Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Mansikkaa ehdittiinkin jo odottaa

Vaikka viileät säät ovat piinanneet pitkin alkukesää, sysäsivät viime viikonlopun aurinkoiset ja lämpimät säät mansikan kypsymisen vauhtiin. Mansikan päälajikkeiden poiminta on alkanut jo Lounais-Suomessa ja lähipäivinä Etelä-Suomen rannikkoalueella. Ensi viikolla poimitaan jo koko Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen lämpimillä paikolla.

Mansikan satokausi on käynnistynyt vihdoin.

Mansikan satokausi on käynnistynyt vihdoin.

Alueelliset erot ovat tänä vuonna säiden takia jonkin verran aiempaa suuremmat. Päälajike Polkan poiminta päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa vajaat pari viikkoa normaalia vuotta myöhemmin, muualla maassa ero normaalivuoteen on vielä suurempi. Maan sisäiset erot ovat siis jopa yli kolme viikkoa. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan odottamaan hiukan kärsivällisemmin kuin muualla maassa.

Kokonaissato muodostunee viime vuotta paremmaksi. Satoa saadaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 13–14 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Nyt uskalletaan odottaa vähintään normaalia tai ainakin selvästi viime vuotta parempaa mansikkasatoa.

– Vasta lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen, muistuttaa toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Mansikkaa viljellään 1100 tilalla yhteensä 3600 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka osuus on lähes 70 % kokonaisalasta. Myös aikainen Honeoye ja uusi Sonata-lajike ovat kasvattaneet suosiotaan.

Mansikka on lähiruokaa parhaimmillaan. Kuluttajan kiinnostus lähiruokaa kohtaan on lisännyt mansikan myyntiä. Sitä tuotetaan tasaisesti ympäri maan, joten kuljetusajat ovat lyhyitä ja mansikat tuoreita. Pakastaminen ja muu säilöminen on tuttua puuhaa lähes kaikille suomalaisille. Moni onkin lisännyt kesälomaohjelmaansa käynnin suoramyynti- tai itsepoimintatilalla.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.