Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Rippikoululaisten unta häirittiin kummallakin leirillä

Tietyt perinteet saisivat jo painua unholaan. Jostain syystä Lammilla istuu sitkeässä tapa käydä häiritsemässä rippikoululaisten yöunta.  Tällaista ilkivaltaa tehtiin jälleen Lammin Kaunisniemessä maanantain ja tiistain välisenä yönä.

– Heti ensimmäisenä yönä kävi kolme pitkää, nuoren näköistä miestä koputtelemassa metsänpuoleisten majoitustilojen ikkunoihin. Koputtelu oli kovaäänistä, se kuulosti kovalta pamaukselta. Arviolta he olivat vähän yli tai alle 18-vuotiaita, kertoo seurakuntapastori Iina Jokilaakso Lammin seurakunnasta.

Häiriköinnin seurauksena leiri heräsi kesken unien. Leiriltä soitettiin heti poliisille, kun tunkeilijat oli huomattu. Häiriköijät olivat lähteneet livohkaan, kun yksi leirin aikuisista valvojista oli tullut tutkimaan tilannetta. Samanlaista häirintää oli harjoitettu myös kesän ensimmäisen rippileirin aikaan. Jokilaakson mukaan häiriköijät eivät olleet leiriläisten kavereita.

– Onhan tällainen vähän harmillista, kun tullaan keskellä yötä pelottelemaan. Siinä joutuu rauhoittelemaan kesken unien herätettyjä nuoria, hän toteaa.

Kaunisniemen luonnonrauhaa häirittiin kesän kummankin rippileirin aikana yöllä. Häiriköinnistä huolimatta leiri on sujunut hyvin ja leiriläisillä on keskenään hyvä henki. Kuva: Kalle Mattila

Kaunisniemen luonnonrauhaa häirittiin kesän kummankin rippileirin aikana yöaikaan. Häiriköinnistä huolimatta kesän toinen leiri on sujunut hyvin ja leiriläisillä on keskenään hyvä henki. Kuva: Kalle Mattila

Tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi leirille järjestettiin vartiointi turvallisuusliikkeestä. Tulevaksi yöksi vartiointi on järjestetty vapaaehtoisvoimin.

– Ei tätä saada kuriin muuten kuin valvontaa lisäämällä. Toivomme, että valvonta saataisiin hoidettua jatkossa kokonaan vapaaehtoisin voimin. Leiriin kohdistuva ilkivalta on harmillisti, sillä se koskee useampaa kymmentä nuorta, Jokilaakso toteaa.

Hänen mukaansa leiri on karusta ensimmäisestä yöstä huolimatta sujunut kivasti. Tiistaina leirillä vieraili kutsuttuja vieraita, motoristeja Gospel Riders -ryhmästä. Jokilaakso kehuu rippileirin henkeä myönteiseksi ja mukavaksi.

– Yhteishenki tuntuu olevan hyvä ja näyttää siltä, että nuoret nauttivat olostaan, hän toteaa.

Kesän toisella rippileirillä on hyvä henki ja aurinkokin näyttäytyi keskiviikkona. Kuvassa ollaan menossa kahville. Kuva: Kalle Mattila

Kesän toisella rippileirillä on hyvä henki ja aurinkokin näyttäytyi keskiviikkona. Kuvassa ollaan menossa kahville. Kuva: Kalle Mattila

Rippileirin häiriköinnillä on pitkät perinteet Lammilla. Jo 60-luvulla Kaunisniemessä rippileirin käyneet muistavat joutuneensa yöllisten herätysten kohteeksi. Yöllisten häiriköintiretkien tekemiseen houkuttelee todennäköisesti leirikeskuksen sijainti kohtuullisen matkan päässä kirkonkylän keskustasta.

Toisinaan häiritsijät ovat tulleet veneellä, toisinaan tietä pitkin. Joinakin vuosina myös poliisi on ollut ottamassa kiinni leirin yörauhaa rikkoneita. Komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista pitää tällaista toimintaa typeränä ja täysin ajattelemattomana.

Hänen mukaansa rippikoululaisten yöllistä häiriköimistä voidaan pitää kotirauhan rikkomisena. Jos häiriköimiseen liittyy ilkivallantekoa, voidaan joutua kirjoittamaan tekijöistä rikosilmoitus. Hän pitää suunnitelmaa valvonnan lisäämisestä hyvänä.

– Kun yöpimeässä tullaan ikkunoita paukuttamaan, totta kai se säikäyttää nukkujat. Lapsille ja nuorille on turvallinen yöuni ja yörauha taattava, joten valppaana kannattaa olla ilkivallantekijöiden varalta. Jos heitä tavataan vielä leirin aikana, kannattaa soittaa ja pyytää poliisipartio paikalle, hän ohjeistaa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.