Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Mikä ihme on resurssiviisauden strategiapäällikkö?

Helmikuulla kaupunginhallituksen listalla käsitellyt uuden Hämeenlinnan perustettavat ja lakkautettavat virat on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Suurin osa virkanimikkeistä on jokseenkin ymmärrettäviä. On hankintapäällikköä, lastensuojelun palvelupäällikkö ja hallintoylilääkäriä, muun muassa.

Yrittäjä Torsti Nieminen Hauholta kyselee päivityksessään, mitä mahtaa tehdä resurssiviisauden strategiapäällikkö. Kyseisen virkanimikkeen virkavastuullinen esimies Markku Rimpelä vastaa sähköpostilla lähettämällä otteita kaupungin materiaaleista, jotka käsittelevät aihetta.

Kyseessä on asiantuntijapäällikkö, jonka vastuulla ovat resurssiviisaus ja sote-lautakunnan hankkeet. Resurssiviisauden strategiapäällikkö vastaa siitä, että Hämeenlinna on kaupunki, jolla on “kestävä talous, strateginen päämäärä ja mittareita”. Asiantuntijapäällikkö vastaa strategisen vastuualueen ohjelmatyön tuesta, strategisista resurssiviisaushankkeista, sosiaali- ja terveystoimialan strateginen ja kehittämisen tuesta, edellisia asioita tukevasta tiedosta ja innovaatioiden, arvioinnin, asukas- ja asiakastiedon, hankehakujen ja -hallinnon, indikaattoreiden, kokeilujen ja muiden sellaisten tuesta.

Resurssiviisas kaupunki on sellainen, joka vastaa haasteeseen ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä. Kaunis kaupunki halutaan säilyttää tuleville sukupolvillekin. Resurssiviisas kaupunki pyrkii energian kulutuksen vähentämiseen, materiaalien kiertoon sekä veden puhtauteen. Viisaasti toimimalla vaikutetaan aluetalouteen, työllisyyteen ja kilpailukykyyn niitä edistävästi.

Tavoitteena on siis niin ekologisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin kestävä kaupunki. Alijäämiä ei haluta muodostuvan, velkaantuminen kohdistetaan huolellisesti harkittuihin investointeihin. Toisin sanoen, tavoitteena on kaupunki, jolla rahat riittävät vastuiden ja velvotteiden hoitoon. “Tulevan Hämeenlinnan palvelut hoidetaan sujuvilla prosesseilla, toimintamallissa jossa kustannustietoisuus, tuottavuus ja tuloksellisuus ovat keskeisesti esillä.”

Resurssiviisauden strategiapäällikkö siis pitää huolen siitä, että resurssit – niin taloudelliset kuin henkilöresurssit – kohdentuvat oikein, yleisen johtamisen ja poliittisen vastuun näkemys ovat yhteneväiset. Tavoitteena on siis tasapainoinen talous, realistinen tapa käyttää resursseja ja prosessien sujuvuus.

Resurssiviisas strategiapäällikkö pitää siis näpeissään sen, mitä meillä juuri nyt on, mihin olemme menossa, mihin meillä on varaa, mistä luovumme ja mitä kehitämme.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.