Perjantai 28.02.2020
Nimipäivät: Onni
Lammi
Selkeää
-2°C
Tuuli: 4 m/s PPL
 

Omaolo-palvelu on jo laajasti asiakkaiden ulottuvilla

Uusi sähköinen sote-palvelu, Omaolo, lanseerattiin asukkaiden ja ammattilaisten käyttöön helmikuun 2019 alussa kolmella terveydenhuollon oirearviolla ja kolmella sosiaalihuollon palveluarviolla. Nyt Omaolon -palvelut lisääntyvät ja palvelujen käyttöön otto laajenee Suomessa.

Omaolo -palvelut laajenevat.

11.4.2019 Omaolon sisällöt laajenivat viidellä terveydenhuollon oirearvioilla: Korvan kipu tai lukkoisuus, Kurkkukipu tai nieluoire, Yskä, Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma sekä Polven oire tai vamma. Lisäksi palveluun julkaistiin ruotsin kielen kielituki.

Omaolo tavoittaa tällä hetkellä n. 2,5 milj. asukasta ja se on käytössä Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, Oulussa, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymässä, Porvoossa, Siun Sotessa, Tampereella, Turussa ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Myös muut palvelun kehittämisessä olleet alueet, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Kuopio sekä Sodankylä ottavat Omaolo-palvelun käyttöön lähitulevaisuudessa.

Kanta-Hämeessä suunnitellaan parhaillaan Omaolo-palvelujen laajentamista Hämeenlinnan lisäksi muuhun maakuntaan.

Omaolo-palveluista apua erilaisiin terveys- ja hyvinvointiongelmiin. Omaolon oirearviot perustuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan eli viimeisimpään tutkittuun tietoon ja käypä hoito -suosituksiin. Käyttäjä saa Omaolon kautta juuri omaan tilanteeseensa sopivan ohjauksen valitsemansa kunnan tai sairaanhoitopiirin palveluiden pariin – mikäli hänen tilanteensa niin vaatii.

Hoitosuositus voi vaihdella esimerkiksi kiireelliseen ohjaukseen alueen päivystykseen, suoraan sähköiseen yhteydenottoon tai ajanvaraukseen esimerkiksi hoitajalle, lääkärille tai vaikka fysioterapeutille tai kotona toteutettaviin hoito-ohjeisiin riippuen aina käyttäjän yksilöllisistä vastauksista.

Palveluarvioiden avulla käyttäjä voi arvioida millaista tukea tai apua hänen tai hänen läheisensä elämäntilanteeseen olisi tarjolla. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja yhteisesti sovittuihin kriteereihin. Tiedot voi tallentaa itselleen Omaoloon. Palvelu suosittelee laajasti myös kolmannen sektorin palveluita, joista voisi olla hyötyä ja apua henkilön elämäntilanteessa.

Omaolo-palvelut monipuolistavat asiakkaan palveluvalikoimaa. Omaolo-palvelun tavoitteena on tarjota suora, 24/7 käytettävissä oleva, väylä oman tilanteen arviointiin sekä tarvittaessa suoraan sähköiseen yhteydenottoon ja kommunikointiin oman alueen terveyden- ja sosiaalihuollon kanssa.

Yhtä lailla tärkeää on edistää hoidon- ja palvelun tarpeen arvioinnin tasalaatuisuutta asuinpaikasta ja olosuhteista riippumatta. Omaolo-palvelulla ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia palvelukanavia vaan tuoda niiden rinnalle uusi sähköinen tapa asioida ajasta ja paikasta riippumatta.

Omaolo-palvelut kehittyvät jatkuvasti. Omaolon sisällöt laajenevat vuoden 2019 aikana ja sinne tuodaan lisää oirearviota, kokonaisvaltainen hyvinvointitarkastus ja hyvinvointivalmennuksia sekä neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon määräaikaistarkastusten esitietolomakkeita.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.