Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Melkein pilvistä
3°C
Tuuli: 3 m/s S
 

Veteraanipuisto kuntoon mummoenergialla

Lammin Veteraanipuisto ja etenkin sen hoitamattomuus on kirvoittanut keskustelua paitsi yksityisesti myös lehtien palstoilla. Lammilaiset sotainvalidinaiset, Elina Sipilä ja Impi Pihlajamäki saivat Sirkka Välivehmaan, Anja Huostilan ja Maila Selosen mukaansa ja siivosivat puiston tänään tiistaina talkoilla.

Moni kuvittelee puiston olevan seurakunnan maalla. Ihmetystä on herättänyt, miksi puistoa ei pidetä kunnossa. Nurmikko oli päästetty tänä kesänä pitkäksi ja ruusupensaat ovat olleet jo pitkään hoitamatta. Kitkettävää on kesän mittaan kertynyt.

– Tämä on sellainen kunniapaikka Lammille, perustelee Sirkka Välivehmas mummojen talkootempausta.

Mummoenergia vauhdissa. Maila Selonen, Anja Huostila, Sirkka Välivehmas ja Elina Sipilä työn touhussa. Kuva: Susanna Mattila

Mummoenergia vauhdissa. Anja Huostila, Maila Selonen, Sirkka Välivehmas ja Elina Sipilä työn touhussa. Kuva: Susanna Mattila

– Lammin sotaveteraanien puheenjohtaja Matti Veräväinen otti yhteyttä valtuutettu Päivi Kankaanmäkeen, joka puolestaan otti yhteyttä kaupungin puisto-osastoon. Sieltä käytiin sitten nurmikko ajamassa, kertoo Impi Pihlajamäki.

Ennen yhtätoista naiset ovat saaneet jo neljä jätesäkillistä täyteen rikkaruohoja. Rikkaruohot olivat valloittaneet kauniit ruusupensaat kokonaan, samoin kuin ruusuaidanteen. Myös puiden aluset, hautausmaan kivimuurin vierusta ja muistopatsaan reunamat siistittiin.

Roskaa kertyi vaajassa tunnissa neljä säkillistä, ja lisää odotti pussittamista. Kuva: Susanna Mattila

Roskaa kertyi vaajassa tunnissa neljä säkillistä, ja lisää odotti pussittamista. Yhteensä rikkaruohoa kertyi kahdeksan säkillistä. Kuva: Susanna Mattila

Veteraanipuiston paikalla on aikoinaan sijainnut Lemolan kukkakauppa, jonka rakennus oli aivan tiessä kiinni. Kun veteraanipuistoa ryhdyttiin suunnittelemaan, Lammilla käytiin kiivaasti keskustelua puiston paikasta. Vaihtoehtona nykyiselle paikalle oli Turvantalon ympäristö.

– Tähän kuitenkin päädyttiin ja Lammin kunta osti tontin Veteraanipuistoa varten, Sirkka Välivehmas tietää.

Veteraanipuiston muistomerkin on suunnitellut lammilainen, jo edesmennyt sotainvalidi Kaarlo J. Laaksonen. Muistomerkillä kunnioitetaan lammilaisia sotien 1939–1945 veteraaneja. Makaavalla ristillä merkitty kivi kuvaa veteraaneja, joiden maallinen vaellus on päättynyt perhe- tai muihin hautoihin. Tammenlehvällä varustettu kivi kuvaa vielä elossa olevia veteraaneja. Sivuilla seisovat eri kokoiset kunniavartijakivet.

Veteraanipuiston muistomerkin symboliikka on selvitetty metallilaatassa, jota on vaikea lukea kuusen takaa. Mistähän löytyisi sellainen vipu, joka kääntäisi laatan polulle päin, jolloin sen lukeminen helpottuisi? Kuva: Susanna Mattila

Veteraanipuiston muistomerkin symboliikka on selvitetty metallilaatassa, jota on vaikea lukea kuusen takaa. Mistähän löytyisi sellainen vipu, joka kääntäisi laatan polulle päin, jolloin sen lukeminen helpottuisi? Kuva: Susanna Mattila

Muistomerkin symboliikka on selvitetty metallisessa laatassa, joka löytyy suureksi kasvaneen kuusen takaa.

Puistonpenkille katettuja kahveja nauttiessaan naiset pohtivat, että Lammilla olisi monta muutakin kohdetta, jotka saataisiin muutaman tunnin talkootyöllä kauniimpaan kuntoon.

– Enemmän pitäisi vaan tehdä, eikä koko ajan odottaa, että tulisi nyt sieltä kaupungilta joku tekemään, Välivehmas pohtii.

Ruusut pääsevät nyt esille, kun rikkaruohot on kitketty. Ne toipuvat kitkemisen aiheuttamasta kurituksesta noin viikossa. Kuva: Susanna Mattila

Ruusut pääsevät nyt esille, kun rikkaruohot on kitketty. Ne toipuvat kitkemisen aiheuttamasta kurituksesta noin viikossa. Kuva: Susanna Mattila

Hämeenlinnan kaupunki suhtautuu talkootyöhön myönteisesti. Nettisivuilla esitellään kummipuistosopimus, jolla asukasryhmät, yhteisöt tai yritykset voivat auttaa lähialueensa puiston tai muun viheralueen hoidossa. Sydänlammin kyläyhdistys on muun muassa tehnyt kummipuistosopimuksen Untulan alueesta ja järjestää lupiinin ja jättipalsamin kitkentätalkoita.

Kummipuistossa tehtävät asiat riippuvat puiston luonteesta, tekijöiden kiinnostuksesta ja osaamisesta. Sopivia töitä ovat esimerkiksi puhtaanapito ja siisteys, roskien siivoaminen, vieraslajien kitkeminen tai muut viheralueen viihtyisyyttä lisäävät tehtävät.

Kummipuistossa voidaan sopia tehtäväksi myös vaativampiakin hoitotoimenpiteitä, mutta yksittäisillä talkootempauksilla yleensä vain kerätään luontoon sopimatonta roskaa.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.