Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Pasaapeli peruskorjattavien listalle

Pasaapelin korjaustoimet jouduttiin keväällä keskeyttämään, kun rakenteista löytyi ennalta arvaamattomia asioita. Rakennuksessa on lukuisia ongelmapaikkoja, joiden korjaaminen ei voi odottaa mahdollista peruskorjausta joskus tulevaisuudessa. Seuraus tästä on, että nyt Pasaapeli lisätään Hämeenlinnan peruskorjattavien koulurakennusten pitkään riviin.

– Viime kädessä valtuusto päättää mitkä rakennuksista peruskorjataan. Ensimmäiseksi myönnetään suunnitteluun rahoitus, eli mikään nopea tie se ei ole, opetustoimen johtaja Mika Mäkelä totesi.

Pasaapeli on huonomassa kunnossa kuin arveltiin. Kuva: Susanna Mattila

Pasaapeli saa kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen koulurakennus Lammilta, joka siirretään peruskorjattavien pitkälle listalle. Kuva: Susanna Mattila

Kiireellisinä rakennuksesta on tarkoitus poistaa entisen kylmähuoneen bitumisively, vesikattovuotojen jäljet sekä kuvaamataitoluokan levyrakenteen vauriot. Nämä tehdään jo kesän aikana. Rakennuksessa on kuitenkin muun muassa uusittava koko välipohja, joka tarkemmissa tutkimuksissa on todettu rakennetuksi aivan eri tavalla kuin piirustuksissa annetaan ymmärtää.

– Kattolevystä ylöspäin on rakennettu hyvin monimuotoisesti, joten rakenne ei ole ilmatiivis, kertoi Elisa Koskinen Swecolta.

Rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho totesi, että alhaalta päin välipohjan korjaaminen on isompi operaatio, eikä tule valmistumaan ennen koulun alkua. Kesäloman aikana saadaan listan kiireisimmät kohteet tehtyä pääosin. Niiden tilojen osalta, joita ei ehditä korjata ja joissa ongelmia on, otetaan pois käytöstä.

Rakennuksesta löytyy myös miehen mentäviä reikiä, puuttuvia lämpöeristeitä, eristysvillaa ilmanvaihtoputkissa, ilmanvaihdon läpivientejä tiivistämistä vailla, ilmavuotoja siellä ja täällä. Lisäksi on pari viemärituuletusputkea, toinen varastossa ja toinen luokkahuoneessa, joiden rakentaminen näyttäisi jääneen kesken. Metsäalhon mukaan ne saadaan kesän aikana kuntoon. Tarkemmat raportit ovat luettavissa Hakkalan koulun kotisivuilla.

– Siivoustekninen tila on jo otettu pois käytöstä, huputettu muovilla ja alipaineistettu. Kuvaamataidon luokka rakennettaan käytännössä kokonaan uusiksi.

Altistumisolosuhdearviointi voidaan tehdä vasta talvella, kun on maa on jäässä ja lumen peitossa. Tätä voidaan joutua odottamaan jopa hiihtolomaan saakka, kun talventulo on viime vuosina yleensä siirtynyt vuodenvaihteen yli.

Vanhemmille korostettiin, että lasten mahdollisia oireita täytyy seurata ja niistä tulee ilmoittaa kouluterveydenhoitajalle. Jos oirehdintaa on, otetaan luokkatiloja pois käytöstä ja opetus tapahtuu korvaavissa tiloissa. Rehtori Esa Kähkösen mukaan muutaman luokkatila käytöstä poistamalla pystytään vielä koulua käymään.

– Atk-luokka ja kielistudio ovat vähällä käytöllä muulloin kuin kirjoitusten aikaan, ja tarvittaessa otetaan Hakkalan ruokala käyttöön, hän pohdiskeli.

Hakkalan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mari Nokkonen toteaa, että lapset ovat kuin laboratoriorottia, joilla testataan onko koulun tilat terveelliset. Vanhemmat vetivät johtopäätöksen, että Pasaapeli on peruskorjattu huonosti reilut 10 vuotta sitten, ja nykyiset koululaiset maksavat terveydellään siitä.

Vanhemmat ja opettajat toivoivat vuorottelua luokkien käyttöön siten, että yhden luokan tai opettajan ei tarvitsisi koko päivää viettää Pasaapelissa. Koulussa on jouduttu muutaman oppilaan kohdalla yksilöllisiä ratkaisuja opiskeluun. Mutta esimerkiksi ulkovälitunteja ei ole otettu vielä käyttöön.

Esa Kähkönen kertoi, että syksyn infotilaisuuden jälkeen terveydenhoitaja sai kymmenkunta ilmoitusta oireista, joita epäiltiin sisäilman aiheuttamiksi. Kouluterveydenhuollosta toivottaan, että vanhemmat ilmoittaisivat aina sellaisista oireista, joita epäilevät sisäilmasta johtuviksi.

Pasaapelin sisäilmaremontista järjestettiin Vanhempainyhdistyksen aloitteesta uusi tiedotustilaisuus, sillä tieto ensimmäisestä infosta ei ollut tavoittanut vanhempia. Ensimmäisessä oli paikalla vain neljä vanhempaa, nyt kuulijoita oli parisenkymmentä.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.