Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Venttiilin halli katosi katukuvasta huomaamatta

Niin sanottu Venttiilin halli hävisi katukuvasta viime marraskuun ja joulukuun vaihteessa. Moni ei purettua rakennusta jäänyt kaipaamaan, saati huomasi sen kadonneen. Lammin uimahallin kupeessa ollut halli toimi varastotilana, lähinnä siellä säilytettiin koululta ylimääräiseksi jäänyttä tarpeistoa.

Niin sanottua Venttiilin hallia purettiin 29. marraskuussa 2017. Kuva: Matti Siivonen

Pieni pala Lammin historiaa katosi, kun niin sanottua Venttiilin hallia purettiin 29. marraskuussa 2017. Kuva: Matti Siivonen

Alkujaan halli rakennettiin Hakkalan maatilan maille. Saman, jonka mukaan Hakkalan koulu on nimetty. Hallin rakensi Lammin Betoni, joka oli vuonna 1956 aloittanut toimintansa Hakkalan entisessä navettarakennuksessa. Maat oli jo tuolloin myyty Lammin kunnalle. Kunta vuokrasi navetan Betonille, joka aloitti tiloissa kattotiilien valmistuksen.

Yrityksen toiminnan laajetessa päätettiin rakentaa halli. Lammin Betonin hallituksen puheenjohtaja Esko Töykkälän mukaan halli rakennettiin 1960 tai 1961. Halli osoittautui enemmän kuin tarpeelliseksi vuonna 1964, jolloin navettarakennus paloi.

– Vuonna 1971 muutimme nykyiselle paikalle, Töykkälä kertoo.

Halli myytiin muuton yhteydessä Lammin kunnalle. Kunta vuokrasi tilan Venttiilituotteelle, jonka yrittäjä oli Esko Korkia-aho. Yritys toimi tiloissa aina 2000-luvulle saakka. Venttiilituote valmisti muun muassa ikkunoiden tuuletussäleikköjä valamalla.

– Parhaimpana aikana valimo työllisti 4–5 työntekijää, mutta loppuaikoina vain yhden, kertoo Esko Korkia-aho.

Korkia-aho kertoi päättäneensä, että kun 65 ikävuotta tulee täyteen, hän jää eläkkeelle. Tämä myös toteutui, sillä vuonna 2001 Korkia-aho möi yrityksensä Markku Liljeströmille ja Martti Mäkiselle. (edit. nimet tarkistettu)

– Toiminta jatkui jonkin aikaa samanlaisena, mutta sitten he muuttivat Lammin pajan yhteyteen, Korkia-aho tietää.

Venttiilin halli nousi otsikoihin joulukuun lopulla, kun purkutyön yhteydessä rikkoutunut viemärin runkokaivo tukkeutui maa-aineksesta ja Lammin uimahalli jouduttiin sulkemaan päivän ajaksi.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.