Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Rannanmaa jäi rannalle

Lammilla kovasti toiveita uusista asukkaista herättänyttä Rannamaan asemakaavaa ei enää löydy kaupungin kaavoituskatsauksesta. Pitkään toimenpiteitä odottaneen alueen kaavan todettiin ensin tarvitsevan tiivistämistä. Nyt kaupunki on tullut siihen tulokseen, että alue jätetään kaavoittamatta.

– Lammilla on hyviä tontteja edelleenkin vapaana. Emme löytäneet keinoja tehdä Rannanmaasta houkuttelevampaa aluetta, kuin nämä jo olemassa olevat tontit, toteaa yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki.

Kuvan Kellosaari kellottaa Lammin jätevedenpuhdistamon edustalla Ormajärvessä, jonka rannalle Rannamaan asuntoaluetta on kaavailtu. Kuva: Matti Siivonen

Kuvan Kellosaari kellottaa Lammin jätevedenpuhdistamon edustalla Ormajärvessä, jonka rannalle Rannamaan asuntoaluetta on pitkään kaavailtu. Kuva: Matti Siivonen

Lähteenmäki toteaa, että kaupungilla ei ole varaa toteuttaa nykyisen asemakaavan mukaista, harvaan rakennettua asuntoaluetta. Kaava-alueelle olisi tullut pitkälti kadunrakentamista siihen nähden kuinka monta tonttia alueelle olisi tullut. Alueesta olisi siis tullut kallis rakentaa, mutta mitään varmuutta ei ole, että tontit olisivat käyneet kaupaksi.

– Sillä on suuri merkitys, minkälaisia tontit ovat. Esimerkiksi Iittalan Puupihassa on myynnissä isoja tontteja, mutta ne eivät ole olleet ostajien mieleen. Lähtökohtaisesti tonttien koot ovat pitäjissä isommat kuin kantakaupungissa. Tietenkin täytyy  miettiä, minkälaisia toimia kaupunki voi tehdä, että pitäjien tontit olisivat houkuttelevampia. Voitaisiinko esimerkiksi ajatella, että hinnat olisivat edullisemmat, Lähteenmäki pohtii.

Maaseudun rauhaa ja väljyyttä hakevia Lähteenmäki kehottaa ottamaan yhteyttä maanomistajiin ja löytämään isoja tontteja heidän kauttaan.

Entisten pitäjien keskustaajamat otetaan yksi kerrallaan tarkasteluun. Parhaillaan on menossa Iittalan keskustan yleissuunnitelman tarkastelu ja seuraavana on vuorossa Hauho. Hauhon tarkastelu aloitetaan tämän vuoden lopulla ja siihen sisältyy muutama kaavahanke.

Tarkastelussa muun muassa kartoitetaan vapaita tontteja ja mietitään mihin suuntaan kaavoitusta lähdetään viemään. Hauholla tarkoitus on tiivistää keskustassa olevaa torialuetta. Lähteenmäki arvelee, että seuraavana tarkasteluvuorossa voisi olla Lammi, jossa muun muassa yrityksiin liittyviä asioita nousee aina aika ajoin esille.

– Lammilla on meneillään kaikenlaista pientä. Tulossa oleva sote-uudistus voi tuoda mukanaan uusia juttuja, jotka vaativat kaavoitusta. Päätöstä tästä ei ole tehty vielä, mutta Lammi voisi olla Hauhon jälkeen seuraava, hän arvelee.

Asukasmäärät ovat liittyneissä pitäjissä pysyneet kutakuinkin ennallaan, tosin Lammilla on asukasmäärä hiukan vähentynyt. Tämä johtuu Lähteenmäen mukaan Lammin aseman murenemisesta pienen seutukunnan keskuksena, kun kuntaliitosten myötä kaikki naapurit ja entiset liittolaiset ovat suuntautuneet muualle. Hämeenkoski liitettiin Hollolaan ja maakuntaraja kasvoi sen myötä korkeammaksi. Hauho ja Tuulos taas ovat yhtälailla osa Hämeenlinnaa.

– Tavoitteena on, että palvelut pitäjissä säilyisivät. Esimerkiksi Lammi on edelleen oikea keskus, jossa on palveluja ja kauppoja. Pyritään pitämään se jatkossakin näin, hän sanoo.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.