Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Mopoilu kuumentaa tunteita Lammilla

Kesän aikana mopoilijoiden määrä näyttää kasvaneen Lammilla, kun uusi ikäluokka on tullut mopoikään. Kylällä pyörii useampikin kaverusporukka, joiden tekemiset kiinnostavat myös ulkopuolisia. Kyläläisten hermot ovat koetuksella, kun kovaäänisillä mopoilla keulitaan ja suditellaan, tai ajellaan huolettomasti sivuille risteyksissäkään vilkuilematta.

Yksi kokoontumispaikka on Lukkarinmäen leikkipuisto, jossa mopoilijat istuivat kesäaikaan usein iltamyöhällä. Lähistöllä asuva nimettömänä pysyttelevä lammilainen kertoi Lammille.fille, että tietenkin leikkipuistossa saa viettää aikaa. Keinua saa vaikka koko yön, jos nuoret niin haluavat.

– Se ei kuitenkaan oikein käy, että mopoilla pöllytetään hiekkaa ja ajellaan leikkipaikalla niin kuin jollain motocross-radalla, hän totesi.

Osassa mopoista on äänenvaimennus puutteellinen, osassa myös näyttäisi vauhtia olevan hiukan enemmän kuin tieliikennelaki sallii. Onpa kirkonkylällä nähty poliisin ja mopoilijan kissa ja hiiri -tyyppinen tilannekin.

Komealtahan se keuliminen näyttää, mutta yleisillä teillä touhu on laitonta.

Komealtahan se keuliminen näyttää, mutta yleisillä teillä touhun kieltää tieliikennelaki.

Ylikonstaapeli Antti Reijula Hämeen poliisin tilannekeskuksesta kertoo, että mopoilijat ärsyttävät muuallakin kuin Lammilla.

– Meille tulee viikottain useita ilmoituksia eri puolilta Kanta-Hämettä. Ihmisiä ärsyttää, kun mopoilijat kerääntyvät koulujen pihoille ja kentille, hän toteaa.

Mopoilijoiden olisi hyvä muistaa, että koulujenkin kentillä ajamiseen tarvitaan maanomistajan eli kaupungin lupa. Sudittelu ja temppuilu tulee säästää suljetulle alueelle, jonka käyttämisestä on sovittava maanomistajan kanssa. Hyvä on muistaa myös, että lupa koskee vain niitä henkilöitä, joille se on myönnetty.

Iso osa mopoista on laillisia ja niiden kuljettajat noudattavat liikennesääntöjä. Silti nämäkin mopoilijat saavat osansa kyttäämisestä. Aikuiset eivät yleensä edes pyri keskustelemaan mopoilijoiden kanssa, vaan ottavat heti puhelimen esille ja ovat soittavinaan tai soittavat poliisille. Erityisen epäreilulta tilanne tuntuu, jos tekeillä ei ole puistossa istuskelua kummempaa.

Reijulan mukaan tällaiset tilanteet ovat varsin tavallisia. Hänen neuvonsa mopoilijoille on poistua paikalta rauhallisesti.

– Ei siinä tilanteessa voi oikein muutakaan tehdä. Tärkeintä on, ettei provosoidu oli aikuisten käytös sitten minkälaista tahansa. Parempi kun vähin äänin vaihtaa maisemaa. Ja mitäs sitten jos soittavat poliisille, jos omassa mopossa asiat on kunnossa. Poliisilla on näitä tehtäviä sen verran paljon yleensä meneillään, että Lammille tuleminen saattaa kestää usein tunnin, jopa kaksikin.

Komisario Ari Turunen Hämeen poliisista sanoo, ettei Lammilta ole tullut sen enempää ilmoituksia mopoilijoista kuin muualtakaan. Mopoilijoista tulee paljon ilmoituksia joka puolelta Hämettä. Kun ilmat paranevat, mopoja tulee liikenteeseen kerralla enempi ja ärsytyskynnykset alkavat ylittyä.

Turusen mukaan ihmiset ovat erilaisia, osa soittaa poliisille herkästikin. Hän myöntää, että jos kylän mopoilijoissa on muutama laiton mopo, helposti kaikki mopoilijat saavat leiman otsaansa.

– Onhan se aika vaikea yksilöidä, että juuri tämä mopo suditteli tai keuli jossakin tietyssä tilanteessa jos ei selkeästi voida jotakuta osoittaa rikkeen tekijäksi. Poliisi valvoo mopoilijoita aktiivisesti siinä kuin muutakin liikennettä, hän toteaa.

Turusen neuvo mopoilijoille on sama kuin Reijulankin. Provosoitua ei saa, sillä se johtaa yleensä vielä ikävämpiin tilanteisiin.

– Ja mitäs siinä, jos on laillinen mopo alla ja tietää, ettei ole tehnyt mitään väärää. Sen kun ilmoittelevat poliisille.

Turunen korostaa, että lainmukainen mopolla-ajokulttuuri ja niiden alueiden kunnioittaminen, missä ei saa mopolla liikkua auttavat huomattavasti asiaa. Mopoilijan kannattaa miettiä mihin aikaan ajaa ja missä ajaa.

– Kun nämä asiat opitaan mopoiässä oikein, se heijastuu myös myöhempään liikennekäyttäytymiseen. Vastuu liikennekasvatuksesta on myös kodeilla, vanhempien täytyy valvoa ja opastaa nuoriaan. Se vastuu on yhteinen, eikä kuulu ainoastaan liikenneopettajille ja poliisille, hän painottaa.

– Yhdessä kun näitä asioita käydään läpi poliisin, mopoilijoiden ja vanhempien kanssa, niin asiat menevät kyllä perille. Asenteista on paljon kiinni, hälläväliä -asenteesta ei koskaan seuraa mitään hyvää, hän jatkaa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.