Torstai 25.04.2019
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus
Lammi
Selkeää
7°C
Tuuli: 0 m/s P
 

Talvi aiheuttaa haasteita jätehuollolle

Jätteiden pitää kulkea kaikkina vuodenaikoina. Varsinkin tänä talvena lumenpaljous, liukkaus ja pakkaset ovat aiheuttaneet haasteita myös jätehuollolle. Teiden kuntoon, jätekuljetuskaluston ja jäteastioiden toimivuuteen on talvella kiinnitettävä erityistä huomiota. Kiinteistön ja väylien ylläpitäjä vastaa pääsystä jäteastialle ja jäteastian toimivuudesta. Kuljetusyrittäjällä on vastuu kaluston toimivuudesta.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää jäteastian kulkuväylän lumitöihin ja hiekoitukseen sekä valaistukseen. Jäteauton koko ja paino asettavat tiestön kunnossapidolle haasteita. Aurauksen on oltava riittävän leveä, jotta kuljettajan ei tarvitse arpoa ojan paikkaa tai tien leveyttä. Katujen aurauksesta syntyvien auravallien poistaminen on myös tärkeää. Mikäli tiestö tai pihatie on hetkellisesti esimerkiksi liukkauden tai runsaan lumen vuoksi jäteautolle soveltumaton, kannattaa astiatyhjennystä siirtää eteenpäin.

Lumityöt tulee tehdä hyvin jäteastiavaraston ja jäteastian ympäriltä – astioiden alapuolta ja kantta unohtamatta. Tämä myös estää astian mahdollista jäätymistä maahan, jos välillä on suojakeli ja välillä pakkasta. Jäteastian toimivuuden kannalta astiaan ei pidä laittaa märkää jätettä, joka voi jäätyä.

Astiaan ei myöskään pitäisi päästä vettä eikä lunta, koska sulaminen ja jäätyminen aiheuttaa jätepussien tarttumista astian pohjaan, jolloin astiaa tyhjennettäessä astiaan jää jätettä.

Muoviset jäteastiat ovat kovilla pakkasilla. Muovi halkeaa huomattavasti helpommin kovalla pakkasella. Maahan jäätyneen astian irrottaminen voimakeinoin saattaa myös rikkoa astian. Kiinteistön omistajan vastuulla on varmistaa, että jätteen noutaja saa työnsä tehtyä. Myös jätekatosten lukot kannattaa huoltaa niin, etteivät ne pääse jäätymään ja jäteastiat jää tyhjentämättä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.