Lauantai 23.09.2023
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja

Tuuli:
 

Viidesosa valtuutetuista Ydin-Hämeestä

Hämeenlinnan valtuustossa on yhteensä kymmenen ydinhämäläistä valtuutettua. Heistä kaksi on Hauholta, kuusi Lammilta ja kaksi Tuuloksesta. Yksi entinen lammilainen ja edelleen Lammilla työskentelevä hämeenlinnalainen tuli myös valituksi.

Pajatso on tyhjennetty. Lammilla äänestyskuponkeja jätettiin varsinaisena äänestyspäivänä yhteensä 1053. Kuva: Susanna Mattila

Pajatso on tyhjennetty. Lammilla äänestyskuponkeja jätettiin varsinaisena äänestyspäivänä yhteensä 1053. Kuva: Susanna Mattila

Vaalien suurin yllätys lienee hauholaisten konkareiden, erityisesti kaupunginhallituksen jäsenen ja keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kärpäsen ja demareiden Virpi Ahosen tippuminen valtuustosta. Keskustalla meni Hämeenlinnassa yleisesti ottaen huonommin kuin muualla maassa. Keskustan kannatus oli 17 prosentin luokkaa, kun Hämeenlinnassa se oli 10 prosentin tietämissä. Keskusta sai viisi valtuutettua valtuustoon.

Niin Keskusta, SDP kuin Kokoomuskin menettivät kukin kolme paikkaa.  Myös perussuomalaiset menetti kaksi paikkaa. Vasemmisto ja Kristilliset saivat pitää entiset paikkansa, kolme kummallakin. Vihreät ainoana onnistui lisäämään ja saman tien tuplasi paikkamääränsä kolmesta kuuteen.

Suurimmaksi puolueeksi nousi kokoomus 27 prosentin kannatuksellaan ja 14 paikallaan, mutta tasaväkisenä kakkosena on SDP, jonka paikkaluku on sama vaikkakin kannatus melkein kaksi prosenttiyksikköä pienempi. Kolmanneksi suurimmaksi puoleeksi nousi Vihreät 11,4 prosentin kannatuksellaan. Perussuomalaisten kannatus oli vain yhden kymmenyksen pienempi ja paikkaluku tippui kahdeksasta kuuteen.  Vasemmiston ja Kristillisten kannatusprosentit olivat lähes identtiset, 6,5 ja 6,4.

Ydinhämäläiset äänestäjät luottivat kokemukseen. Uusia valtuutettuja valittiin vain kaksi, Anni Puntila (kok) Hauholta ja Päivi Kankaanmäki (kok) Lammilta. Kokemusta jäi kuitenkin runsain mitoin valtuustosta pois paitsi konkaripoliitikko Hannu Kärpäsen putoamisen vuoksi, myös siksi että konkareista Helena Hirviniemi ja Reijo Saksa eivät enää asettuneet ehdolle. Toisaalta Ydin-Häme sai yhden konkaripoliitikon itselleen Juha Tuomen (kok) Tuulokseen muuton myötä.

Ydinhämäläisten asioiden ajaminen on kaupungin valtuustossa suurelta osin lammilaisilla hartioilla, sillä enemmistö läpi menneistä ydinhämäläisistä, uutena valittu Pekka Arvio (kok) mukaan lukien, seitsemän on lammilaisia.

Kun valtuutettujen määrä putosi 59:stä 51 on 11 ydinhämäläistä valtuutettua oikein hyvä tulos. Lisäksi ensimmäisellä varasijalla valtuustoon on kärkkymässä uusi ehdokas, hauholainen Ville Honkasaari (kok).

Hämeenlinnan valtuuston 51 ehdokkaasta uusia on kaikkiaan 21 ja 30 siis uudelleen valittuja. Heistä miehiä on 47 % ja naisia 53 %. Valtuutettujen keski-ikä on 51 vuotta.

Hyväksyttyjä ääniä Hämeenlinnassa annettiin yhteensä 31 389, hylättyjä äänistä oli 193. Äänioikeutettuja on yhteensä 55 130. Äänestysprosentiksi muodostui 57,3, mikä on puolitoista prosenttiyksikköä muuta maata alhaisempi.

HAUHO:

Keskusta: Jukka Kuivaniemi, 25, ei valittu. Hannu Kärpänen 194, 4.varasijalla. Pertti Mikkola 53, ei valittu. Hanna Rantala, 33, ei valittu. Juha Rehuttu, 18, ei valittu. Sari Salminen, 34, ei valittu. Lauri Salminen, 33, ei valittu.

Kokoomus: Kustaa Heikkilä 88, varalla. Ville Honkasaari 163, 1.varasijalla (uusi). Anni Puntila, 373, valitaan (uusi). Kati Sipilä, 21, ei valittu.

Kristillisdemokraatit: Jouni Heinonen 179, 10.varasijalla. Markku Ormala, 18, ei valittu.

Perussuomalaiset: Kari Aaltonen, 79, varalla. Pia Aaltonen, 23, ei valittu.

SDP: Virpi Ahonen 75, varalla. Osmo Makkonen, 17, ei valittu. Tiia Nurminen 262, valitaan.

SKP: Tero Kahari, 28, ei valittu.

Vasemmisto: Harri Mäkinen, 39, ei valittu.

Vihreät: Sinikka Kankainen, 95, varalla. Rebekka Paakkola 86, ei valittu. Pekka Verho 87, ei valittu.

LAMMI

Keskusta: Marko Lassila, 44, ei valittu. Jorma Liukkonen, 34, ei valittu. Pirkko Mattila, 88, ei valittu. Timo Myyryläinen, 29, ei valittu. Marjatta Rahkio, 236, valitaan. Hanna-Maria Suntiala, 17, ei valittu. Leena Suojala, 233, valitaan. Matti Vuorinen, 114, varalla. Lisäksi lammilaissyntyinen Risto Lassila Hämeenlinnasta, 25, ei valittu.

Kokoomus: Päivi Kankaanmäki, 311, valitaan (uusi). Pekka Kääriäinen, 169 , valitaan. Veli-Antti Silpola, 74, ei valittu. Lisäksi entinen lammilainen Pekka Arvio Hämeenlinnasta 238, valitaan (uusi).

Kristillisdemokraatit: Marja Hakamo, 34, ei valittu. Päivö T. Juntumaa, 69, ei valittu.

Perussuomalaiset: Mika Rintama, 19, ei valittu.

SDP: Satu Aaltonen, 251, valitaan. Jouko Kuikka, 9, ei valittu. Mauri Ojamäki, 288, valitaan. Pirjo Sandelius 68, varalla.

TUULOS:

Keskusta: Keijo Tonteri, 45, ei valittu.

Kokoomus: Vesa Kaloinen, 252, valitaan. Kimmo Salomaa 87, ei valittu. Juha Tuomi, 284, valitaan. Lisäksi syntyjään tuuloslainen Sara Kaloinen, 78, ei valittu.

SDP: Mirja Piiroinen, 72, varalla. Tapio Virtanen, 32, ei valittu. Jan-Anders Pietiläinen, 8, ei valittu.

(Lähde: Puolueiden kannatus – Hämeenlinna)

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.