Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Virkaan asettaminen veti kirkon täyteen

Kappalainen Sari Järän virkaanasettaminen keräsi kirkon täydeltä seurakuntalaisia Lammin kirkkoon. Edellisen kerran Lammilla juhlittiin kappalaisen virkaanasettamista seitsemän vuotta sitten, jolloin Kalle Roine asetettiin virkaansa. Tätä edeltävä virkaanasettaminen on 14 vuoden takaa, jolloin Heli Ulvinen tuli Lammin kirkkoherraksi.

Kappalaisen virkaanasettamisjumalanpalvelus aloitettiin juhlavalla kulkueella. Kuva: Susanna Mattila

Kappalaisen virkaanasettamisjumalanpalvelus aloitettiin juhlavalla kulkueella. Kuva: Susanna Mattila

Kovin usein ei siis seurakunnissa vietetä virkaan asettamisen juhlaa. Lääninrovasti Tapani Vanhanen totesi, että rovastikunnan alueella edellisen kerran vastaava juhla oli viime syksynä. Tuolloin vietettiin kirkkoherra Kalle Roineen virkaansettamisjuhlaa Kalvolassa. Seuraava vastaava juhla on edessä helmikuun viidentenä, kun Hattulan uusi kirkkoherra Virpi Järvinen asetetaan virkaansa.

Kappalainen Sari Järä pitämässä virkaanasettamissaarnaansa. Kuva: Susanna Mattila

Kappalainen Sari Järä pitämässä virkaanasettamissaarnaansa. Kuva: Susanna Mattila

Tapani Vanhanen totesi, että kappeliseurakunnassa kappalaisen määritelmä on selkeä. Kappalainen on oman alueensa johtava pappi. Lammin seurakunnassa kappalainen on virkaansa pätevöitynyt pappi, joka on kutsuttu virkaansa.

– Kappalainen Sari Järällä on kokemusta, lisäopintoja ja tutkinnot suoritettuna. Voitte siis luottaa häneen, Vanhanen sanoi.

Virkaanasettaminen tapahtuu kätten päälle panemisella. Kuva: Susanna Mattila

Virkaanasettaminen tapahtuu kätten päälle panemisella. Kuva: Susanna Mattila

Seurakuntasalin juhlakahville osallistui myös salin täydeltä väkeä. Yleisöä oli jopa niin paljon, että tuolit loppuivat kesken. Seurakuntalaiset tervetulleeksi toivottanut kirkkoherra Heli Ulvinen kertoi, että Sari Järä tuli valituksi kuuden pätevän hakijan joukosta. Hän jatkaa lähetys- ja diakoniatyön pappina Lammin seurakunnassa.

– Olet asioihin paneutuva, luotettava, jalat maassa -ihminen, joka osaa kohdata erilaisia ihmisiä erilaisissa tilanteissa, Ulvinen totesi.

Kanttori Kimmo Puunenä muisteli aikaa, kun Sari Järä 10 vuotta sitten tuli Lammin seurakuntaan. Huomiota herätti uuden papin ulkoinen olemus, johon kuuluivat kopisevat korkokengät ja villit, vaaleat kiehkurat. Lähetyspiiriläisten mielestä enkelin kiharat.

Sari Järä totesi Lutheria mukaillen, että tässä seison, enkä muuta toivoisikaan. Kuva: Susanna Mattila

Sari Järä totesi Lutheria mukaillen, että tässä seison, enkä muuta toivoisikaan. Kuva: Susanna Mattila

Sari Järä totesi, että ajat ovat monella tavalla armottomat. Kun opiskeluaikana 200-luvun alussa puhuttiin vielä pappispulasta, ovat vakinaiset virat nykyään lujassa. Armottomuus näkyy myös ihmisten suhtautumisessa toisiinsa ja itseensä.

Hänen totesi kutsumuksensa olevan armon julistaminen ja ihmisten palveleminen näinä armottomina aikoina. Koko pappisuransa Sari Järä on toiminut Lammin seurakunnassa, vaikka työuraa onkin takana jo 30 vuotta.

Pisimpään hän työskenteli kaupan alalla, sitten mielenterveystyössä ja viimeiset 10 vuotta pappina Lammin seurakunnassa. Hän totesi ottavansa kutsumuksensa vakavasti, siitä kertovat muun muassa papiksi kasvamiseen kuuluneet kasvukivut.

– Lammin seurakunnasta on tullut paitsi koti, myös hengellinen yhteisöni, hengellinen kasvupaikkani, hän sanoi.

– Sisareni poika kertoi kesällä ystävälleen tädin saaneen kappalaisen viran. Ystävä oli kysynyt, että mikä se sellainen kappalainen on. Ja selitykseksi siskoni poika keksi, että kai sillä on sitten isommat natsat, Järä kertoi puheensa lopuksi.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.