Lauantai 12.06.2021
Nimipäivät: Esko
Lammi
Pilvistä
16°C
Tuuli: 1 m/s E
 

Uusia soittimia, teatteria ja yhteismusisointia

Asikkalan seudun musiikkiopisto on pieni, mutta monipuolinen musiikkiopisto. Sen ansiosta lammilaisten musiikinopiskelijoiden on ollut mahdollista opiskella musiikkia kotinurkilla pian parinkymmenen vuoden ajan. Tuo mahdollisuus on säilynyt Asikkalan seudun musiikkiopiston ja Lammin kunnan aikoinaan tekemän kuntasopimuksen ansiosta.

Sopimus siirtyi Hämeenlinnan kaupungille kuntaliitoksen yhteydessä. Opiston toiminta on jatkunut Lammilla entisellään. Uudeksi rehtoriksi viime vuonna valittu Siru-Lina Ollula toteaa tämän olevan paljolti edeltäjänsä, kaksi vuotta rehtorina toimineen Juha Saarisen ansiota.

Siru-Lina Ollula on 28-vuotias filosofian maisteri, musiikkipedagogi AMK ja viulisti Somerniemeltä. Somerolla hän asuu miehensä ja muutaman kotieläimen kanssa.

Viulisti ja viulunsoiton opettaja Siru-Lina Ollula asuu Somerniemellä ja toimii Asikkalanseudun musiikkiopiston osa-aikaisena rehtorina. Kuva: www.sirulinaollula.com

“Perheeseeni kuuluu aviomieheni Jessen lisäksi kaksi koiraa, kaksi kissaa, kaksi kukkoa ja seitsemän kanaa. Sydäntäni lähellä ovat luonto, eläinoikeudet, terveys ja hyvinvointi. Olen alkuperäiseltä koulutukseltani viulisti ja viulunsoitonopettaja. Jatkoin opintojani Jyväskylän yliopistossa, josta valmistuin filosofian maisteriksi pääaineenani musiikkitiede ja sivuaineina opiskelin yhteiskuntatieteiden eri aloja. Suoritin myös psykologian perusopinnot. Yliopisto-opintojen aikana opiskelin viulunsoittoa, josta suoritin viulunsoiton A-kurssitutkinnon keväällä 2016. Olen myös tehnyt lähiesimiestyön ammattitutkinnon sekä opetushallinnon tutkinnon. Toimin paitsi Asmossa esimiestehtävissä, myös muissa musiikkialan asiantuntijana, viulunsoiton opettajana sekä ammattimuusikkona,” hän kertoo.

Asikkalan seudun musiikkiopiston  osa-aikaisen rehtoriuden ohella Siru-Lina opettaa viulisteja myös Somerolla ja lähialueilla, esiintyy viulistina sekä yksin että erilaisissa kokoonpanoissa.

“Tulin valituksi Jokiläänin kansalaisopiston rehtorin virkaan. Uudessa työssä on 50 prosenttinen työaika, joten jatkan siis myös Asmon rehtorina kuten tähän saakka,” Siru-Lina kertoo.

Yksi tavoite Asmon rehtorina Siru-Linalla on ollut toiminnan kehittäminen. Isompia konsertteja ja kehitystyötä opistolla on tehty vuoden aikana paljon. Esimerkiksi lukuvuoden alussa opetussuunnitelma uusittiin, instrumenttivalikoimaa lisättiin ja perustettiin aikuisosasto sekä pop-jazz-puoli. Myös yhteismusisointiin on panostettu, samoin kuin Asmo-orkesteriin sekä opettajien väliseen yhteistyöhön. Lisäksi vuoden aikana on järjestetty jo opiston kokoon nähden useampi iso konsertti.

“Kevään aikana on tulossa vielä useampi pienempi konsertti, teatterinäytöksiä yhdessä teatteribändin kanssa 10.-11. toukokuuta sekä harrastuspäivänä 27. huhtikuuta Lammin Konnarin koululla kuullaan Asmon soittajien esityksiä,” kertoo Siru-Lina.

Ensi sunnuntaina kuullaan Aprillia! -konsertti Turvantalolla. Siru-Lina vihjaa, että konserttiin kannattaa tulla, jos on kiinnostunut uusista soittimista. Konsertissa pääsee myös hieman jyvälle siitä, mitä kaikkea muuta opisto tarjoaa kuin soittotunteja ja teoriaopetusta.

