista.

Kotiseutulehteen on jälleen tallennettu lammilaista elämänmenoa kuluneen vuoden ajalta sekä tuttuun tapaan kauempaa historiasta. Historiallisissa aiheissa esitellään muun muassa kaksi vahvaa naista, heistä toinen syntyi Lammilla Evolla ja teki merkittävän uran kuvataiteilijana. Sigrid af Forselles oli Evon Metsäopiston ensimmäisen johtajan tytär. Toinen taas muutti Lammille, eli ja työskenteli koko loppuelämänsä Lammilla ja Lammin hyväksi. Ida Kyllönen jäi leskeksi varhain, ja hänen traagisen tarinansa kertoi hänen tyttärentyttärensä Armi Kyynäräinen Lammi-viikon luentotilaisuudessa.

Kotiseutulehden toimituskuntaa ilahduttaa erityisesti nuorten kirjoittajien osallistuminen lehden tekemiseen. Onhan lehti nuorten eli Lammin Nuorisoparlamentin vuonna 1967 perustama. Lukion äidinkielen opettaja Kirsi Saarikon johdolla nuoret kirjoittavat muun muassa Lammin murteesta, koulun 60-vuotisjuhlasta ja koululla käyneistä vieraista. Kotiseutulehdestä voi lukea myös Siiri Rytilahden Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekilpailussa viidennelle sijalle yltäneen esseen. Lammin Kotiseutulehti ja kustantaja Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys haluaa tukea nuorten kirjoittamisharrastusta. Palkitsemme kirjoittajat pienillä stipendeillä Lammin lukion itsenäisyyspäivän juhlassa.

Lehti esittelee lammilaisen talkootyön hedelmiä, mutta myös lammilaisia yhdistyksiä ja yritystoimintaa, Lammilta lähteneitä ja Lammille muuttaneita henkilöitä. Lehti on kaiken kaikkiaan 76 sivun lukupaketti, graafikko Maarit Vuoritien hienostuneella taitolla ja Wasa Graphicsin upealla painojäljellä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.