Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Pienikin remontti nostaa aina asunnon arvoa

Remontin tekemistä ei kannata turhaan pitkittää. Jo pienelläkin pintaremontilla koti kohentuu kummasti, mutta samalla myös asunnon arvo nousee. Siinä vaiheessa, kun asuntoa on tarve vaihtaa väljempään tai pienempään, on remonteista huolehtimisella arvaamattoman suuri merkitys.

Keittiön saa helposti kauniiksi vaihtamalla välitilan laatat ja vaikkapa maalaamalla kaapistojen ovet.

Keittiön saa helposti kauniiksi vaihtamalla välitilan laatat ja vaikkapa maalaamalla kaapistojen ovet.

Lammin kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Henri Vilénin mukaan keittiössä pystyy tekemään ihmeitä jo ihan pienelläkin rahalla.

– Keittiöremontin pystyy toteuttamaan monella eri tasolla. Jo pienellä budjetilla saa ilmeen päivitettyä keittiöön melko helposti, esim. maalaamalla kaappien ovet ja uusimalla vetimet sekä päivittämällä välitilan laatat, hän sanoo.

Vuosien myötä asunnon ilmeeseen tottuu ja voi käydä niinkin, että remontin tarvetta ei heti tunnista. Tapeteissa voi jo hiukan näkyä elämisen jäljet, maalatuilta seiniltä on ehkä muutamaan kertaan pyyhitty jälkikasvun taidetta pois. Vilénin mukaan pintaremontilla vaikutetaan asunnon yleiseen ilmeeseen ja siisteyteen.

– Toki näilläkin on positiivinen vaikutus hintaan ja kohteen myyntiin, verrattuna vaikka vanhoihin repsottaviin tapetteihin, hän toteaa.

Kun halutaan säilyttää asunnon arvo ja jälleenmyyntiä ajatellen hyvänä, kannattaa myös kylpyhuone pitää ajantasaisena. Kylpyhuoneremontti on sisäremonteista varmasti työläin ja kallein.

– Kylpyhuoneremontilla on myös suurin vaikutus asunnon hintaan. Monelle ostopäätöstä tekevällä se, että onko kylpyhuoneremontti edessä vai jo tyylikkäästi tehty, on iso vaikuttava tekijä, tietää Henri Vilén.

Kylpyhuoneremontti on työläin ja kallein, mutta nostaa myös eniten asunnon arvoa.

Kylpyhuoneremontti on työläin ja kallein, mutta nostaa myös eniten asunnon arvoa.

Ennen remontin aloittamista on hyvä keskustella asiasta isännöitsijän kanssa. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Nyrkkisääntönä on, että liki kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa. Tavoitteena on turvata sekä remontintekijän että muiden osakkaiden oikeudet.

– Jo yksittäisen hanan vaihtaminen edellyttää ilmoitusta, muistuttaa Henri Vilén.

Jo yksittäisen hanan vaihtaminen edellyttää ilmoitusta taloyhtiölle.

Jo yksittäisen hanan vaihtaminen edellyttää ilmoitusta taloyhtiölle.

Taloyhtiöt ovat yleensä sopineet isännöintiyrittäjän kanssa oman käytännön, miten remontti-ilmoitukset käsitellään ja miten asiasta tiedotetaan osakkaille. Monet isännöintiyritykset ovat antaneet osakkaille ohjeet remontti-ilmoituksen tekemisestä esimerkiksi verkkosivuillaan. Remontti-ilmoitukset tulee tehdä kirjallisesti, jotta tiedot voidaan säilyttää ja tallentaa.

Kun remontista on ilmoitettu oikein, tulee remontista merkintä isännöitsijäntodistukseen. Näin tiedot remontista siirtyvät myös tuleville asukkaille. Ilmoitusvelvollisuuttakin tärkeämpää on, että remontit tehdään oikein ja niitä valvotaan asianmukaisesti. Taloyhtiö valvoo osakkaiden remontteja, jos ne voivat aiheuttaa haittaa tai vahinkoa taloyhtiölle, sen omaisuudelle tai naapureille.

Lisää tietoa on luettavissa esimerkiksi Isännöintiliiton nettisivuilla.

Lammille.fi

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.