Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Kysely: Kolmannes maatilayrittäjistä ei tiedä, miten usein tilalla tulisi tehdä sähkölaitteiden määräaikaistarkastus

Sähkölaitteet ovat merkittävä maatilapalojen syttymislähde. LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan monet maatilayrittäjät ovat epätietoisia riittävästä sähkölaitteiden tarkastusvälistä, eikä tarkastuksia tehdä riittävän usein. Viime vuonna LähiTapiola Loimi-Hämeen korvaamista maatilapaloista noin joka kolmannen palon lähteenä oli sähkölaitteet.

Monilla maatilayrittäjillä on epätietoisuutta tilansa sähkölaitteiden tarkastuksesta ja riittävästä tarkastusvälistä, selviää LähiTapiolan Kantar TNS Agrilla helmikuussa 2022 teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan kolmasosa maatilayrittäjistä ei tiedä oikeaa tarkastusväliä, ja eniten epäselvyyttä on pienillä tiloilla. Joka kymmenes yrittäjä kertoi kyselyssä kuulevansa määräaikaistarkastuksesta ensimmäistä kertaa.

Laki vaatii sähkölaitteiden määräaikaistarkastusta tehtäväksi kymmenen vuoden välein niillä maatiloilla, joilla pääsulakekoko ylittää 35 A. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan aika on turhan pitkä.

– Suosittelemme tarkastuksen teettämistä kaikilla tiloilla viiden vuoden välein. Siinäkin ajassa sähkölaitteet ja asennukset ehtivät kulua tai niihin voi tulla vaurioita, kertoo LähiTapiolan Loimi-Hämeen riskienhallintapäällikkö Liisa Leinamo.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.