Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Tuuloksen seurakunta osaksi Lammin seurakuntaa

Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli on tiistaina päättänyt tehdä aloitteen Hämeenlinnan seurakuntayhtymän sisäisen seurakuntajaon muuttamisesta siten, että Tuuloksen seurakunta liitetään Lammin seurakuntaan vuoden 2019 alusta. Tuomiokapituli asettaa Forssan seurakunnan kirkkoherran, lääninrovasti Esa Löytömäen selvitysmieheksi. Hänen tulee antaa ehdotuksensa
tuomiokapitulille, Hämeenlinnan seurakuntayhtymän seurakuntaneuvostoille ja yhteiselle kirkkovaltuustolle vuoden 2018 maaliskuun loppuun mennessä. Lopullisen päätöksen tekee Kirkkohallitus.

Tuuloksen seurakunta on tarkoitus liittää Lammin seurakunnan yhteyteen. Kuva: Hämeenlinna-Vanajan seurakuntayhtymä

Tuuloksen seurakunta on tarkoitus liittää Lammin seurakunnan yhteyteen. Kuva: Hämeenlinna-Vanajan seurakuntayhtymä

Tuuloksen seurakuntaneuvosto kertoo vastineessaa, että seurakuntaneuvosto on piispantarkastuksen yhteydessä tehnyt Strategia-työskentelyä käsitellen erilaisia seurakuntarakenne-vaihtoehtoja.

– Seurakuntaneuvostomme on tiedostanut ongelmat ja tutkinut näkemyksiä seurakuntalaisten lähtökohdista. Olemme halunneet työskennellä seurakuntalaisia kuunnellen ja kunnioittaen. Aikataulu, jossa liitos toteutettaisiin 2019 alusta, on liian tiukka vaihtoehtojen tutkimiselle, arvioinnille ja toteutukselle, seurakuntaneuvoston vastineessa todetaan.

Seurakunnan strategiatyössä nousi esille neljä vaihtoehtoa. Strategiatyön lupaavimmaksi vaihtoehdoksi nousi niin kutsuttu 12-tien yhteisseurakunta Lammin ja Hauhon kanssa. Toisena vaihtoehtona näytti lupaavimmalta kappeliseurakunta.

Seurakuntaneuvostolla huoli jumalanpalvelusyhteisön säilymisestä sekä tuuloslaisen identiteetin ja kulttuuriperinnön jatkumisesta. Seurakuntaneuvosto toteaa, että seurakuntavaalit eivät ole riittävä peruste seurakuntarakenteen muutokselle. Yhdistyminen voidaan tehdä muunakin kuin vaalivuonna ja luottamushenkilöt voidaan valita esimerkiksi sopu-vaaleilla.

Seurakunnan talous on pienentynyt yhtymän myötä kolmanneksen (vuosina 2009–2017). Budjetissa on kuitenkin pysytty tekemällä sopeutukset sekä kehittämällä yhteistyötä Lammin ja Hauhon seurakuntien kanssa. Tämän vuoden aikana ko. seurakunnat ovat vetäytyneet yhteistyöstä sopeuttaessaan omaa talouttaan.

Seurakuntaneuvostolla on myös huoli siitä, että ihmisten luottamus kirkkoon tulee heikkenemään. Seurakuntalaiset tulevat paremmin kuulluksi, jos prosessille annetaan lisää aikaa.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.