Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Valinnanvapaus-kokeilussa tutkitaan, mikä toimii

Lammin ja Tuuloksen talouksissa on odoteltu kaupungilta kirjettä, jossa kerrotaan terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilussa mukana olosta. Maanantaina kehittämispäällikkö Niina Haake oli Lammin kirjastolla kertomassa valinnanvapauskokeilusta ja vastaamassa kysymyksiin.

Kirjaston näyttelytila oli täynnä, kun Niina Haake vastaili kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Yleisö oli lähinnä eläkeikäistä. Kuva: Susanna Mattila

Kirjaston näyttelytila oli täynnä, kun Niina Haake vastaili kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Yleisö oli lähinnä eläkeikäistä. Kuva: Susanna Mattila

Kritiikkiä tulvi lähinnä eläkeikäisistä koostuneelta yleisöltä. Muun muassa kokeilun alun viivästyminen harmitti. Niina Haake kertoi lohdutukseksi, että aikaisemmin kokeilun aloittaneessa Ylä-Savossa oli koitunut ongelmia valinnan tekemisen yhteydessä. Hän oli sitä mieltä, että oli parempi odottaa sähköisen järjestelmän valmistumista ja Väestörekisterikeskuksen tietolupaa kuin aloittaa liian aikaisin.

– Ylä-Savossa valinnan tekeminen oli mahdollista paperilapulla. Monet kokeilussa mukana olleista eivät kuitenkaan olleet aivan ymmärtäneet, mihin olivat vastaamassa, kun palauttivat valintalomakkeen. Siitä aiheutui sitten ongelmia, Haake kertoi.

Kritiikkiä annettiin myös muun muassa tiedon siirtymisestä laboratoriosta lääkärille. Erkki Strömberg ihmetteli, mahtaako tieto laboratoriosta siirtyä yksityiselle lääkärille yhtä hitaasti kuin se on siirtynyt terveyskeskuslääkäreille.

– Muu ei Hämeenlinnassa pelaakaan kuin laskutus, Strömberg kärjisti.

Hän sai kuitenkin vastaansa useita eriäviä mielipiteitä. Useammalla osallistujalla oli vastakkainen kokemus tiedon siirtymisestä. Tieto on siirtynyt nopeasti Lammin laboratoriosta jopa Idänpään terveysasemalle.

– Eri mieltä saakin olla, totesi Niina Haake.

Yleisöä kiinnosti muun muassa, onko kokeilussa tavoitetta sille, missä ajassa lääkärille tulee päästä. Niina Haaken mukaan asiaa tutkitaan siten, että palveluntuottajat raportoivat kolmannen vapaan lääkäriaikansa.

– Kun asiaa pohdittiin yhdessä palveluntuottajien kanssa, moni heistä ihmetteli, että mikä ihmeen kolmas vapaa lääkäriaika, meillä pääsee heti tänään lääkäriin, hän kertoi.

Lammilla, Tuuloksessa ja Jukolassa testattavia asioita ovat muun muassa lääkärin vaihtaminen. Kun lakiluonnoksessa esitys on, että lääkäriä voisi vaihtaa vuoden välein, Hämeenlinnassa kokeillaan 30 päivän vaihtoväliä.

Yleisöä kiinnosti myös, kuinka monta lääkäriä kullakin palveluntarjoajalla on ja voiko heidän välillään tehdä valinnan. Haake selvensi, että kokeilussa voi valita palveluntarjoajan, mutta ei lääkäriä. Hän tähdensi, että yhdestäkään valinnanvapauskokeiluun kuuluvasta asiakkaasta ei kuitenkaan voi kieltäytyä, vaan kaikki jotka käyttävät oikeuttaan valita täytyy ottaa asiakkaaksi.

Haake sai selvittää yleisölle muun muassa valinnanvapauskokeilun maksuja. Lääkärikäynti maksaa 18,85 euroa ja hoitajalla käynti 10,35 euroa. Lääkärikäynnin yhteydessä hoitajalla käynnistä ei peritä erikseen maksua. Maksuja peritään vain kolme vuoden aikana. Jos on käynyt terveyskeskuslääkärillä tammikuun alussa, joka on määrännyt lähetteen keskussairaalaan, ei palveluntarjoajan vaihtamista tarvitse odottaa puolta vuotta.

– Vaihtaa voi ja tulokset keskussairaalassa käynnistä menevät sitten sille palveluntarjoajalle, jonka on valinnut. Tietysti voi itse helpottaa asioita ja kertoa keskussairaalassa, että minkä palveluntarjoajan asiakkaaksi on siirtynyt, Haake neuvoi.

Kokeilussa tutkitaan miten valitaan, mikä toimii ja mikä ei toimi. Kaupungin nettisivuilla valinnan tekevien toivotaan vastaavan vapaaehtoiseen kyselyyn. Kyselyssä kysytään syytä palveluntarjoajan vaihtamiselle ja muuta palautetta kokeilusta.

– Kaikki palautteet ovat arvokkaita ja tarpeellisia, Haake sanoi.

Huolta aiheutti se, pienenevätkö Lammin terveyskeskuksen resurssit, jos asiakkaat siirtyvät yksityisille vastaanotoille. Haake totesi, että valtion kokeiluraha takaa, ettei sellaista ole tapahtumassa lähiaikoina. Osa yleisöstä ymmärsi asian niin, että lääkärille pääsy helpottuu terveyskeskuksessakin, kun osa asiakkaista valitsee yksityisen palveluntuottajan. Osa ymmärsi niin, että terveyskeskusta ollaan ajamassa alas.

Lammilainen Irja Anttila poistui tilaisuudesta todeten, ettei aio siirtyä terveyskeskuksesta muualle asiakkaaksi.

– Miksi pitäisi hyvää vaihtaa, hän ihmetteli.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

2 kommenttia

 1. Jukka:

  Haake selvensi, että kokeilussa ei voi valita palveluntarjoajan, mutta ei lääkäriä. Hän tähdensi, että yhdestäkään valinnanvapauskokeiluun kuuluvasta asiakkaasta ei voi kieltäytyä, kaikki jotka käyttävät oikeuttaan valita täytyy ottaa asiakkaaksi.Lause väärin TARKISTA!!!!!

   
  • Susanna Mattila:

   Kirjoitusvirhe nyt korjattu, eli ylimääräinen EI sana otettu pois asiaa sotkemasta. Suuret kiitokset tarkasta lukemisesta!
   Yt. Susanna

    

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.