Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Peltolehto suojellaan

Peltolehdon kaava Lammin keskustassa sai valtuuston hyväksynnän maanantaina. Hirsinen Peltolehdon rakennus suojellaan. Puolitoistakerroksinen rakennus on rakennettu vuonna 1903 ja on yksi Lammin keskustan vanhimpia rakennuksia, ja siksi paikallisesti arvokas rakennusperintökohde.

Hirsinen Peltolehto on Lammin vanhimpia rakennuksia. Se aiotaan suojella asemakaavalla. Entinen sähkölaitos eli Takalehto sen sijaan voidaan vaikka purkaa. Kuva: Susanna Mattila

Hirsinen Peltolehto on Lammin vanhimpia rakennuksia. Se aiotaan suojella asemakaavalla. Entinen sähkölaitos eli Takalehto sen sijaan voidaan vaikka purkaa. Kuva: Susanna Mattila

Talo on alun perin rakennettu kaupaksi, mutta se on palvellut myöhemmin myös muun muassa linja-autoasemana, kirjastona ja päiväkotina. Puutalon yläkerrassa on asuntoja, jotka ovat käytössä, mutta muuten rakennus on tyhjillään. Rakennuksen säilyneet tunnuspiirteet ovat merkittäviä. Rakennuksen kerrosala on 350 neliömetriä.

Entinen sähkölaitos eli Taka-Lehdon rakennus ei saanut suojelumerkintää. Tiilirunkoinen, rapattu rakennus vuodelta 1951 on kaksikerroksinen toimistotalo ja suuruudeltaan se on 600 k-m2. Rakennuksen kolme asuntoa ovat käytössä, muuten tiloissa toimii pienyrityksiä. Tontin perällä on pieni talousrakennus, joka on valmistunut vuonna 1982.

Peltolehdon tontista muodostettiin kaksi tonttia, joiden käyttötarkoitus on Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Alueelle saa sijoittaa myös näyttely- ja kokoontumistiloja ja ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia työtiloja, jotka soveltuvat sijoitettaviksi asumisen yhteyteen.

Rakennusoikeus on 0,4, joka on sama kuin voimassa olevassa asemakaavassa. Lamminraitin puoleisen tontin raja katualueelle on määritelty siten, että hirsirakennus mahtuu kokonaan tontille. Kummallakin tontilla korjaus- ja uudisrakentaminen tulee sopeuttaa alueen vanhaan rakentamistapaan ja ympäristönhoito tulee suorittaa alueen kulttuuriympäristöä kunnioittaen. Peltolehdon tontille on osoitettu perustettava ajorasite, joka palvelee takaosan tonttia.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.