Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Peltolehto halutaan suojella

Hirsinen Peltolehden talo Lammin keskustassa suojellaan asemakaavamuutoksella. Peltolehto-niminen hirsitalo on rakennettu vuonna 1903. Puolitoistakerroksinen rakennus on Lammin vanhimpia rakennuksia ja paikallisesti arvokas rakennusperintökohde.

Hirsinen Peltolehto on Lammin vanhimpia rakennuksia. Se aiotaan suojella asemakaavalla. Entinen sähkölaitos eli Takalehto sen sijaan voidaan vaikka purkaa. Kuva: Susanna Mattila

Hirsinen Peltolehto on Lammin vanhimpia rakennuksia. Se aiotaan suojella asemakaavalla. Entinen sähkölaitos eli Takalehto sen sijaan voidaan vaikka purkaa. Kuva: Susanna Mattila

Rakennus palveli alunperin kauppana, mutta sittemmin siinä on toiminut muun muassa linja-autoasema, kirjasto ja päiväkoti. Viimeisimmäksi rakennus oli kansalaisopiston käytössä. Yläkerrassa on asuntoja, jotka ovat edelleen käytössä. Muutoin rakennus on tyhjillään. Rakennuksessa oli 50-luvulle saakka torni. Rakennuksen säilyneet tunnuspiirteet ovat kaavasuunnittelija Marja Suutarin mukaan merkittäviä.

Tontin toinen rakennus on tiilirakennus 50-luvulta, jossa toimi sähkölaitos. Rakennus on kaksikerroksinen toimistotalo ja sen kolme asuntoa ovat käytössä. Lisäksi tiloissa toimii pienyrityksiä. Tontin perällä on 80-luvulla rakennettu talousrakennus.

Asemakaavamuutos koskee tontin jakamista kahtia myyntiä varten. Käyttötarkoitus on aikomus määritellä väljästi, jotta tonteille voidaan sijoittaa asumisen yhteyteen sopivaa liike- ja muuta toimintaa. Asemakaavassa on tarkoitus tarkastella tontin rajoja sekä kevyelle liikenteelle osoitettuja alueita vastaamaan toteutunutta tilannetta.

Peltolehdon talo ja Lamminraitti kuuluvat maakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen sekä maakunnallisesti arvokkaaseen rakennusperintöalueeseen. Peltolehdon talo on osoitettu myös paikallisesti arvokkaaksi rakennusperintökohteeksi.

Peltolehdon taloa ei siis saa purkaa ja korjaus- ja muutostyöt tehtävä niin, että rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo säilyy. Myös Takalehdon tonttia koskee määräys korjaus- ja uudisrakentamisen sopeuttamisesta alueen vanhaan rakentamistapaan ja ympäristöä tulee hoitaa alueen kulttuuriympäristöä kunnioittaen. Takalehdon tiilirakennusta ei kuitenkaan tarvitse säilyttää.

Yhdyskuntalautakunta asetti Peltolehdon asemakaavaehdotuksen nähtäville. Seuraavan kerran asiaa käsitellään helmikuussa.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.