Suomalaisuutta on tehdä hyvää
Suomen 99. itsenäisyyspäivää vietettiin Lammilla auringonpaisteisessa pakkassäässä. Juhlapäivä alkoi juhlajumalanpalveluksella Lammin kirkossa. Liturgina toiminut vs. seurakuntapastori Sari Järä otti saarnassaan voimakkaasti kantaa heikompien auttamisen puolesta kansalaisuuteen katsomatta. Hän totesi, että kaveria ei jätetä -lausahdus on nykyaikana pakko ulottaa jo muihinkin kuin Suomen kansalaisiin.
Järä viittasi itsenäisyyspäivän alla Vuoden lammilainen -tunnustuksella palkittuun Anneli Törmälehtoon, joka on auttanut turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia. Törmälehdon tavassa tehdä hyvää itsestään turhaa melua pitämättä, on jotain hyvin suomalaista.

Lippulinnan oli järjestänyt Matti Veräväinen. Vartiossa oli Lammin Evonkävijöiden partiolaisia. Kuva: Susanna Mattila
Jumalanpalveluksen jälkeen oli vuorossa kunnianosoitus ja seppelten lasku sankarihaudoille. Lammin lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Marjaana Virtanen piti puheen, jossa hän muun muassa pohti, mitä itsenäisyys merkitsee hänelle itselleen. Kauupungin ja Lammin seurakunnan seppeleen laskivat Sari Järä ja Mauri Ojamäki.

Marjaana Virtanen pitämässä puhettaan. Taustalla tilaisuudessa esiintynyt Lammin kirkkokuoro. Kuva: Susanna Mattila
Sankarihautausmaalta juhlaväki siirtyi Turvantalolle, jossa juhlan aluksi oli tarjolla kakkukahvit. Tilaisuuden juontajana toimi kaupunginvaltuutettu ja yrittäjä Pekka Kääriäinen. Hän toivotti yleisön tervetulleeksi juhlaan terveisillä vuoden 1942 itsenäisyyspäivän juhlasta rintamalla.
Suomi oli tuolloin 25-vuotias ja Keijo Kääriäinen oli matkalla takaisin rintamalle toisen haavoittumisensa jälkeen. Juhlan ohjelma oli ainakin viralliselta osuudeltaan hyvinkin saman kaltainen kuin itsenäisyyspäivän juhlat yleensäkin. Mutta virallisen osuuden päätyttyä alkoi toinen meno.
– Suurella riemulla otettiin Turunen vastaan, joka oli onnistunut monivaiheisen selittelyn jälkeen saamaan pataljoonasta yhteensä 10 litraa vodkaa ja Schnabsia. Pian olikin sitten koko porukka kännissä kuin ampiaiset, Kääriäinen luki isänsä päiväkirjaansa kirjaaman kuvauksen.
Sotalapsen kiitoksen esitti sotaorpo Taimi Borg. Hän kuvasi koskettavasti sotalapsen kohtalon, joka niin pitkään oli olla näkymätön, kuulumaton ja siirreltävä.
– Tämä on suuri juhla sotaorvolle, ja hyvä paikka minulle olla juuri tässä tänään, hän totesi.
Toimitusjohtaja Hannu Saarinen totesi puheessaan, että kliseinen sanonta Suomeen syntymisestä lottovoittona pitää edelleenkin paikkansa. Suomalaisia pidetään myös luotettavina, mikä on tärkeä arvo yritysmaailmassa. Lammin Ikkunat ja Ovet on ollut yhtenä perustamassa General Finlandia -osuuskuntaa, jonka tarkoituksena edistää liikesuhteiden solmimista uusien kohdemaiden kanssa.
– Kansainvälistyminen on pienelle maalle tärkeää, kunhan muistamme pitää rohkeasti ja reilusti omia puoliamme. On hienoa olla suomalainen ja edustaa meille niin rakkaita ja tärkeitä arvojamme.
Lammin Ikkunat ja Ovet on yksi Suomi 100 -juhlavuoden pääyhteistyökumppaneista. Saarinen totesi tämän tarkoittavan sitä, että yhtiö tulee merkittävällä tavalla edistämään suomalaisen työn arvostusta eri tapahtumissa ja medioissa ensi vuoden aikana.
Aino Keskinen ja Marjaan Virtanen esittivät kaksi laulua juhlassa. Laulut olivat Anna Puun ja Kasimirin Linnuton puu ja suomalainen kansanlaulu Taivas on sininen ja valkoinen. Juhlassa esiintyi myös Terttu Heikkilä, joka lausui Paavo Kajanderin runon Salomaa.

Juhla päättyi yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun ja lipun poistumiseen. Lipusta huolehtivat Lammin Evonkävijät. Kuva: Susanna Mattila
Lammin itsenäisyyspäivän juhlan järjestää ja suunnittelee Lammin itsenäisyyspäivän toimikunta, joka koostuu lammilaisista yhteisöistä. Mukana ovat muun muassa Lammin seurakunta, Lammin sotaveteraanit, Lammin maatalousseura, Sydänlammin kyläyhdistys, Lammi-seura ja Turvantalo.
Susanna Mattila
Lammille.fi
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.