Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Sairaanhoitajan päivystysaikoja voi varata netissä

Kanta-Hämeen viisi Effica-potilastietojärjestelmää ollaan parhaillaan yhdistämässä yhdeksi kokonaisuudeksi. Hämeenlinnassa yhdistyminen tapahtui viime viikonloppuna. Maanantaina tietokoneiden avaaminen oli Lammin terveyskeskuksessa jännittävä paikka.

– Kaikki ohjelmat toimivat niin kuin pitääkin, totesi lääkäri Saija Pesonen iloisena.

Satu Aaltonen, Pirkko Mäkinen, Merja Koskinen, Arja Virtanen ja Saija Pesonen Lammin terveysaseman komentokeskuksessa, jonka luukun taakse asiakkaat aamuisin tulevat. Kuva: Susanna Mattila

Satu Aaltonen, Pirkko Mäkinen, Merja Koskinen, Arja Virtanen ja Saija Pesonen Lammin terveysaseman komentokeskuksessa, jonka luukun taakse asiakkaat aamuisin tulevat. Kuva: Susanna Mattila

Efficoiden yhdistäminen yhdeksi tietokannaksi tarkoittaa käytännössä, että henkilön tiedot ovat käytettävissä siellä, missä häntä hoidetaan. Uusiakin palveluja saadaan, nimittäin sähköiset palvelut laajenevat sairaanhoitajan päivystysaikojen varaamiseen. Tähän asti on ollut mahdollista siirtää ja peruuttaa jo varattuja aikoja netissä sekä Fimlabin palveluna varata laboratorioaika.

Potilastietojärjestelmien lisäksi Lammin terveysasemalla on valmistauduttu helmikuun ensimmäisenä alkavaan perusterveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun.

– Kokeilussa on mukana yhteensä viisi paikkakuntaan. Jokaisessa kokeillaan eri asioita. Hämeenlinnan osalle on tullut sähköisten palveujen käyttö ja niiden merkityksellisyys asiakkaalle sekä palveluntuottajan vaihtamisen mahdollisuus kuukauden välein, kertoo palvelupäällikkö Satu Aaltonen.

Lammin terveysasemalla työskentelee viisi sairaanhoitajaa ja kolme ja puoli lääkäriä. Tähän asti on menty vajaalla lääkärimiehityksellä, mutta nyt paikat on saatu täytettyä. Koko talossa työskentelee noin parikymmentä ihmistä sekä hammashoitolan väki.

– Se etuhan meillä on, että kaikki on tässä, saman katon alla. Jos täytyy esimerkiksi äitiysneuvola-asiakkaan konsultoida vaikkapa työterveyslääkäriä, se onnistuu helposti. Tai jos on suun terveyden asioita lääkärin vastaanotolla, päästään helposti hammaslääkärin puheille, Pesonen kuvailee.

Terveyskeskuksen lääkärit hoitavat avosairaanhoidon lisäksi kouluterveydenhuollon sekä vanhainkodin ja palvelukotien asukkaat.

Valinnanvapauskokeilun myötä lääkäreiden on valittava, työskentelevätkö he julkisella vai yksityisellä puolella. Saija Pesosen mukaan valinta oli helppo ja tarkoittaa ainostaan vapaa-ajan hienoista lisääntymistä.

– Julkisella puolella ei ole mahdollista tehdä lisätyötä. Olemme kuitenkin nähneet potilaspaineen, ja siksi halunneet työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin yksityisellä puolella. Asiakkaillekin se on ollut mukavaa, että on tuttu lääkäri vastassa, haki palvelun sitten julkiselta tai yksityiseltä puolelta. Taloudellinen asia lisätyön tekeminen ei ole ollut, hän toteaa.

Valinta yksityisen ja julkisen puolen välillä tulee koskemaan valtakunnallisesti suurta määrää lääkäreitä. Myös hoitajien puolella saattaa tulla jonkin verran siirtymisiä. Yksityisten lääkäriasemien on mahdollista myös ostaa palveluja julkiselta puolelta. Lammilla toimii esimerkiksi Fimlabin laboratorio, joka tekee yhteistyötä myös yksityisten kanssa. Lammin terveysasemalta on yksityisten mahdollista ostaa muun muassa röntgenpalveluja.

– Parhaimmillaan valinnanvapaus saattaa virittää uudenlaista yhteistyötä ja kumppanuuksia sekä tietenkin asiakasnäkökulmasta parantaa hoitoon pääsyä, toteaa Satu Aaltonen.

Muuten elämä jatkuu ennallaan Lammin terveysasemalla.

– Nyt vaan mielenkiinnolla seurataan, miten ihmiset valitsevat, Saija Pesonen sanoo.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.