Sunnuntai 01.10.2023
Nimipäivät: Rauno, Rainer, Raine

Tuuli:
 

Unescon palkitsema ikonimaalauksen opettaja Lammilla

Lammilla, Ronnin kylässä on meneillään koko maan mittakaavassa todella poikkeuksellinen kulttuurihanke. Ortodoksisen Athos-Säätiön tiloissa tehdään parhaillaan seinämaalauksia kahteen kirkkoon maailman johtavan ikonimaalarin ohjauksessa.
athos_maalaus_web

Athos-säätiön kahteen kirkkotilaan Ronnissa maalataan parhaillaan seinämaalauksia Unescon palkitseman ikonimaalauksen opettajan johdolla. Kuva: Athos-säätiö

Kirkkomaalaushankkeet Suomessa ovat hyvin harvinaisia ja vielä harvinaisempaa on, että maalareina toimivat suomalaiset ikonimaalarit. Suomessa on ennen tätä olemassa vain yksisuomalaisen ikonimaalarin kokonaan maalaama kirkko, Espoon Tapiolassa.
Hankkeen ohjaajana toimii kreikkalainen Konstantinos Xenopoulos, jonka Unesco tänä kesänäpalkitsi hänen ansioistaan ikonimaalarina ja ikonitaiteen tunnetuksi tekijänä mainiten hänen ansioinaan jälkimmäiseen liittyen erityisesti ikonimaalauksen opetuksen, tutkimuksen ja kirjallisentoiminnan. Tunnustuksen arvoa korostaa, ettei Unesco ole koskaan aiemmin palkinnut ketään taiteilijaa hänen elinaikanaan.
Xenopouloksella on paljon muitakin meriittejä. Hän muun muassa sai Egyptissä päämajaansa pitävältä Alexandrian patriarkaatilta 2008 arvonimen, jota ei oltu annettu 600 vuoteen (”Arxon tis Agiografias” eli Ikonimaalausruhtinas). Hän maalasi pitkään myös Konstantinopolin ekumeenisenpatriarkan ulkomaanmatkoillaan lahjaksi antamat ikonit.
Hän on lisäksi toiminut ThessalonikissaAristoteleen yliopistossa ikonitaiteen professorina jo lähes parinkymmentä vuotta.Kotimaansa ohella Xenopoulos on opettanut ikonimaalausta Itävallassa, Puolassa, Italiassa, Ranskassa, Argentiinassa, Suomessa ja Ruotsissa.
Avustajiensa kanssa hän itse tekeeseinämaalauksia parhaillaan viiteen luostari- tai kaupunkikirkkoon Kreikassa ja ulkomailla. Häntä arvostetaan paljon myös muotokuvamaalarina, mitä osoittaa se, että Kreikan valtio tilasi häneltä tänä keväänä museoonsa kaikkien Kreikan eduskunnan puhemiesten muotokuvat 40 vuoden ajalta.
Lammilla sijaitseva Athos-Säätiö on perustettu 2012. Sen omistama kiinteistö koostuu 22 rakennuksesta 34 hehtaarin alueella. Säätiön päämääränä on perustaa alueelle kaksi itsenäistäortodoksista luostaria, toisen miehiä ja toisen naisia varten. Alueelle ollaan lisäksi parhaillaan kunnostamassa palvelutaloa vanhuksille ja suunnittelemassa ortodoksista yksityiskoulua lapsille.
(Lammille.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.