Keskiviikko 31.05.2023
Nimipäivät: Helka, Helga
Lammi
Verrattain pilvistä
9°C
Tuuli: 4 m/s WNW
 

Tuttu Luokkakokous kakkosesta, Ex-onnellisista ja…

Kuka esiintyy Luokkakokous kakkosessa, tänään maanantaina viimeiseen jaksoonsa ehtineessä Johanna Vuoksenmaan tv-sarjassa Ex-onnelliset, viime kesän HuKin näytelmässä Elämä janottaa ja ensi vuonna valmistuvassa elokuvassa Kyrsyä? Olet saattanut nähdä hänet Silja Linen mainoksissa, ja aivan varmasti muistat hänet Ruuttanäyttämön ja Hauhon Niskavuorinäyttämön näytelmistä.

Miikka J. Anttila tekee teatteria ihan tosissaan. Työkseen hän hoitaa muun muassa Kauppapaikka Tavastilan markkinointia. Kuva: Susanna Mattila

Miikka J. Anttila tekee teatteria ihan tosissaan. Työkseen hän hoitaa muun muassa Kauppapaikka Tavastilan markkinointia. Kuva: Susanna Mattila

Hän on Miikka J. Anttila, 28, nuori mies monen roolin takaa. Miikka on syntynyt Lammilla, käynyt koulunsa Tuuloksessa ja Lammilla. Jo alaluokilla hän oli mukana koulunäytelmissä, yläluokilla Leija Kuuranhallan draamapajassa.

– Leija opetti äidinkieltä ja ilmaisutaitoa. Draamapaja oli vapaaehtoinen juttu, jota hän veti koulun jälkeen. Aika pian lähdin mukaan Tuuloksen VPK:n Ruuttanäyttämölle. Ensimmäisessä roolissani esitin Alkon johtajaa, näytelmässä Jo valkenee kaukainen ranta. Olin silloin alaikäinen vielä, Miikka kertoo.

Ruuttanäyttämön jälkeen Miikka vaihtoi Hauholle ja liittyi Niskavuorinäyttämön iloiseen jengiin. Ohjaajana oli Matti Nurminen, jonka opit Miikka imi itseensä.

– Matti oli vaikuttava ohjaaja. Tapaamme vieläkin lähes viikottain, juomme kahvia ja keskustelemme kulttuurista ja teatterista, hän kertoo.

Luokkakokous kakkosessa Miikkalla oli repliikkirooli, hän esitti seurakuntatyöntekijää. Johanna Vuoksenmaan Ex-onnellisissa Miikka on Mikael Saari, arkkitehti Miia Nuutilan esittämän päähenkilön arkkitehtitoimistossa. Mikael Saari on nähty sarjan ensimmäisessä, toisessa ja kolmannessa jaksossa sekä tänään esitettävässä viimeisessä jaksossa.

Ensi vuoden aikana valmistuva Kyrsyä perustuu hattulalaisen Neea Viitamäen näytelmään. Sen ohjaa Roope Olenius, jolle elokuva on esikoisohjaus. Miikka J. Anttila luonnehtii elokuvaa suomalaisittain harvinaiseksi.

– Tähän mennessä ei ole tämäntyyppistä trilleriä tehty kotimaassa. Elokuvalla on kotisivut ja Facebook-sivut, joista voi seurata sen valmistumista, Miikka kertoo.

– Teatteri-ilmaisun ohjaaja Neea Viitamäki on hattulalais-hämeenlinnalaisen harrastajateatteriryhmä Teatteribarrikadin ohjaaja. Hän on vaikuttava ohjaaja, joka on vienyt tekemistäni uudelle tasolle, hän jatkaa.

Viime kesän pesti Hämeenlinnan uudessa kesäteatterissa oli Miikkan sanoin paras kesätyö ikinä. Miikka oli mukana Miniteatterin esityksessä Wenla Männistö, kun Otto Kanerva kehotti työryhmän jäseniä tulemaan koe-esiintymiseen Hämeenlinnan uuden kesäteatterin seuraavaa esitystä varten. Miikka otti kehotuksesta onkeensa, ja tuli valituksi.

– Se työryhmä siinä oli kyllä parasta. Työskennellä sellaisten legendojen kuin ohjaaja Mikko Kivisen ja Tapio Liinojan kanssa. Kaikki muutkin olivat tosi kivoja. Arvostan kovasti Otto Kanervaa teatterin tekijänä, hän on niin ahkera. Ja arvostan sitä, että hän tarjosi mahdollisuuden olla mukana ja maistaa sitä elämää, hän miettii.

Miikka käy ahkerasti koekuvauksissa ja -esiintymisissä. Ahkeruus on palkittu, ja sattuman oikusta monet tuloksista ovat tulleet julki peräkkäin varsin nopeassa tahdissa.

Mainosspotteja Miikka kertoo tekevänsä mielellään, mutta varsin valikoiden. Hän ei lähtisi mainostamaan tuotetta tai palvelua, jota ei itse käyttäisi. Mainoksissa esiintymistä on myös harkittava ihan siitä syystä, ettei satu liian montaa kampanjaa päällekkäin.

– Mainoshommat on kivoja, ne on päivän tai parin juttuja ja se on sitten siinä. Myös elokuvien ja tv-sarjojen tekeminen on mukavaa. Minulle haasteellisinta on näytellä hiukan ali. Tv-kameroiden edessä pelkkä ajatus riittää, kun taas teatterin lavalla on pakko vetää yli, jotta kaikki kuuluu ja näkyy ihan takariville asti, Miikka miettii.

Mutta vaikka teatteriesitys sitoo ja vaatii paljon, on se kuitenkin kuningaslaji. Parhaillaan Miikka on mukana Miniteatterin Hamlet-esityksessä, jonka ensi-ilta on 17.12.

– Ensi vuoden puolella olen mukana ainakin kahdessa eri teatteriproduktiossa, hän kertoo.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.