“Konsertissa esitellään laajasti opiston tarjontaa. Mukana on kaikilta osa-alueilta esityksiä, niin muskarilaisilta, orkesterilta, teatterilaisilta, yhteismusiikkiryhmiltä kuin myös solisteilta. Aprilli-teema näkyy ainakin jonkinmoisena pilailuna!” Siru-Lina lupaa.

Konsertti tehdään yhteistyössä Turvantalon kanssa. Asmo tuottaa konserttiin ohjelman ja Turvantalon toimijat järjestävät väliaikakahvituksen, jonka tuotto menee kokonaisuudessaan Turvantalon hyväksi. Siru-Lina on erityisen mielissään yhteistyöstä Turvantalon kanssa.

“Esiintymispaikalla on merkitystä soittajille, ja Turvantalo on todella viehättävä ja arvokas esiintymispaikka. Oppilaille on tärkeää päästä muuallekin kuin koululuokkaan soittamaan ja saada erilaisia kokemuksia erilaisista tiloista ja erilaisista soittimista. Onhan se ihan toista valmistautua konserttiin, jossa soittaa yli satavuotiasta flyygeliä kuin tavallista koulun pianoa,” Siru-Lina sanoo.

Asikkalan seudun musiikkiopisto eli tuttavallisemmin AsMo on tarjonnut taiteen laajaa perusopetusta Lammilla vuodesta 2000. Musiikkiopistoa ylläpitää Asikkalan seudun Musiikkiopiston Kannatusyhdistys ry. Musiikkiopiston alkujuuret ovat Riitan muskarissa, josta kaikki alkoi Asikkalassa vuonna 1986. Riitan muskari laajeni vähitellen musiikkikoulutoiminnaksi ja viimein opistoksi.

Asikkalan kunnan irtisanouduttua Lahden kaupungin musiikinopetuksen piiristä 2000-luvun alussa tarjoutui Asmolle tilaisuus Asikkalassa taiteen perusopetuksen tarjoamiseen. Tämän myötä mahdollistui myös toiminnan laajentuminen lähikuntiin. Ilman Asikkalan kunnan vetäytymistä Lahdesta olisivat olleet myös Asmon mahdollisuudet viedä toimintaa eteenpäin pienet.

Asikkalan Musiikkikoulu hyväksyttiin vuonna 2002 Suomen musiikkioppilaitosten liiton jäseneksi. Vuonna 2005 nimi muutettiin Asikkalan seudun Musiikkiopistoksi. Opisto on saanut toiminnalleen vuodesta 2010 Opetushallituksen harkinnanvaraista valtionapua vain pari kertaa.

Kuntasopimus antaa turvaa opiston toiminnan jatkumiseen Lammilla. Huolta aiheuttaa se, että Hämeenlinnan kaupungin myöntämä tuki on huomattavasti pienempi kuin Asikkalan ja Padasjoen kuntien opistolle myöntämä tuki. Lammilla opetetaan tällä hetkellä kitaraa, viulua, pianoa, vapaatasäestystä ja musiikin hahmotusaineita. Uusia oppiaineita tuodaan paikkakunnalle, kunhan kolmen oppilaan määrä täyttyy.

“Hämeenlinnan tukisumma oppilaspaikkakohtaisesti on pienempi kuin muissa toimintamme kunnissa. Sen vuoksi oppilasmaksut ovat Lammilla suuremmat kuin muualla ja korotuspaineen alla,” Siru-Lina Ollula toteaa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

2 kommenttia

 1. anmaho:

  Vieläkö bändiryhmää haetaan, keväällä siitä puhettu entä minkälainen on tuo teatterin orkesteri pääseekö sinne, jos lapsen lapsemme vielä haluaa niin voin ottaa yhteyttä,

  Keväällä Amanda sanoi ettei näytellä tykkää mutta jos orkesteri vaikka ois hänelle sopiva niin pääsisköhän sinne mukaan.

  Laitan tietoa noista ohjelmista myös hänelle

  Kiittäen

   
  • Susanna Mattila:

   Hei, kiitos viestistäsi! Kannattaa olla musiikkiopistoon yhteyksissä. Puhelinnumero on: 044 0840136

    

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.