Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Uimavedet ovat uintikunnossa – Juottimesta uimapaikka

Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut on ottanut tämän uimakauden (15.6.–31.8.2017) ensimmäiset uimavesinäytteet. Ormajärven Untulan uimarannalta otetiin ylimääräinen vesinäyte ennen uimakautta, koska Lammin jätevedenpuhdistamolla oli loppukesällä 2016 ongelmia puhdistusprosessissa.

Ormijoki. Kuva: Matti Siivonen

Ormijoki. Kuva: Matti Siivonen

Tulosten perusteella uimavesi täytti mikrobiologiset laatuvaatimukset kaikissa näytteissä eli tulosten mukaan vesi on uimakelpoista myös Untulan ylimääräisen näytteen mukaan. Viime viikolla otetuissa näytteissä uimaveden lämpötila vaihteli välillä 16–19 °C.

Syanobakteereita eli sinilevää ei ole havaittu. Sinilevätilanne saattaa vaihdella nopeasti eikä yhdessä paikassa tehty havainto kuvaa koko järven tilaa. Tästä syystä viranomaispalvelut suosittaa, että uimarit tarkistaisivat silmämääräisesti uimaveden laadun aina ennen kuin menevät uimaan.

Pääjärven rannalla sijaitseva Juottimen uimaranta on muutettu uimapaikaksi ja poistettu valvottujen uimarantojen joukosta. Valvottavista uimarannoista yleisiä uimarantoja on 7 ja pieniä yleisiä uimarantoja 16. Yleisten uimarantojen uimaveden laatutiedot toimitetaan Euroopan komissiolle.

Hämeenlinnassa ja Hattulassa viranomaisvalvonnassa on 23 uimarannan veden laatu. Hämeenlinnan uimahallin uimaranta on jo toisena kesänä pois käytöstä uimahallin peruskorjauksen ja maaperän puhdistuksen vuoksi.

Uimakaudella 2017 valvontaan kuuluvat uimarannat:

Hämeenlinnassa 

Yleiset uimarannat: Ahvenisto, Alajärvi Tervaniemi, Aulangonjärvi Kihtersuo, Hauhonselkä Pappilanaro, Ormajärvi Sankolan ranta ja Pannujärvi

Pienet yleiset uimarannat: Aulangonjärvi ulkoilumaja, Kahtoilampi, Kankaistenjärvi, Katumajärvi Idänpää ja OTK:n ranta, Leheejärvi Kopsjoen uimaranta, Matkalampi, Ormajärvi Untulan ranta, Suolijärvi Kirkkoranta, Teuronjärvi, Vanajavesi Lepaanrannan ulkoilumaja sekä Äimäjärvi urheilukentän ranta

Hattulassa

Yleinen uimaranta: Vanajavesi Herniäinen

Pienet yleiset uimarannat: Armijärvi Nihattulan ranta, Lehijärvi Kalkkonen sekä Vanajavesi Eerolan ja  Pappilannimen rannat

Uimarannoilla oleilevat linnut aiheuttavat haittaa erityisesti Tervaniemen uimarannalla. Lintuja kannattaa mahdollisuuksien mukaan häiritä ja hätistellä. Lintuja ei myöskään kannata ruokkia. Näillä toimenpiteillä voidaan estää lintuja asettumasta rannalle. Rannan siivousta tehostetaan, kun lintujen aiheuttamia ongelmia havaitaan.

Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta voi seurata näytetuloksia kohdasta Kesän 2017 näytteenottosuunnitelma ja tulokset.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.