Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 

Uimavedet on todettu uintikelpoisiksi

Hämeenlinnassa ja Hattulassa on 24 uimarannan veden laatu viranomaisvalvonnassa. Hämeenlinnan uimahallin uimaranta oli kahtena kesänä pois käytöstä uimahallin peruskorjauksen ja maaperän puhdistuksen vuoksi. Tänä kesänä uimahallin ranta on jälleen uimarantakäytössä.

Valvottavista uimarannoista yleisiä uimarantoja on 8 ja pieniä yleisiä uimarantoja 16. Yleisten uimarantojen uimaveden laatutiedot toimitetaan Euroopan komissiolle. Alkaneella uimakaudella Hämeenlinnassa valvontaan kuuluvat uimarannat ovat Ahvenisto, Alajärvi Tervaniemi, Aulangonjärvi Kihtersuo, Hauhonselkä Pappilanaro, Ormajärvi Sankolan ranta, Pannujärvi ja Vanajavesi uimahallin ranta. Edellä mainitut ovat kaikki yleisiä uimarantoja, Hattulassa Vanajavesi Herniäinen.

Lisäksi valvontaan kuuluu pieniä yleisiä uimarantoja, jotka ovat Aulangonjärvi ulkoilumaja, Kahtoilampi, Kankaistenjärvi, Katumajärvi Idänpää ja OTK:n ranta, Leheejärvi Kopsjoen uimaranta, Matkalampi, Ormajärvi Untulan ranta, Suolijärvi Kirkkoranta, Teuronjärvi, Vanajavesi Lepaanrannan ulkoilumaja sekä Äimäjärvi urheilukentän ranta. Hattulassa pieniä yleisiä uimarantoja ovat Armijärvi Nihattulan ranta, Lehijärvi Kalkkonen sekä Vanajavesi Eerolan ja Pappilannimen rannat.

Särkemän rannalle rakennettiin uusi laituri. Samalla uimarantaan tuotiin uutta hiekkaa uimareiden iloksi. Kuvankaunis ranta houkuttelee paikalle myös paljon matkailijoita. Kuva: Ulla Harju

Särkemän ranta ei kuulu viranomaisvalvonnan seurattaviin uimarantoihin, vaikka kaunis uimaranta onkin. Kuva: Ulla Harju

Uimakausi alkaa kesäkuun 15. päivänä ja päättyy elokuun viimeisenä päivänä. Tämän uimakauden ensimmäiset uimavesinäytteet on nyt otettu. Yleisten uimarantojen ensimmäiset näytteet otettiin kolme viikkoa sitten. Pieniltä yleisiltä uimarannoilta näytteet otetiin viime viikolla.

Yleisten uimarantojen näytetulokset ja myös osa viime viikolla otetuista näytteistä on valmistunut. Tulosten perusteella uimavesi täytti mikrobiologiset laatuvaatimukset kaikissa näytteissä eli vesi on uimakelpoista. Tällä viikolla uimaveden lämpötila vaihteli välillä 14,5–20 °C. Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta voi seurata näytetuloksia kohdasta Kesän 2018 näytteenottosuunnitelma ja tulokset.

Syanobakteereita eli sinilevää havaittiin vähäisiä määriä vain Kankaistenjärven pienellä yleisellä uimarannalla. Sinilevätilanne saattaa vaihdella nopeasti eikä yhdessä paikassa tehty havainto kuvaa koko järven tilaa. Tästä syystä viranomaispalvelut suosittaa, että uimarit tarkistaisivat silmämääräisesti uimaveden laadun aina ennen kuin menevät uimaan. Sinileväpitoista vettä ei tule myöskään käyttää löylyvetenä. Liitteessä 1 on yleistä tietoa syanobakteereista eli sinilevistä.

Uimarannoilla oleilevat linnut aiheuttavat haittaa erityisesti Tervaniemen uimarannalla. Lintuja kannattaa mahdollisuuksien mukaan häiritä ja hätistellä. Lintuja ei myöskään kannata ruokkia. Näillä toimenpiteillä voidaan estää lintuja asettumasta rannalle. Rannan siivousta tehostetaan, kun lintujen aiheuttamia ongelmia havaitaan.

Roska-astioiden täyttyminen uimarannoilla on havaittu ongelmaksi. Havaintojen mukaan roska-astioissa on roskia, joiden ei voida ajatella syntyneen uimarannalla. Viranomaispalvelut muistuttaa, että uimarannoilla olevat roska-astiat on tarkoitettu ainoastaan uimarannalla syntyviä roskia varten.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.