Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Vieraslajeja torjuttiin teemavuoden kunniaksi urakalla

Erityisen haitallisia vieraslajeja kuten jättiputkia ja espanjansiruetanaa sekä haitallisia vieraslajeja kuten kuten jättipalsamia ja lupiinia torjuttiin Hämeenlinnassa luonto ja vesi 2016 -vuonna. Kaikkiaan kesän aikana järjestettiin 15 talkoot. Lupiineja poistettiin viidessä talkootilaisuudessa, jättipalsameja neljässä ja espanjansiruetanoita yksissä talkoissa.

Lammilla maailman ympäristöpäivänä 5.6. tapahtumana oli lupiinin ja jättiputken kitkentätalkoot Untulassa. Siellä lupiinin leviäminen oli muutama vuosi sitten uhkana, jota vastaan alettiin taistella. Nyt kun kitkentätalkoita on pidetty kuusi kertaa, on tilanne saatu hallintaan. Työ vaatii kuitenkin vielä pitkäjänteisyyttä, kertoo talkoita Untulassa järjestänyt Anja Vitie Sydänlammin kyläyhdistyksestä.

Untulan luonnonsuojelualuetta uhanneet lupiiniesiintymät on saatu talkoilla hallintaan. Kuva: Susanna Mattila

Untulan luonnonsuojelualuetta uhanneet lupiiniesiintymät on saatu talkoilla hallintaan. Kuva: Susanna Mattila

Vuoden 2016 alussa voimaan astunut vieraslajilaki velvoittaa kiinteistön omistajan hävittämään haitallisen vieraslajin tai rajoittamaan sen esiintymistä. Hämeenlinnan kaupunki teki yhteistyötä kansalaistoimijoiden kanssa.

– Sydänlammin Kyläyhdistys ry. on tehnyt talkootyösopimuksen Hämeenlinnan kaupungin kanssa  jättipalsamin ja lupiinin kitkemisestä  Untulan alueelta. Esimerkiksi näihin talkoisiin ovat kaikki tervetulleita, Vitie jatkaa.

Linnan Infra torjui kaupungin maalla varsinkin jättiputkea, jonka esiintymiä käytiin tarkistamassa kolmesti kesässä. Mekaanista torjuntaa ja pelargonihapon käyttöä laajennettiin ja torjuntatulokset olivat hyviä. Myös glyfosaattia käytettiin osassa esiintymiä. Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta sai informaatiota vieraslajien torjunnasta.

– Vieraslajien esiintymistä kerättiin tietoa aiempien vuosien tapaan ja kaupungin karttapalvelusta voi löytää esim. jättiputkien esiintymät. Tietoja vieraslajeista voi jatkossakin ilmoittaa kaupungin palautepalvelun kautta, Heli Jutila toteaa tiedotteessaan.

Kuntalaiset saivat Hämeenlinnassa tietoa vieraslajeista Vanajaveden Opiston luennolla, näyttelyssä, retkillä ja torjuntatalkoissa. Vihervuoden päätapahtuman yhteydessä 2.6.2016 vieraslajit olivat torilla pidetyn kansanjuhlan yksi teema ja paikalla oli Lepaan opiskelijoiden tuoma kunttasydän, johon oli sijoitettu vieraskasveja ja muita kasvilajeja.

Viranomaispalvelut järjesti näiden kasvien tunnistuskilpailun, johon seudun yrittäjät tarjosivat palkinnot. Tilaisuuden jälkeen ohjatulla keskustan puistoihin suuntautuneella kaupunkikävelyllä vieraslajeja nähtiin luonnossa. Tietoa jaettiin kouluissa, oppilaitoksissa ja järjestöissä. Vieraslajeista kuullaan myös 14.11.2016 klo 18 Hämeenlinnan Kumppanuustalossa kasvikerhon tilaisuudessa.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.