Lauantai 23.09.2023
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja

Tuuli:
 

Pellavahimmeli odottaa jalustan rakennusta ja asennusta

Pellavahimmelin on tarkoitus valmistua loppuvuoden aikana. Kuva: Risto Juvonen

Lammin kulttuuriyhdistyksen taideteoshanke Mommilantien ja Vääksyntien liikenneympyrään on edennyt hyvässä yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja lammilaisten yritysten ja yhteisöjen kanssa. Hankkeelle haettiin rahoitusta maaseuturahastosta, ja vaadittu 50 prosentin omarahoitusosuus saatiin nopeasti kokoon.

– Lammilaiset yhteisöt ja yritykset ovat ottaneet liikenneympyrän kaunistamisen sydämenasiakseen, toteaa hankkeessa vetovastuussa olevan kulttuuriyhdistys Lykkyn puheenjohtaja Petri Silvonen.

Kesän aikana saatiin jälleen paljon aikaan. Taideteos on koottu LapaMixer Oy:n tiloissa lähes valmiiksi, ja odottaa vain asennusta liikenneympyrään. Valaistussuunnitelmaa on täydennetty liikenneviraston edellyttämin häikäisysuojin varustetuilla valaisimilla. Luparumba on loppusuoralla, jonka jälkeen on enää jäljellä pohjan rakennusurakan kilpailutus ja taideteoksen pystytys.

– Tavoitteena on, että taideteos saataisiin paikoilleen jo loppuvuoden aikana, sanoo Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntajohtaja Mikko Keränen.

Mikko Keräsen mukaan liikenneympyrän pohjan uudistaminen ja taideteoksen pystyttäminen ei estä liikennöintiä liikenneympyrässä.

– Liikenneympyrää voidaan rakentamisen ajaksi leventää sen verran, ettei liikennettä ole tarpeen ohjata kiinteistöjen pihoille tai pysäyttää kokonaan, hän sanoo.

Taiteilija Eero Pöyhtärin suunnitteleman Pellavahimmelin lähtökohtana on vanha lammilainen sanonta: Lammin mahti, pellava ja sahti. Pian nämä pitäjän mahtitekijät vuosisatojen ajalta kiteytyvät corten-teräksisinä kirkonkylän keskeisellä paikalla olevaan liikenneympyrään. Teoksen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2022.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.